Την ώρα που η Κρήτη είναι στο «περίμενε» για περισσότερο από δέκα χρόνια προκειμένου να αποκτήσει σκύλο ανιχνευτή εκρηκτικών υλών, αλλά και πυροτεχνουργό, σε άλλα λιμάνια της χώρας, με λιγότερη κίνηση επιβατών και πλοίων, το Αρχηγείο του Σώματος έχει φροντίσει να τα ενισχύσει.
Αν και το Ηράκλειο, σύμφωνα με τις μετρήσεις, είναι το τρίτο λιμάνι της χώρας σε κίνηση, μετά τον Πειραιά και την Πάτρα, ωστόσο η ηγεσία του Σώματος φρόντισε να ενισχύσει το λιμάνι του Βόλου με έναν ακόμη πυροτεχνουργό και παρά το γεγονός ότι υπηρετούν ήδη σε αυτό δύο ακόμη.
Ερωτηθείς για την ύπαρξη ενός ακόμη πυροτεχνουργού στον Βόλο ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σωματος Ανατολικής Κρήτης Γ. Σφακιανάκης δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο, τόνισε όμως ότι φέτος συμπληρώνονται 11 χρόνια από την τελευταία φορά που το Ηράκλειο είχε πυροτεχνουργούς, οι οποίοι έχουν αποστρατευθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, η Ένωση των Λιμενικών Ανατολικής Κρήτης έχει επανειλημμένως ζητήσει την παρουσία όχι μόνο ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών, αλλά και πυροτεχνουργού. Όπως τονίζει ο ίδιος, το 2008 ήταν η τελευταία φορά που το Λιμεναρχείο Ηρακλείου είχε στις δυνάμεις του λιμενικούς με τη συγκεκριμένη ειδικότητα, ενώ ποτέ δεν είχε σκύλο ανιχνευτή και οι ανάγκες καλύπτονταν από την Αστυνομία.
«Το θέμα δεν είναι άγνωστο στην ηγεσία μας. Γνωρίζουν αυτό το κενό που υπάρχει, τις ανάγκες που προκύπτουν αλλά και τη σημασία να έχει το λιμάνι του Ηρακλείου και σκύλο αλλά και πυροτεχνουργό.
Προσωπικά, αλλά και άλλοι συνάδελφοι – μέλη της Ένωσης έχουμε ενημερώσει τόσο τον αρχηγό και τον Υπαρχηγό, όσο και τον κλαδάρχη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης και προσθέτει ότι το θέμα γνωρίζει ο υπουργός κ. Κουβέλης, ενώ ο προηγούμενος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής είχε δεσμευτεί για επίλυση του προβλήματος.
«Ο κ. Κουρουμπλής είχε μάλιστα δεσμευτεί σε σύσκεψη που είχαμε και τον ενημερώσαμε σχετικώς, αλλά και σε συνέντευξή του σε μέσα ενημέρωσης του νησιού. Όμως καμία δέσμευση δεν υλοποιήθηκε».
Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των λιμενικών τονίζει επίσης ότι το λιμάνι του Ηρακλείου με την κίνηση που έχει δεν είναι δυνατόν να καλύπτεται από τον σκύλο της Αστυνομίας. «Εάν χρειαστεί να γίνουν την ίδια ημέρα έρευνες σε λιμάνι αλλά και στη στεριά, η Αστυνομία είναι αναμενόμενο να καλύψει πρώτα τις δικές της υποχρεώσεις και στη συνέχεια να βοηθήσει το έργο των λιμενικών» σχολιάζει.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σε ένα από τα πολλά αιτήματα που είχαν υποβάλει οι λιμενικοί του Ηρακλείου προς την πολιτική και φυσική ηγεσία τους, περιέγραφαν αναλυτικά το πρόβλημα που υπάρχει και για το οποίο δεν δίδεται λύση.
Συγκεκριμένα, τόνιζαν στις επιστολές και ανακοινώσεις τους ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας, η λύση του οποίου θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της Κρήτης γενικότερα και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας. Συγκεκριμένα, σε παλαιότερη επιστολή αναφερόταν χαρακτηριστικά:
«Η αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που αφορά στην έρευνα-έλεγχο εκρηκτικών μηχανισμών από εξειδικευμένο προσωπικό πραγματοποιείται από την ΕΛ.ΑΣ κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος. Η ανταπόκριση και η ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος δεν είναι δεδομένη, αφού εξαρτάται από τις επιχειρησιακές ανάγκες και τη διαθεσιμότητα.
Επίσης η μεγάλη απόσταση που θα διανύσει, ανάλογα την περιοχή του συμβάντος στο οποίο θα απαιτηθεί η συνδρομή αστυνομικού σκύλου, δυσχεραίνει την εκτέλεση του καθήκοντός του, αφού φτάνει με εμφανή σημάδια ζάλης.
Δεδομένων των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής των λιμενικών Αρχών της Κρήτης αλλά και των άλλων λόγων που προαναφέραμε, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης Κ.Λ. Ηρακλείου/Κ.Ε.Α. με πυροτεχνουργό και με αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών».