Ο ετοιμόρροπος όροφος του διατηρητέου κτίσματος στη διασταύρωση των οδών Σμύρνης και Γιαννιτσών

Η καθαίρεση του ετοιμόρροπου ορόφου του διατηρητέου κτίσματος στη διασταύρωση των οδών Σμύρνης και Γιαννιτσών, μπορεί να ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν θα τελειώσει τόσο σύντομα, αφού όπως φαίνεται προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα για την επίλυση των οποίων θα ζητηθεί η εμπλοκή των ιδιοκτητών, στους οποίους γυρνά το μπαλάκι της ευθύνης για την αποκατάσταση του…

Όπως προκύπτει, κατεδαφίστηκε ένα μεγάλο κομμάτι του πρώτου ορόφου, όμως έχει μείνει όρθιο ένα τμήμα τοίχου στην οδό Σμύρνης, το οποίο συνδέεται με ένα εσωτερικό υποστύλωμα.

Έμπειρα στελέχη της πολεοδομίας που διαχειρίζονται την όλη διαδικασία της απομάκρυνσης των ετοιμόρροπων τμημάτων του κτηρίου, τονίζουν ότι το συγκεκριμένο εσωτερικό υποστύλωμα  δεν είναι φρόνιμο να απομακρυνθεί, επειδή μια τέτοια κίνηση ενέχει κινδύνους και μπορεί να σηματοδοτήσει μια σειρά καταρρεύσεων.

Για την ακρίβεια εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο τμήμα του ακινήτου να πέσει πάνω σε γειτονικά όμορα κτίσματα και να προκληθούν σε αυτά ζημιές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως τονίζουν στελέχη της υπηρεσίας, δεν είναι νομοτελειακό να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, αλλά έστω και μια πιθανότητα να προκληθεί μια τέτοια εξέλιξη, είναι φανερό ότι θα πρέπει να προβλεφθεί εγκαίρως.

Στο πλαίσιο αυτό, το επίμαχο τμήμα του κτηρίου, το ερχόμενο Σάβββατο θα καλυφθεί με ειδικό πράσινο πλέγμα και στη συνέχεια θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να αποφασίσουν για την τύχη του υπόλοιπου κτηρίου..

Εναλλακτικά θα μπορεί να τοποθετηθεί μια σκαλωσιά ακριβώς μπροστά, που θα καλύπτει το πλάτος του πεζοδρομίου, ως προστατευτικό κάλυμμα για τη δημόσια ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό θα αποσταλεί σχετική ενημέρωση από την υπηρεσία στους ιδιοκτήτες, ώστε με τη συνδρομή εργολάβου μηχανικού να δρομολογηθεί μια λύση.

Σύμφωνα με στελέχη της πολεοδομίας, τα ετοιμόρροπα κτήρια είναι ένα πραγματικά δύσκολο κεφάλαιο για την παλιά πόλη, με δεδομένο το γεγονός ότι η αφαίρεση ενός τμήματος τους, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αποσυντονισμού στο σύνολο του κτίσματος και να προκληθούν βλάβες σε γειτονικά κτίσματα…

Όπως υποστηρίζουν, τα περισσότερα κτίσματα στον λεγόμενο ιστορικό ιστό, δεν είναι ετοιμόρροπα, αλλά έχουν υποστεί βλάβες που είναι ανατάξιμες.

Το μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο που ανοίγει με τα κτήρια αυτά, είναι ότι κάποια τμήματα τους όπως για παράδειγμα ένα μπαλκόνι ή ένα στηθαίο ή μια τζαμαρία μπορεί να εμφανίζουν στοιχεία ετοιμορροπίας.

Εδώ λοιπόν είναι καθοριστική η συνδρομή των ιδιοκτητών, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν στο σύνολο του το κτήριο, αυτό όμως που μπορούν να κάνουν είναι να φροντίσουν για την απομάκρυνση και τον καθαρισμό των ετοιμόρροπων τμημάτων που μπορούν να κατακρεουργήσουν τον κάθε διερχόμενο πολίτη.

Όπως τονίζουν τα στελέχη της υπηρεσίας είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων να μην αμελούν τις ευθύνες τους αυτές, διότι ένα ετοιμόρροπο μπαλκόνι ή ένας σοβάς που αιωρείται μπορεί να γίνει η αιτία να χαθούν ανθρώπινες ζωές.