Να φυτευτούν τα τείχη, αλλά πώς θα ποτίζονται;

Με την αξιοποίηση των νερών των πηγαδιών που βρίσκονται περιμετρικά των ενετικών τειχών θα καλύπτεται η άρδευση των νέων φυτεύσεων που αναμένεται να γίνουν στα πρανή του μνημείου καθώς η αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου προχωρά ήδη τη σχετική διαδικασία. Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς θα καλυφθούν οι φυτεύσεις που ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή ότι θα δρομολογηθούν στο ισόπεδο τμήμα του τείχους, για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχει γίνει αναφορά στην αρδευτική  χρήση των νερών της τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, πρακτικά τίποτα δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού ικανές να υπερκαλύψουν τις ανάγκες άρδευσης της πόλης να καταλήγουν αναξιοποίητες στη θάλασσα.

Όπως είναι γνωστό, τα ενετικά τείχη, εκτός από μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αποτελούν και τον μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο του Δήμου Ηρακλείου, καθώς καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, με το  μήκος του χερσαίου τμήματος να ανέρχεται σε 4.630 μ. και αντιστοίχως το μήκος του παραλιακού τμήματος σε 1.950μ.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που έχουν γίνει από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες οι φυτεύσεις που θα γίνουν στα ενετικά τείχη στο σύνολό τους θα απαιτούν άρδευση 500 κυβικά νερού τη μέρα.

Αντίστοιχη είναι και η ποσότητα του νερού που απαιτείται  για να καλυφθεί η άρδευση του πρασίνου στην πόλη, για το οποίο δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από τη δημοτική Αρχή για το πώς θα το διαχειριστεί.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη στα χέρια της Λότζια για την αξιοποίηση του νερού της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού καθαρισμού, παραμένει στα αζήτητα με αποτέλεσμα να χάνονται χωρίς λόγο τα νερά του βιολογικού καθαρισμού.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που το πρόβλημα της λειψυδρίας κορυφώνεται, μαζί με τις εκκλήσεις της Λότζια για τη συνετή χρήση του, επιβάλλεται από τις ελαχιστοποιημένες διαθέσιμες ποσότητες.

Σε αυτή τη φάση πάντως αυτό το οποίο προχωρά είναι η αξιοποίηση των πηγαδιών νερού περιμετρικά των τειχών.

Ήδη αξιοποιούνται τα υπόγεια νερά που έχουν εντοπιστεί στην πύλη Μακάσι, όπως και διαθέσιμες ποσότητες νερού που προέρχονται από το πολιτιστικό κέντρο, κι έτσι καλύπτονται οι ανάγκες άρδευσης του κοινόχρηστου χώρου της Φανερωμένης (μπροστά από το Πολιτιστικό).

Αντίστοιχα, σε αυτή τη φάση εξελίσσεται και η αξιοποίηση ενός ακόμα πηγαδιού που υπάρχει κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του τείχους από το Κομμένο Μπεντένι με κατεύθυνση προς τον παλιό ζωολογικό πάρκο.

Ωστόσο ζητούμενο είναι η διαχείριση των  αφόρητων πιέσεων που δημιουργούνται  στο θέμα της άρδευσης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης και κυρίως του ισόπεδου τμήματος των τειχών στο οποίο δρομολογεί νέες φυτεύσεις η Λότζια, η οποία οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τη συντήρησή τους.