ο Γάλλος επιχειρηματίας - γαστρονόμος Erwann de Kerros
Ο 51χρονος Γάλλος

Πρόστιμο για βραβείο… Michelin ήταν αυτό που επιβλήθηκε πριν λίγα 24ωρα  από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου!

Συγκεκριμένα το πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ που βεβαιώθηκε, αφορά σε έναν από τους πιο γνωστούς Γάλλους επιχειρηματίες στο χώρο της γαστρονομίας, της εστίασης και όχι μόνο με πολλές διακρίσεις των προϊόντων που εμπορεύεται, ο οποίος έφτασε στην Κρήτη με το σκάφος του για να αγοράσει βότανα, όμως έκανε το λάθος και παραβίασε τα μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού!

Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία  Erwann de Kerros, μια σημαντική μορφή στο χώρο της γαστρονομίας, με πολλά αφιερώματα στην επαγγελματική του δραστηριότητα από τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης του κόσμου. Και γιατί αυτό;

Διότι, ο Γάλλος επιχειρηματίας ταξιδεύει με ένα ιστιοφόρο σε όλη την υφήλιο για να προμηθευτεί και να μεταφέρει με το σκάφος του τα πιο ποιοτικά μπαχαρικά και βότανα από όλο τον κόσμο!

Αυτή τη φορά στο πρόγραμμα των ταξιδιών του αυτών συμπεριέλαβε και την Κρήτη, για την απόκτηση «άγριων βότανων», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.

Σε διάσημο Γάλλο που ήρθε στα μέρη μας με το ιστιοφόρο του για να φορτώσει θυμάρι, ρίγανη και δίκταμο

Ο 51χρονος την περασμένη Τρίτη ερχόμενος από τη δυτική Κρήτη μαζί με έναν ακόμη συνεργάτη του με τον οποίο συνταξιδεύει, ζήτησε να δέσει το σκάφος στο λιμάνι του Ηρακλείου. Ενημερώθηκε από λιμενικούς  ότι λόγω των μέτρων για την πανδημία απαγορεύεται να δέσει στο λιμάνι, ενώ δεν επιτρέπεται να κατέβουν και στη στεριά.

Το σκάφος με τη ονομασία “terre exotique”  αγκυροβόλησε, όμως,   εντός της λιμενολεκάνης. Αμέσως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και η επιβολή του σχετικού προστίμου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με το που βεβαιώθηκε το πρόστιμο, ο ίδιος το πλήρωσε σχεδόν αμέσως.

 

Το ταξίδι στην Κρήτη

Αυτό που έχει επίσης αξία να αναφερθεί είναι ο λόγος της επίσκεψής του στην Κρήτη. Πληροφορίες σημειώνουν ότι ήρθε στο νησί για να προμηθευτεί από παραγωγούς βότανα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στις επιχειρήσεις του. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι προμηθεύτηκε περίπου μισό τόνο θυμάρι, ρίγανή και δίκταμο.

 

ο Γάλλος επιχειρηματίας - γαστρονόμος Erwann de Kerros και η εταιρεία του “Terre exotique”

Άνθρωπος της περιπέτειας και της ποιότητας

Γεννημένος το 1970 μετά την ενηλικίωσή του, ο Erwann de Kerros, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, έμαθε τα μυστικά των μπαχαρικών και των βοτάνων, κάνοντας επάγγελμα την αγάπη του αυτή. Όταν επέστρεψε στη Γαλλία δημιούργησε την εταιρεία “Terre exotique” το 1998 και ξεκίνησε την εμπορία μπαχαρικών και καρυκευμάτων στα πιο γνωστά εστιατόρια και ντελικατέσεν του κόσμου.

Τα προϊόντα επιλέγονται προσεκτικά, αγοράζονται από διαφορετικούς παραγωγούς σε όλο τον κόσμο και προσφέρονται σε λιχουδιές και εστιατόρια.

Όπως σημειώνει  στην ιστοσελίδα του η μεταφορά των μπαχαρικών με ιστιοφόρο είναι μια πρακτική τόσο παλιά όσο ο κόσμος.  «Πλησιάζουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στις φυτείες και τα μεταφέρουμε με ένα ιστιοφόρο 18 μέτρων. Πρόκειται για έναν ενάρετο τρόπο μεταφοράς» αναφέρει επίσης και προσθέτει ότι υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς μέχρι πέντε τόνων.

«Δεν είναι αυτός ο πιο όμορφος τρόπος συνδυασμού πολιτισμών και γαστρονομίας;» τονίζεται στην ιστοσελίδα, ενώ σε άλλο σημείο γίνεται ειδική αναφορά στις σχέσεις που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τους αγρότες- προμηθευτές των προϊόντων και στα πιο μακρινά μέρη του πλανήτη.  Σε κάθε ταξίδι, όπως λέει, δίνεται η δυνατότητα να ενισχυθούν οι δεσμοί με τους προμηθευτές, αλλά και να γίνει πιο κατανοητή η διαφορετική γαστρονομική συνήθεια του καθενός.

Το πρόγραμμα των ταξιδιών του

Στο πρόγραμμά του για το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έχει τα εξής ταξίδια. Το Φεβρουάριο στην Κρήτη «για άγρια βότανα».

Το Μάρτιο και τον Απρίλιο στη Βραζιλία για πιπέρι και για ένα καρπό που μοιάζει με φασόλι. Τον Ιούνιο θα βρίσκεται στο Κεμπέκ για την προμήθεια του «μείγματος του κυνηγού». Επίσης το 2ο εξάμηνο του 2021 θα ταξιδέψει στη Σενεγάλη, στη συνέχεια στο Καμερούν για την αγορά πιπεριού, στο Μαρόκο και τέλος  στο Τζιμπουτί.