Οι δύο αδελφές, κ.κ. Valerie Poisson και Κρις Πόισον-Φιολιτάκη
Οι δύο αδελφές, κ.κ. Valerie Poisson και Κρις Πόισον-Φιολιτάκη

Είναι μόνες στο σαλόνι του σπιτιού τους αλλά έχουν συντροφιά τους δεκάδες χιλιάδες γυναίκες από την Ελλάδα, και όχι μόνο. Όσες χρήστριες του Facebook είναι μέλη της ομάδας «Εμείς και εμείς (γυναίκες μόνο)» πάντα έχουν κάποιον να μιλήσουν, να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους, να πουν μία αστεία ιστορία και να περάσουν στιγμές χαλάρωσης με φίλες.

Η αρχή έγινε από δύο αδελφές από το Ηράκλειο, τις κ.κ. Valerie Poisson και Κρις Πόισον-Φιολιτάκη, τον Δεκέμβριο του 2016 και σήμερα η ομάδα αριθμεί 75.931 μέλη από την Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και άλλα μέρη του πλανήτη. Δημοφιλής είναι η ομάδα σε Γερμανία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα περισσότερα μέλη της είναι από το Ηράκλειο, σχεδόν 25.000 γυναίκες, έχει σχεδόν 9.000 μέλη από Αθήνα και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Συντονίστριες είναι οι κ.κ. Πόπη Χατζηγεωργίου, Ιζαμπέλα Σκουλά, Κατερίνα Αντωνάκου και Γεωργία Καμπούρογλου. Η κ. Κρις Πόισον-Φιολιτάκη αναφέρει στην «Π» πως η ίδια και η αδελφή της δεν εργάζονταν, είχαν την ευθύνη μονάχα της οικογένειάς τους.

Στον ελεύθερο χρόνο τους και για να διασκεδάσουν δημιούργησαν την ομάδα που το πρώτο διάστημα μέλη της ήταν οι φίλες και στη συνέχεια οι φίλες των φίλων τους, σιγά- σιγά δημιουργήθηκε ένα ντόμινο με εκρηκτική ανταπόκριση από τον γυναικείο πληθυσμό του Facebook.

Οι περισσότερες αναρτήσεις αφορούν προβλήματα της καθημερινότητας μίας γυναίκας, τις πρωινές ώρες είναι συνηθισμένο να ρωτήσει ένα μέλος «τι μαγειρεύετε σήμερα; Ακούω προτάσεις». Δε λείπουν και πιο προσωπικές αναρτήσεις. Οι γυναίκες αισθάνονται άνετα να μιλήσουν σε άλλες γυναίκες για τα προβλήματα που έχουν με τον σύζυγό τους, τα παιδιά ή… την πεθερά τους.

Αναφέρονται σε «αθώα» θέματα, όπως τα ζώδια και τη μόδα αλλά και πιο «καυτά», όπως ζητήματα υγείας αλλά και ανεργίας. Από τον καναπέ του σπιτιού τους νιώθουν τη ζεστασιά μίας παρέας, αφού σε δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα «ανέβει» η ανάρτηση, κάποιο μέλος της ομάδας ανταποκρίνεται κι έτσι «σπάει» η μοναξιά.

Η ομάδα μόλις ένιωσε τη δύναμή της άρχισε να οργανώνει εκδηλώσεις, όπως συναντήσεις για καφέ, συμμετοχή στο καρναβάλι του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και να αναπτύσσει φιλανθρωπική δράση και μέχρι σήμερα έχει σταθεί στο πλευρό ενός ατόμου που είχε ανάγκη από μεταμόσχευση, μέσα από την εκδήλωση «Μία ανάσα για τη Μαρία»,  αλλά και, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, έχει πραγματοποιήσει εκδήλωση για το «Σπίτι των Αγγέλων».

Η κ. Κρις Πόισον-Φιολιτάκη αναφέρει πως στους μήνες ζωής που μετρά η ομάδα δεν έχουν λείψει και οι απειλές. Γιατροί και γραμματείς τους έχουν παρέμβει, όχι πάντα με ειρηνικό τρόπο, για τις αναρτήσεις που αφορούν θέματα υγείας, ενώ φιλοζωικές οργανώσεις έχουν «χτυπήσει καμπανάκι» για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι υιοθεσίες ζώων. Η ιδρύτρια της ομάδας εξηγεί πως όλες οι συστάσεις έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Πολλές γυναίκες έχουν την ευκαιρία να διαφημίσουν τα προϊόντα ή τις εταιρείες τους, χωρίς κόστος, άλλες έχουν βρει καλές φίλες για να συζητούν.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση μίας κοπέλας που ανάρτησε τη φωτογραφία του πατέρα της όταν ήταν φαντάρος. Κάποια άλλη την είδε, αναγνώρισε τον δικό της πατέρα κι έτσι μετά από δεκαετίες έσμιξαν άντρες που είχαν υπηρετήσει μαζί και είχαν χάσει επαφή.

Η κ. Κρις Πόισον-Φιολιτάκη τονίζει πως δεν λαμβάνει κανένα έσοδο από την ομάδα, παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί.

Κάποια παράπονα αφορούν, ακόμα, και στον χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που ένα μέλος στέλνει μία ανάρτηση, μέχρι τη στιγμή που κοινοποιείται. Όμως, εξηγεί πως κάποιες φορές τα μηνύματα είναι τόσα πολλά που χρειάζεται χρόνος για να τα διαχειριστεί κανείς.