Τον Αύγουστο οι πρώτες γευστικές δοκιμές από λάτρεις του κρασιού.
Τον Αύγουστο οι πρώτες γευστικές δοκιμές από λάτρεις του κρασιού.

«Ναυάγιο». Αυτό θα είναι το όνομα συνολικά 5.000 φιαλών κρασιού τοπικού οίνου από την Ένωση Ηρακλείου, τα οποία ήδη και παλαιώνουν στον βυθό του Κρητικού Πελάγους σε βάθος 25 μέτρων.

Η Ένωση Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον δύτη Μανώλη Βουτσαλά, αποφάσισε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πρακτική παλαίωσης του κρασιού, προκειμένου να αναδειχθούν τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του κρητικού αμπελώνα. Η μέθοδος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, αν και αποτελεί πρακτική παλαίωσης για άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, που παραμένει πρωτοπόρος στον τομέα του κρασιού.

Γάλλος δύτης, μάλιστα, που έχει εφαρμόσει την συγκεκριμένη πρακτική, με τον οποίο και συνομιλεί ο Μανώλης Βουτσαλάς, έχει εκθειάσει τον συγκεκριμένο τρόπο παλαίωσης του οίνου τονίζοντας πως εκτός από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι φιάλες συγκεντρώνουν γύρω τους οργανισμούς του βυθού που τους προσδίδουν μια ιδιαίτερη ομορφιά στην όψη.

«Το όλο εγχείρημα ξεκινάει από το ότι θέλουμε να κάνουμε και άλλα πράγματα σε σχέση με τον κρητικό αμπελώνα» αναφέρει με δηλώσιες του ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς για να προσθέσει:

«Βυθίσαμε αυτές τις φιάλες με ποικιλίες μαντηλάρι και κοτσυφάλι για να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Εκτιμώ ότι με το τέλος αυτής της πειραματικής προσπάθειας, θα προκύψει ένα νέο και ιδιαίτερο προϊόν».

 Προς παλαίωση στη θάλασσα της Κρήτης 5.000 φιάλες κρασί της Ένωσης Ηρακλείου.
Προς παλαίωση στη θάλασσα της Κρήτης 5.000 φιάλες κρασί της Ένωσης Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης, οι φιάλες σε πρώτη φάση δεν θα πωλούνται, αλλά θα διατεθούν δωρεάν τον ερχόμενο Αύγουστο σε λάτρεις του κρασιού, προκειμένου να γευθούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

«Η πρακτική αυτή ακολουθείται σε άλλες περιοχές και μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αποδίδει σημαντικά», αναφέρει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης για να προσθέσει ότι η έλλειψη οξυγόνου και η σταθερή θερμοκρασία στο βάθος που τοποθετήθηκαν, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον παλαίωσης.

Προς το παρόν βέβαια το εγχείρημα παραμένει πειραματικό, ενώ το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια η Ένωση Ηρακλείου θα εξαρτηθεί από την ανατροφοδότηση που θα λάβει από εκείνους που θα δοκιμάσουν τελικά το κρασί τον Αύγουστο και θα μπορέσουν να τοποθετηθούν για την ποιότητα και για τα πιθανά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παλαίωσης.