Κουράκης

«Φωτιές» έχουν ανάψει στην αυτοδιοίκηση οι  επικείμενες τροποποιήσεις των όρων χρηματοδότησης του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» μετά την ενημέρωση ότι θα τεθούν περιοριστικοί όροι για την ένταξη έργων. Συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι της χώρας αντιδρούν στη θέσπιση πλαφόν ανά Δήμο και την πρόβλεψη ότι θα συνυπολογίζονται οι προηγούμενες χρηματοδοτήσεις έργων και δράσεων που έχουν λάβει οι ΟΤΑ από τον “Φιλόδημο 1”.

Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του προεδρείου της ΚΕΔΕ και των 13 Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων  όλης της χώρας, με μοναδικό θέμα  το πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” και τις δρομολογούμενες αλλαγές στη δομή του, με σχετική κατηγοριοποίηση των Δήμων σε έξι βαθμίδες ανάλογα με τον πληθυσμός τους και βάσει άλλων επιμέρους κριτηρίων. Οι Δήμαρχοι διεκδικούν να μην υπάρξει αυτή η συσχέτιση του προγράμματος “Αντ. Τρίτσης” με το πρόγραμμα  “Φιλόδημο 1” εάν δεν προηγηθεί σχετική συνεννόηση και συνεργασία της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ΟΤΑ και τους πολίτες.

Κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός των χρηματοδοτήσεων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι Δήμοι από τον Φιλόδημο 1, καθώς αν ισχύσει αυτό μεγάλη μερίδα ΟΤΑ δε θα μπορούν να εντάξουν νέα έργα στο πρόγραμμα.

Επίσης ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση των χρηματοδοτικών αναγκών των περιφερειακών Δήμων της χώρας, οι οποίοι εκτός των άλλων πρέπει να υλοποιήσουν και έργα για υποδομές ύδρευσης, άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας τα οποία είναι άκρως αναγκαία, σε σχέση με αυτές των Δήμων των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αττικής και Θεσσαλονίκης που υποστηρίζονται από οργανισμούς όπως είναι η ΕΥΔΑΠ και οι ΕΥΑΘ.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης έθεσε το ζήτημα της άμεσης τεχνικής υποστήριξης των Δήμων, καθώς έχουν αποδυναμωθεί από προσωπικό και διαθέτουν υποστελεχωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράγουν μελέτες και ως εκ τούτου να αδυνατούν να υποβάλλουν έγκαιρα προτάσεις για έργα τόσο στο “Αντ. Τρίτσης” όσο και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Επισήμανε μάλιστα ότι κακώς καθυστερεί η ΕΕΤΑΑ να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί για παροχή τεχνικής βοήθειας στους Δήμους, για την σύνταξη μελετών και την επίβλεψη των έργων.

Σύντομη παρουσίαση του Ταμείου Ανάκαμψης

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε και μια πρώτη, σύντομη παρουσίαση των όσων προβλέπονται για τους ΟΤΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης και συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων, προκειμένου να ενημερωθούν οι Δήμοι για το πώς θα πρέπει να κινηθούν.