διερευνητικές τομές επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, στο ύψος της Λυγαριάς, όπου και είχαν παρατηρηθεί σημαντικές ρωγματώσεις.

Από αύριο αναμένεται να αρχίσουν επίσημα οι διερευνητικές τομές επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, στο ύψος της Λυγαριάς, όπου και είχαν παρατηρηθεί σημαντικές ρωγματώσεις.

Με δεδομένο ότι οι πρώτες παρεμβάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες δεν απέδωσαν, αλλά και λόγω του γεγονότος πως δεν υπάρχει εναλλακτική οδός κίνησης στο συγκεκριμένο σημείο του ΒΟΑΚ, κρίθηκε αναγκαίος ο άμεσος έλεγχος.

Το γεωτρύπανο του Υπουργείου Υποδομών έχει ήδη φθάσει στο Ηράκλειο από την Αθήνα, ενώ ολοκληρώθηκε χθες η απαραίτητη εργοταξιακή σήμανση. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου προβλέπεται να εκκινήσουν τις εργασίες τους την Τετάρτη, να λάβουν τα απαραίτητα δείγματα  και στη συνέχεια να αποφανθούν για το πόσο κρίσιμη ή όχι είναι η κατάσταση στο ύψος της λεγόμενης «κακιάς στροφής».

Με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει, το γεωτρύπανο αναμένεται να πραγματοποιήσει τρεις ενδεικτικές διερευνητικές τομές, ενώ για κάθε τομή απαιτούνται δύο εικοσιτετράωρα.

Οι τομές αναμένεται να ολοκληρωθούν στο μέσον της επόμενης εβδομάδας ή πιθανόν και λίγο νωρίτερα, εφόσον κριθεί αναγκαίο να συνεχίσουν οι εργασίες λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Από τα αποτελέσματα των τομών, θα ακολουθήσει στη συνέχεια η πρόταση επί του προβλεπόμενου μοντέλου παρέμβασης, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα η πιθανότητα να χρειαστεί κλείσιμο της οδού, αν τα αποτελέσματα των τομών δείξουν πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Στο πρόβλημα είχε αναφερθεί και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του οποίου «το πιθανότερο σενάριο προέλευσης του προβλήματος σκιαγραφήθηκε αυτό της διαρροής σωλήνων μεταφοράς νερού, που οδήγησε σε εμποτισμό του επιχώματος στο οποίο οδεύει ο δρόμος, προκαλώντας τοπικά συνθήκες φόρτισης και παραμορφώσεις κατολισθητικού χαρακτήρα και ανάπτυξη παρακατακόρυφων ρωγμών εφεκλυσμού».

Το ΓΕΩΤΕΕ είχε επισημάνει μάλιστα πως το φαινόμενο αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από τις εισροές και των ομβρίων υδάτων της χειμερινής περιόδου. Το ΓΕΩΤΕΕ παράλληλα είχε τονίσει στο πλαίσιο της ανακοίνωσής του την πολύ μεγάλη ανάγκη για ορθή διαχείριση των υδάτων και ειδικότερα για ορθή διαχείριση στις περιοχές Αγίας Πελαγίας και Λυγαριάς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία αναμένεται να φανεί το προσεχές διάστημα, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες από τα συνεργεία του Υπουργείου.