Καινούρια λίστα ετοιμόρροπων κτισμάτων νέας γενιάς στον ιστορικό ιστό της παλιάς πόλης ετοιμάζεται να στείλει στον εισαγγελέα η πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να τεθούν προ των ευθυνών τους όσοι δεν αποκαθιστούν τα προβλήματα των ιδιοκτησιών τους με αποτέλεσμα να παίζονται «κορώνα γράμματα» ανθρώπινες ζωές.
Με αφορμή την πρόσφατη πτώση τμήματος ετοιμόρροπου κτίσματος στην οδό Σμύρνης, όπου από πραγματικό θαύμα δεν σημειώθηκε κάποιο ατύχημα, η πολεοδομία προσανατολίζεται να ζητήσει την εμπλοκή της Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου να επικαιροποιήσει τα στοιχεία που εμφανίζουν τα ήδη καταγεγραμμένα ετοιμόρροπα.
«Το πρόβλημα των ετοιμόρροπων σπιτιών αλλά και συνολικότερα των ετοιμορροπιών τμημάτων των κτηρίων, είναι Λερναία Ύδρα» σύμφωνα με την προϊσταμένη της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου Μαίρη Φραγκιουδάκη, η οποία σημειώνει ότι πρόκειται για ένα εκρηκτικό πρόβλημα χωρίς τέλος.
Ειδικότερα όπως εξηγεί, από το 2021 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 28 νέα ετοιμόρροπα τα οποία θα προωθηθούν στη Δικαιοσύνη ευελπιστώντας ότι με την παρέμβαση της θα ενεργοποιηθούν και θα κάνουν αυτό που μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει για την αποκατάσταση τους ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια. Επίσης όπως περιγράφει θα ζητηθεί η συνδρομή και της Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου να γίνει επικαιροποίηση της εικόνας που υπάρχει σε ό,τι αφορά στην επιβάρυνση ήδη καταγεγραμμένων ετοιμόρροπων ακινήτων, τα οποία δεν έχουν αποκατασταθεί.
Όπως είναι γνωστό, τα καταγεγραμμένα ετοιμόρροπα κτίσματα είναι πάνω από οκτακόσια, ενώ πεντακόσια από αυτά βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Η υπηρεσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενεργοποιήσει με κάθε τρόπο τους πολίτες να αναλάβουν το χρέος τους απέναντι στα ετοιμόρροπα ακίνητα αλλά την ίδια στιγμή καθένας θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση του σε περίπτωση πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος, από το οποίο δεν είμαστε πολύ μακριά. Όπως περιγράφει, δυστυχώς όλοι είμαστε μάρτυρες της κακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η παλιά πόλη επειδή είναι δεκάδες τα σπίτια που δε συντηρούνται με αποτέλεσμα να γερνούν μέσα στο χρόνο και οι φθορές τους να μην αποκαθίστανται.
Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που συνδέεται με τα οικονομικά προβλήματα που έχει ο κόσμος που δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για να αποκαταστήσει. Επίσης το σύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην αποκατάσταση των ετοιμορροπιών, ενώ δυστυχώς δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχει συνειδητή αδιαφορία με την έννοια ότι δεν προτεραιοποιείται ως ανάγκη η άρση της επικινδυνότητας των κτηρίων.
Ωστόσο όπως σημειώνει η κ. Φραγκιουδάκη τα ζητήματα αυτά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι να προσεγγίσουμε το όλο θέμα από τη σωστή σκοπιά αφού η άρση των ετοιμορροπιών αυτόματα σημαίνει ότι αλλάζει και βελτιώνεται και η εικόνα της πόλης που όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι αντάξια της ιστορίας της.
Δεν είναι πανάκεια η εργοταξιακή κάλυψη…
Τα ετοιμόρροπα είναι πάρα πολλά και δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Καταρχήν θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ακόμα και αυτοί οι οποίοι καλύπτουν με εργοταξιακά πανιά τα ακίνητα τους με την προοπτική να γίνουν επισκευές, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και να καθυστερούν τις εργασίες. Πρέπει να φροντίζουν να βάζουν μάστορες και να δουλεύουν για την αποκατάσταση των ετοιμορροπιών, διότι σε αντίθετη περίπτωση φθείρεται η προστατευτική κάλυψη και πέφτει και έχουμε ξανά ατυχήματα. Άρα εφόσον κάποιος διαπιστώνει ότι το ακίνητο του έχει ζημιά οφείλει να την αποκαθιστά και να μην παίζει κορώνα γράμματα τη δημόσια ασφάλεια.
Αθάνατη γραφειοκρατία
Η προϊσταμένη της πολεοδομίας Μ. Φραγκιουδάκη τονίζει ότι την ίδια στιγμή που δυστυχώς υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι δεν αποκαθιστούν τις ετοιμορροπίες των σπιτιών τους, υπάρχουν και αντίθετα παραδείγματα ανθρώπων που προσπαθούν να δώσουν λύση αλλά προσκρούουν στη γραφειοκρατία.
Συγκεκριμένα όπως περιγράφει, υπάρχει περίπτωση συμπολίτη μας που έχει καταθέσει τα χαρτιά του για να αποκαταστήσει την διώροφη πέτρινη κατοικία του στην Αγ. Τριάδα, ο οποίος έχει πάρει προέγκριση άδειας αποκατάστασης, έχει την έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και εκκρεμεί η άδεια του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαιολογίας εδώ και δύο χρόνια. Όπως σχολιάζει η Φραγκιουδάκη δυστυχώς υπάρχουν παθογένειες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και αυτό μεγαλώνει το εύρος των δυσκολιών στη διαχείριση της κατάστασης.