Συγκρίσιμο μόνο με εκείνο της Κνωσού, στο μέγεθος και την ποιότητα της κατασκευής, είναι το μινωικό Ανάκτορο, στην Τουρκογειτονιά των Αρχανών, το οποίο αποκαλύπτεται μέρα με την μέρα από την αρχαιολογική σκαπάνη.
Αυτό επεσήμανε η γνωστή αρχαιολόγος και ανασκαφέας του ανακτόρου δρ. Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, κατά την χθεσινή επίσκεψη στην περιοχή του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη.
Οι φετινές ανασκαφές, που υποστηρίζονται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, δίνουν ήδη σύμφωνα με την αρχαιολογο νέα στοιχεία για τη μορφή και λειτουργία του μινωικού Ανακτόρου.
Ο περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, ξεναγήθηκε στο χώρο της ανασκαφής και ενημερώθηκε από την ανασκαφέα για τα αποτελέσματα των έως τώρα ερευνών.Οι έρευνες της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας» στην Τουρκογειτονιά Αρχανών επανεκκίνησαν φέτος, μετά από διακοπή δύο σχεδόν δεκαετιών, στο πλαίσιο τριετούς ερευνητικού προγράμματος.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ενημέρωσε την κα Σαπουνά- Σακελλαράκη για την πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης, γενικότερα στον τομέα του Πολιτισμού και των Μνημείων της Κρήτης, περιγράφοντας, ειδικότερα τον κοινό προγραμματισμό με το Υπουργείο Πολιτισμού και Δήμο Αρχανών -Αστερουσίων, για την δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών και την ανάδειξη και προστασία των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι ο αείμνηστος καθηγητής Γιάννης Σακελλαράκης ξεκίνησε τις έρευνες στις Αρχάνες ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, τις οποίες συνέχισε με τη σύζυγό του Έφη. Καρπός των κοινών ερευνών τους υπήρξε μεταξύ άλλων η αποκάλυψη του μινωικού Ανακτόρου στην Τουρκογειτονιά, της προϊστορικής Νεκροπόλεως στο Φουρνί και του μοναδικού μινωικού ναού της ανθρωποθυσίας στα Ανεμοσπήλια, θέσεις εξαιρετικής σημασίας, που εντάσσουν τις Αρχάνες μεταξύ των σπουδαιότερων σε αρχαιολογική σημασία στην Κρήτη.