Να βγει η Κρήτη από το “κόκκινο” στο νέο χωροταξικό του τουρισμού ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η  Κρήτη θα πρέπει να βγει με κάθε τρόπο από το «κόκκινο»… στο νέο ειδικό  χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού, και να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας. Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη των απόψεων που διατυπώθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Συριγωνάκης  με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο που ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε μια πολύωρη συζήτηση για το επίμαχο θέμα του υπερτουρισμού, που στο νέο χωροταξικό σχέδιο βάζει στο «κόκκινο» τη Χερσόνησο τα Μάλια και τη Νέα Κυδωνία. Οι εκπρόσωποι του τουρισμού εμφανίστηκαν αποφασισμένοι  δώσουν τη μάχη τους για να φρενάρει  ο σχεδιασμός αυτός ακόμα και να προσφύγουν  στο ΣτΕ ώστε να εμποδίσουν την υλοποίηση του.  Ωστόσο η πλειοψηφία των ομιλητών υποστήριξε ότι η Κρήτη δεν έχει ακόμα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Όπως τονίσθηκε, ο υπερτουρισμός συνδέεται με τη φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου να δεχτεί τουριστική ανάπτυξη χωρίς να παραβιάζεται η   περιβαλλοντική κοινωνική και  πολιτιστική λειτουργία της περιοχής.

Ειδικά στην Κρήτη όπως τονίσθηκε υπάρχει συνωστισμός και όχι υπερτουρισμός. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ανέδειξαν έντονα το πρόβλημα της δραματικής έλλειψης υποδομών με κορυφαία αυτά που αφορούν στην απαράδεκτη κατάσταση των οδικών δικτύων και αφετέρου στο οξύτατο πρόβλημα του νερού.

Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της χωρικής διάρθρωσης της τουριστικής ανάπτυξης και ασκήθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι το χωροταξικό σχέδιο διαμορφώνεται στη βάση ενός χάρτη που διαμορφώθηκε με βάση τα δεδομένα του 2010 και δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζ. Δοξαστάκης  τόνισε μεταξύ άλλων ότι το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου το οποίο  θα λειτουργήσει το Φεβρουάριο του 2027,  θα φέρει στο νησί 17 εκατομμύρια επισκέπτες. Άραγε που θα φιλοξενηθούν όλοι αυτοί οι τουρίστες αν απαγορευτεί η ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων; Λαμβάνεται υπόψη ο προβληματισμός ότι η πολιτεία η Περιφέρεια οι Δήμοι δεν έχουν ολοκληρώσει βασικά και αναγκαία έργα υποδομής; Έχει αξιολογηθεί η φέρουσα ικανότητα του νησιού μας ή κατατίθενται προτάσεις χωρίς την επιβεβλημένη τεκμηρίωση τους. Είναι επικίνδυνο για την ανάπτυξη της Κρήτης να αποδεχόμαστε παρακινδυνευμένες και ατεκμηρίωτες απόψεις που υποστηρίζουν ότι το νησί εμφανίζει συμπτώματα και τυπολογία υπερτουρισμού.»