Εικόνες Αποκάλυψης στα νοσοκομεία της Ισπανίας! Ο Κρητικός γιατρός Βαγγέλης Παπουτσιδάκης, ο οποίος μένει στη Βαρκελώνη και εργάζεται σε νοσοκομείο της πόλης περιγράφει έναν πραγματικό εφιάλτη, σε μία πόλη που λίγο καιρό πριν έσφυζε από ζωή. «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα εδώ, όπως δείχνουν οι μελέτες. Θέλω να απευθύνω μήνυμα στους πατριώτες μου και κυρίως τους Κρητικούς να είναι πολύ προσεκτικοί. Η κατάσταση στην Ισπανία είναι χειρότερη από ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί. Εσείς στην Ελλάδα είστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση για ένα και μόνο λόγο. Επειδή λάβατε εγκαίρως μέτρα και τα οποία εύχομαι να τηρείτε».
Δυστυχώς, στη χώρα όπου ζει κι εργάζεται, τα μέτρα άργησαν να αποφασιστούν και ακόμα περισσότερο να υλοποιηθούν. «Το διήμερο 7- 8 Μαρτίου εκτιμώ ότι ήταν πολύ κρίσιμο και τότε πολύς κόσμος κόλλησε τον ιό. Οι Ισπανοί ήταν κατά χιλιάδες έξω για να γιορτάσουν τη Γιορτή της Γυναίκας. Γίνονταν εκατοντάδες αθλητικοί αγώνες με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων. Εκτιμώ ότι εκεί πολύς κόσμος κόλλησε τον ιό. Ακούγεται βέβαια από κάποιους επιστήμονες ότι ίσως και γενετικά να υπήρξε προδιάθεση για την τόσο ραγδαία εξάπλωση του ιού στην Ισπανία».
Φοβάστε; ρωτήσαμε τον Ρεθυμνιώτη επιστήμονα. «Φυσικά και φοβάμαι, όμως δεν έχω πολύ χρόνο να το σκεφτώ, γιατί πραγματικά τα περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι άπειρα.
Πριν δυο ημέρες διασωληνώσαμε μια συνάδελφο νοσοκόμα στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι. Δυστυχώς, είναι χιλιάδες οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έχουν νοσήσει. Λογικό είναι να υπάρχει φόβος και σε εμάς.
Μεταξύ μας οι συνάδελφοι δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλο για να αντέξουμε αυτή τη λαίλαπα».
Στη Μαδρίτη κυρίως, όπως τονίζει, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από άλλες πόλεις της Ισπανίας. «Εκεί δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια για τους ασθενείς. Πραγματικά γίνεται διαλογή πολέμου. Αποφασίζεται ποιος έχει πιθανότητες να ζήσει και νοσηλεύεται, οι άλλοι δυστυχώς…».
Όμως και στο δικό του νοσοκομείο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. «Μέχρι το πρωί είχαμε ένα κρεβάτι εντατικής. Τώρα που μιλάμε είναι βέβαιο ότι θα έχει δοθεί σε ασθενή που το έχει ανάγκη»
Αναφορικά με τα πρόστιμα για τους παραβάτες ο ίδιος λέει ότι πέφτουν «βροχή». «Εδώ το πρόστιμο είναι 600 ευρώ και έχουν γίνει και πολλές συλλήψεις. Ένας Ισπανός ιδιοκτήτης μπαρ άνοιξε την επιχείρησή του για να πιει ποτό μόνος του».
Η ισπανική κυβέρνηση, αν και άργησε να ανταποκριθεί, έλαβε στην πορεία μέτρα που αφορούσαν κυρίως ζητήματα περίθαλψης. «Υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν δοθεί για τη νοσηλεία ασθενών. Επίσης στη Βαρκελώνη πέντε ξενοδοχεία για τη νοσηλεία ασθενών που δεν έχουν βαριά συμπτώματα αλλά χρήσουν νοσηλείας».