Αγώνα δρόμου για να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις και συνεχείς συναντήσεις με τη φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είχαν το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης, Απόλλωνα Φραγκιαδάκης και Στερεός Ατσαλάκης αντίστοιχα.
Οι δύο συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών του νησιού έθιξαν στον αρχηγό, τους δύο υπαρχηγούς και στον διευθυντή Οικονομικού του Πυροσβεστικού Σώματος μια σειρά από θέματα, όπως η αναδιάρθρωση, η ανακατανομή της δύναμης του προσωπικού και η αναβάθμιση όπου χρειάζεται των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης, θέματα για το βαθμολόγιο και μισθολόγιο, για την προκήρυξη σχολής αρχιπυροσβεστών, για την εκπαίδευση των υπαλλήλων με τον εξομοιωτή Fire Dragon, αλλά και θέματα που αφορούν στην πληρωμή των δαπανών για τη συντήρηση οχημάτων και για την αγορά μέσων ατομικής προστασίας καθώς και άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στην Κρήτη.
Όπως είπε στην «Π» ο κ. Φραγκιαδάκης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επικείμενη αναδιοργάνωση του Σώματος, προκειμένου η ηγεσία να γνωρίζει τι συμβαίνει στην Κρήτη, όπου η αντιπυρική περίοδος διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό σε όλο το νησί.
«Στη συνάντηση που είχαμε με τον αρχηγό, αντιστράτηγο Σωτήρη Τερζούδη, αφού παρουσιάσαμε το πώς έχει η κατάσταση, ζητήσαμε να γίνει τους επόμενους μήνες σωστή ανακατανομή της δύναμης».
Αυτό, όπως εξηγεί ο ίδιος, σημαίνει καταρχάς οι πενταετείς πυροσβέστες που προσφάτως μονιμοποιήθηκαν να παραμείνουν στην περιφέρεια Κρήτης, να μη δημιουργηθούν κενά και να μη φύγουν πυροσβέστες από το νησί.
«Αν δεν αλλάξει το οργανόγραμμα και δεν ανοίξουν θέσεις, υπάρχει κίνδυνος οι συνάδελφοι που μονιμοποιήθηκαν να μετατεθούν εκτός Κρήτης. Αν δε γίνει αναδιοργάνωση ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες, να δοθούν θέσεις οργανικές και να ακολουθήσει ανακατανομή της δύναμης, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και για τους τέσσερις νομούς».
Τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη προσπαθούν να προλάβουν οι συνδικαλιστές πυροσβέστες, έχοντας ως κακό προηγούμενο την περίπτωση της Ιεράπετρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρει: «Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίσαμε πέρυσι με την Ιεράπετρα που ενώ είχε πρόβλημα η εκεί υπηρεσία, το οργανόγραμμά της ήταν χαμηλό και με την ανακατανομή που έγινε τον Γενάρη του 2017 φαίνονταν υπεράριθμοι. Αυτό είχε αποτέλεσμα να φύγουν συνάδελφοι για το αεροδρόμιο Σαντορίνης».
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το θέμα της εκπαίδευσης με τον προσομοιωτή φωτιάς «fire dragon», με τον οποίο εκπαιδεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα πυροσβέστες του νομού Ηρακλείου.
«Ζητήσαμε να ξανακατέβει το μηχάνημα αυτό και να εγκριθούν τα έξοδα ώστε να γίνει εκπαίδευση και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Η εκπαίδευση έγινε μόνο για τον νομό Ηρακλείου τις προηγούμενες ημέρες. Εμείς ζητάμε να ξανάρθει το επόμενο χρονικό διάστημα, να εγκριθούν τα κονδύλια, ώστε μετά την αντιπυρική περίοδο να είναι στο νησί για την εκπαίδευση όλων των συναδέλφων» λέει ο ίδιος.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Κρητικών πυροσβεστών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ακόμα θέμα, αυτό της έλλειψης αρχιπυροσβεστών σε όλη τη χώρα. «Από τον Οκτώβριο δε θα έχουμε αρχιπυροσβέστες στο Σώμα. Θα είναι μόνο δύο σε όλη την Ελλάδα. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε προκήρυξη για τη σχολή αρχιπυροσβεστών. Εάν δε δοθεί λύση, δε θα υπάρχουν υπαξιωματικοί για προανακρίσεις» αναφέρει ο κ. Φραγκιαδάκης.
Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στην απόκτηση μέσων ατομικής προστασίας, ελαστικών στα οχήματα και γενικότερα στο πώς θα συντηρούνται για να είναι αξιόπιστα τα οχήματα της Πυροσβεστικής.
«Η αλήθεια είναι ότι ξεμπλόκαραν οι λογαριασμοί από το Υπουργείο Εμπορίου, όμως τώρα θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για την απόκτηση όλων όσων χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη δουλειά μας και να είμαστε και ασφαλείς. Επίσης, θα πρέπει να πληρωθούν οι άνθρωποι που προσέφεραν εργασία για τη συντήρηση και την επισκευή των οχημάτων μας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι».
Από την πλευρά του πάντως τόσο ο Αρχηγός όσο και οι υπαρχηγοί, αλλά και ο διευθυντής Οικονομικού είπαν ότι αναγνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν και υπάρχει σχεδιασμός για την επίλυσή τους.
«Εμείς θα είμαστε εδώ για να δούμε εάν θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, ώστε να μην υπάρχουν κενά και προβλήματα στην Πυροσβεστική του νησιού» καταλήγει ο κ. Φραγκιαδάκης.