Ως δίκη «δυναμίτης» περιγράφεται από πολλούς η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης του μακελειού στον Προφήτη Ηλία με θύματα τον 34χρονο Πρίαμο Ξυδάκη και τον 64χρονο Μανόλη Σταυρουλάκη. Πέντε και πλέον χρόνια έχουν περάσει από το μοιραίο απόγευμα, όμως το μένος ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές παραμένει απύθμενο.
Μάλιστα, μετά την επεισοδιακή αναβολή της υπόθεσης τον περασμένο Απρίλιο, που συνοδεύτηκε από νέο γύρο αντεγκλήσεων, αντιπαραθέσεων και καταγγελιών, η κατάσταση παραπέμπει σε «μπαρούτι» παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι συνήγοροι όλων των πλευρών για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Από πλευράς ΕΛΑΣ διαβεβαιώνεται ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην ανοίξει… ρουθούνι εντός του Δικαστικού Μεγάρου και οι δυνάμεις που θα επιστρατευτούν θα είναι δρακόντειες.
Εντός της δικαστικής αίθουσας αναμένεται να δοθεί σφοδρή «μάχη» από τις αντίδικες πλευρές σε σχέση με τα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα.
Η ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στη Νεάπολη είχε προκαλέσει ένταση, με τους συγγενείς των δύο θυμάτων να ξεσπούν κατά πάντων. Δικαστές και ένορκοι έκριναν ένοχο τον 56χρονο κρεοπώλη Γιώργο Κοκολογιάννη για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος του Πρίαμου Ξυδάκη, ενώ τον έκριναν ένοχο για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια για τον Σταυρουλάκη.
Στη δεύτερη περίπτωση μειοψήφησε ο πρόεδρος της έδρας, ο οποίος είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Συνολικά στον 56χρονο επιβλήθηκαν η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Ξυδάκη και κατά συγχώνευση οχτώ χρόνια για τον θάνατο του Σταυρουλάκη (5 έτη) και τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής (3 έτη).
Η εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την ενοχή του 56χρονου για ανθρωποκτονία καθ’ υπέρβαση άμυνας για την περίπτωση του αδικοχαμένου Πρίαμου Ξυδάκη ενώ για την περίπτωση του άτυχου Μανόλη Σταυρουλάκη πρότεινε ενοχή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.
Για την περίπτωση του Σταυρουλάκη έχει ασκηθεί έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης από τον αντεισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης μετά από αίτημα της οικογένειας του θύματος. Ως εκ τούτου, ο 56χρονος κρεοπώλης θα δικαστεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.
Στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου θα καθίσει και ένας από τα αδέλφια του βασικού κατηγορούμενου, ο Στέφανος Κοκολογιάννης, ο οποίος πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος κατά πλειοψηφία για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη και του επιβλήθηκε κατά συγχώνευση ποινή κάθειρξης 14 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό όρους.
Η επεισοδιακή αναβολή
Υπενθυμίζεται ότι η αναβολή του Απριλίου προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των αντίδικων πλευρών. Ο Γιάννης Ξυδάκης, πατέρας του αδικοχαμένου Πρίαμου, είχε καταθέσει υπόμνημα-αίτηση στον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ζητώντας την παρέμβασή του με αφορμή τα όσα προηγήθηκαν αλλά και τα όσα επακολούθησαν της αναβολής, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και απειλές με σκοπό τον εκφοβισμό μαρτύρων στην υπόθεση. Διατυπώθηκε μάλιστα η άποψη ότι οι μεθοδεύσεις αυτές γίνονται προκειμένου η δίκη να μην διεξαχθεί στο Ηράκλειο αλλά να μεταφερθεί εκτός Κρήτης.
Τα όσα καταγγέλλονταν στο υπόμνημα Ξυδάκη δεν έμειναν αναπάντητα από την πλευρά του Γιώργου Στειακάκη, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του στα ΜΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κανένας δεν απειλήθηκε και δεν πιέστηκε ποτέ, τουλάχιστον εκ μέρους των κατηγορουμένων».
Παράγοντες της δίκης εκτιμούν ότι το δικαστήριο θα ξεκινήσει-εκτός απροόπτου-παρά το γεγονός ότι προηγείται άλλη σοβαρή ποινική υπόθεση που αφορά στο αιματηρό ένοπλο περιστατικό που είχε σημειωθεί στο δρόμο Ηρακλείου-Μοιρών. Πρωτόδικα, τα δύο κατηγορούμενα αδέλφια είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 18 ετών.