Στραγγίζει το φράγμα Αποσελέμη. Μόλις στο 20% η πληρότητα του ταμιευτήρα
Στραγγίζει το φράγμα Αποσελέμη. Μόλις στο 20% η πληρότητα του ταμιευτήρα

Στραγγίζει το φράγμα Αποσελέμη, στο οποίο η πληρότητα φτάνει μόλις το 20% που αντιστοιχεί σε 4.900.000 κυβικά νερού. Με δεδομένο το γεγονός ότι η διαθέσιμη ποσότητα νερού δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2.500.000 κυβικά είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι σφίγγει ο κλοιός της λειψυδρίας πάνω από το βόρειο παραλιακό μέτωπο του νομού Ηρακλείου.

Η πλευρά της ΔΕΥΑΗ εμφανίζεται καθησυχαστική τονίζοντας ότι οι ποσότητες που έχουν απομείνει μπορούν ιδανικά να μας καλύψουν ως το Δεκέμβριο, με τον πρόεδρο Γιώργο Βουρεξάκη να εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα αποφορτιστεί η πίεση της ζήτησης που ασκείται από το Ηράκλειο τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο, ακριβώς επειδή θα μειωθεί η θερμοκρασία και η τουριστική κίνηση. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη εξίσωση αφού εάν δε βρέξει  είναι ξεκάθαρο ότι θα ανακύψουν σοβαρά ζητήματα με την κάλυψη του Δήμου την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, φέτος έγινε μια πολύ καλή συντηρητική διαχείριση ανάμεσα στον Οργανισμό Ανάπτυξης και τους Δήμους που ενισχύονται με νερό από τον Αποσελέμη, η οποία απέδωσε γι αυτό παρά τις αυξημένες ανάγκες καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις του κόσμου. Με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει η ίδια διαχείριση ως το τέλος του χρόνου που εκτιμάμε ότι θα υπάρξει μειωμένη κατανάλωση. Το ζητούμενο είναι τους επόμενους μήνες να βρέξει έστω όπως και πέρυσι ώστε να πετύχουμε να ισορροπήσουμε με τον ίδιο τρόπο που ισορροπήσαμε και φέτος τις ανάγκες μας.

Σε κάθε περίπτωση η αδιάκοπη μείωση των αποθεμάτων του νερού, σημαίνει ότι το φράγμα οδηγείται στα όρια των αντοχών του με τις απολήψιμες ποσότητες νερού να συρρικνώνονται αδιάλειπτα. Η οριακή αυτή κατάσταση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, θεμελιώνει  μια τρομακτικά δύσκολη ισορροπία στη διαχείριση της, αφού λαμβάνονται υπόψη και τα απευκταία σενάρια για ένα πιθανό ατύχημα που μπορεί να προκληθεί, όπως μια βλάβη σε ένα αγωγό ή μια εμφάνιση μικροβίων, που αναγκαστικά θα οδηγήσει στη διακοπή της λειτουργίας του φράγματος.

Σε αυτή τη φάση που η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει θεαματικά, όλα τα επίπεδα διύλισης του νερού δουλεύουν πυρετωδώς και διασφαλίζεται πλήρως η επάρκεια και η υψηλή ποιότητα του νερού που διατίθεται. Ωστόσο όπως είναι φυσικό με την εντατικοποιημένη λειτουργία του διυλιστηρίου το ενεργειακό κόστος λειτουργίας του φράγματος έχει ανέβει στα ύψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η αγωνία για την ενίσχυση του φράγματος με νέες ποσότητες νερού με τη νέα βροχομετρική περίοδο είναι το κρίσιμο ζητούμενο που ανοίγεται μπροστά μας σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θεόδωρο Νίνο, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για ολόκληρη την ανατολική Κρήτη όπου τα ζητήματα επάρκειας του νερού είναι πάρα πολύ σοβαρά, και αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο έλεγχος της κατανάλωσης και η ορθολογική διαχείριση του νερού είναι το δύσκολο στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί.

Όμως αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά εκτός από τον ΟΑΚ και τη ΔΕΥΑΗ και τον ίδιο τον δημότη, που θα πρέπει να αλλάξει την αντίληψη του σε σχέση με τη διαχείριση του νερού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολύτιμο αγαθό για την επιβίωση όλων μας. Καταστολή της σπατάλης, ορθολογική διαχείριση και εγκράτεια πρέπει να γίνουν βασικοί κανόνες στη διαχείριση του νερού στην καθημερινότητα μας για να διαφυλάξουμε τα διαθέσιμα αποθέματα που υπάρχουν και να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας.