Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τρίτης (23/04) κοντά σε μία από τις πιο κομβικές εγκαταστάσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στο Ναύσταθμο της Σούδας στα Χανιά. Στην περιοχή, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πνέουν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 9 μποφόρ.
Ο Ναύσταθμος Κρήτης (ΝΚ), όπως ονομάζεται, είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Αυτό «μαρτυρά» άλλωστε και ο θυρεός του Ναυστάθμου Κρήτης που περιέχει το γαλάζιο και το λευκό, τα οποία είναι τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.
Επίσης απεικονίζονται μία άγκυρα, ένας πύραυλος και μία προπέλα, τα οποία συμβολίζουν τις ναυπηγοεπισκευαστικές δυνατότητες του Ναυστάθμου και τις ικανότητες υποστήριξης διοικητικής μέριμνας των Πολεμικών Πλοίων που ελιμενίζονται σε αυτόν.
Ο ρόλος του Ναυστάθμου είναι να υποστηρίζει τα πλοία από άποψη ελλιμενισμού, ανεφοδιασμού, συντήρησης, επισκευών, κατασκευών και εν γένει ευκολιών Διοικητικής Μέριμνας.
Επιπλέον, οι επιτελείς στον Ναύσταθμο μεριμνούν για την οργάνωση, τη διοίκηση, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τη συντήρηση και την ετοιμότητα των Διευθύνσεων από τις οποίες συνίσταται καθώς και των βοηθητικών πλοίων και πλωτών μέσων, που υπάγονται σε αυτόν.
Οι υποδομές στο Ναύσταθμο:
- Λιμενικές Ευκολίες
- Τεχνική Υποστήριξη
- Δεξαμενές Καυσίμων
- Αποθήκες Πυρομαχικών
- Οικισμός/Λέσχες
- Δυνατότητες FORACS
Οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης βρίσκονται εντός του Ναυτικού Οχυρού Σούδας και έχουν συνολική έκταση περίπου 40 τετρ. χλμ με περίμετρο της τάξεως των 30 χλμ.
Ο Ναύσταθμος Κρήτης διαθέτει τα ακόλουθα πλοία:
- Π/Φ ΖΕΥΣ
- Υ/Φ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ
- Ρ/Κ ΑΤΛΑΣ
- Ρ/Κ ΙΑΣΩ
- Ν/Κ ΑΙΑΣ Ι
- Ρ/Κ ΚΕΚΡΩΨ
- Β/Λ ΑΧΕΛΩΟΣ
Το Πολεμικό Ναυτικό για πρώτη φορά δημιούργησε εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σούδας Χανίων την δεκαετία του 1920 και αφορούσαν επικοινωνίες και άμυνα του όρμου.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο και μέχρι το 1960 οργανώνεται και λειτουργεί το Αρχηγείο Κρητικού και Ιονίου Πελάγους με ένα μεγάλο μέρος του στόλου να ναυλοχεί στον όρμο της Σούδας, ενώ στην συνέχεια και μέχρι το 1976 εδρεύει η Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού.
Άρχισε να λειτουργεί ως Ναυτική βάση το 1952 και από το 1959 διαμορφώθηκε σε Ναύσταθμο. Από το 1992 λειτουργεί με τη σημερινή μορφή.
Ναύσταθμος Σούδας: Όπλα και πυρομαχικά
Η Διεύθυνση Ναυτικών Όπλων Ναυστάθμου Κρήτης έχει αρμοδιότητα σε θέματα:
- Εξασφάλισης της εκτέλεσης επισκευών, μετασκευών, κατασκευών, μελετών, εγκαταστάσεων, δοκιμών αποδοχής και εν γένει εργασιών, που αφορούν στα εγκατεστημένα και φορητά ναυτικά όπλα, οπλικά συστήματα, ραδιοναυτιλιακά και επικοινωνιακά συστήματα των Πολεμικών Πλοίων και Ναυτικών Υπηρεσιών.
- Εξασφάλισης της συντήρησης των αποθηκευμένων πυρομαχικών και όπλων, καθώς επίσης και της ασφαλούς αποθήκευσης, διαχείρισης και περιοδικού ελέγχου αυτών.Εξασφάλισης της ορθής διακίνησης και εφοδιασμού των Πολεμικών Πλοίων και Ναυτικών Υπηρεσιών του Π.Ν, καθώς επίσης και των Πολεμικών Πλοίων άλλων κρατών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διακρατικές συμφωνίες, με όπλα, πυρομαχικά και συναφές υλικό υποστήριξης.
- Εξασφάλισης της φύλαξης, συντήρησης, λειτουργικότητας και ετοιμότητας των αποθηκών πυρομαχικών ΝΑΤΟ.
- Εξασφάλισης της ετοιμότητας του υλικού κινητοποίησης, αρμοδιότητας της ΔΝΟ, σύμφωνα με την ισχύουσα κατανομή.