Να αλλάξουν χρώμα στο χάρτη του νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον τουρισμό, η Χερσόνησος, τα Μάλια και η Νέα Κυδωνία ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, για άλλη μια φορά τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι δεν είναι αποδεκτό να χαρακτηρίζονται ως κορεσμένες οι παραπάνω τουριστικές περιοχές, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η χρηματοδότηση των τουριστικών επενδύσεων.
Στη διάρκεια της συζήτησης αμφισβητήθηκε έντονα το μοντέλο του υπολογισμού από το οποίο προκύπτει η φέρουσα ικανότητα των περιοχών να απορροφούν τουρισμό, αφού από την εξίσωση λείπει η πιο βασική παράμετρος που είναι αυτή που αφορά στις αναγκαίες υποδομές που μπορούν να στηρίξουν την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
Η πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας διαμορφώθηκε στη λογική ότι θα πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο στοχευμένες μελέτες, οι οποίες θα καταγράφουν τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής σχετικά με το πόσο τουρισμό μπορεί να δεχτεί, με ρεαλιστικά κριτήρια που ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα από τα οποία δεν μπορούν να εξαιρούνται οι υποδομές, σε βιολογικούς καθαρισμούς οδικά δίκτυα, επάρκεια νερού, δίκτυο τροφίμων, επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών καθαριότητας.
«Χρειάζεται να μελετηθεί όλο αυτό το πλέγμα από υποδομές και με δεδομένο ότι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα διπλασιάσει ή και θα τριπλασιάσει τον τουρισμό που δέχεται η Κρήτη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Ξυλούρης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει υπολογισμός της φέρουσας ικανότητας της κάθε περιοχής ανά δημοτική ενότητα αλλά και κατά δημοτική κοινότητα αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχει τον ίδιο κορεσμό η Χερσόνησος με το Μοχό…
Άρα θα πρέπει να γίνει μια στοχευμένη μελέτη που να λέει κάθε περιοχή πόσο τουρισμό μπορεί να δεχτεί, τι έργα υποδομής χρειάζεται, και αντίστοιχα οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, ποια κίνητρα θα πρέπει να τους δώσουμε για να υπάρξει μια ισομερής τουριστική ανάπτυξη.
Ο κ. Ξυλούρης τόνισε ότι εάν μια περιοχή χαρακτηρίζεται «κόκκινη» δεν απαγορεύεται να γίνουν επενδύσεις. Δεν επιτρέπεται όμως ή δε δίνεται η δυνατότητα της χρηματοδότησης, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά.
Επίσης στις προτάσεις της Επιτροπής είναι να προσδιοριστεί η ήπια ανάπτυξη της ενδοχώρας, μέχρι πού μπορεί να φτάσει;
Ποιος αριθμός κρεβατιών μπορεί να επιτραπεί;
Ο ίδιος τόνισε ότι ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει την εφαρμογή του Θεσμικού Πλαισίου για τις περιοχές NATURA ώστε να είναι σύμφωνο με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες του NATURA, «που έχουμε προτείνει στο Υπουργείο και τα έχει κάνει αποδεκτά».
Σε αντίθεση περίπτωση, όπως είπε, θα υπάρχει σοβαρή εμπλοκή που θα δημιουργήσει προβλήματα.