Μνήμες από τον Σάρχο ξυπνά η επιχείρηση της Ταϊλάνδης
Ήδη ανασύρθηκαν σώα 4 από τα 12 παιδιά που εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης.

Την ώρα που τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στην Ταϊλάνδη όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μία εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους (ήδη ανασύρθηκαν σώα τέσσερα παιδιά) που είναι εγκλωβισμένοι  σε σπήλαιο, έρχονται στο προσκήνιο μνήμες από μία άλλη δύσκολη επιχείρηση που είχε λάβει χώρα στην Κρήτη και αφορούσε στον απεγκλωβισμό τριών νεαρών σπηλαιολόγων από το σπήλαιο του Σάρχου. Μία υπόθεση που παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με τη σημερινή και είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι τρεις σπηλαιολόγοι  παρέμειναν επί 90 ώρες εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένη σπηλιά τον Νοέμβριο του 2002. Δεκάδες συνάδελφοί τους έσπευσαν να βοηθήσουν και να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στο δύσκολο έργο. Χρειάστηκε να καταδυθεί και σπηλαιοδύτης για να τους εντοπίσει.

H ψυχραιμία, η ηρεμία και οι γνώσεις για τα σπήλαια ήταν οι καλύτεροι σύντροφοι του Mεθόδιου Ψωμά 33, της Xρύσας Mαυρόκωστα 29 και της Bικτώριας Tουκμάσοβα 20 χρονών,  κατά τις ατέλειωτες ώρες αναμονής στο σκοτεινό και υγρό σπήλαιο του Σάρχου. Mε εφόδια λίγα καρύδια και μπισκότα, ήξεραν ότι θα έπρεπε να περιμένουν πολλές μέρες, μέχρι να τους βρουν  ή μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά για να μπορέσουν να βγουν  μόνοι τους.

Η επιχείρηση διάσωσης στο σπήλαιο του Σάρχου πριν 16 χρόνια είχε στεφθεί με επιτυχία.

Η «Π» είχε συνομιλήσει με τους «πρωταγωνιστές» αυτής της δραματικής επιχείρησης λίγο μετά τον απεγκλωβισμό τους. Δεν έχασαν το κουράγιο τους και ήταν αισιόδοξοι. Έκαναν φοβερή οικονομία στα λιγοστά τρόφιμα που είχαν,  έπιναν βρόχινο νερό, έκαναν γυμναστική και προσπαθούσαν να ξεγελάσουν το χρόνο με ανέκδοτα. Είχαν μεταβεί στο σπήλαιο του Σάρχου για την χαρτογράφησή του.

Η στιγμή που κατάλαβαν ότι είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο ήταν εκείνη ακριβώς που ετοιμάζονταν ν’ αναχωρήσουν, αφού είχαν ολοκληρώσει τη δουλειά τους. Τότε είδαν ν’ ανεβαίνει η στάθμη του νερού και προσπάθησαν ν’ ανοίξουν τη δίοδο, απομακρύνοντάς το με έναν κουβά που είχαν μαζί τους.  Όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπήλαιο διαμόρφωσαν τον χώρο, ώστε να είναι άνετος, δηλαδή ίσιωσαν το έδαφος και περίμεναν τη στιγμή που θα κατάφερναν να βγουν έξω. Ευτυχώς είχαν προνοήσει και είχαν μαζί τους μία αλουμινοκουβέρτα που τους βοήθησε σημαντικά στην αντιμετώπιση του ψύχους.

Ο πρώτος που έφτασε στους 3 εγκλωβισμένους

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Π», ο  Γιάννης Σπίνος από την Aθήνα ήταν ο άνθρωπος που τόλμησε να περάσει το “σιφόνι” πριν ακόμα καθαριστεί πλήρως για να φτάσει στην άλλη πλευρά και να διαπιστώσει αν πράγματι βρίσκονταν στην μεγάλη αίθουσα οι τρείς αγνοούμενοι.

Έκανε πέντε διερευνητικές καταδύσεις πριν επιχειρήσει την τελική που τον οδήγησε στους εγκλωβισμένους σπηλαιολόγους.

Καπετάνιος ιστιοφόρων,  ασχολούνταν πολλά χρόνια με την εξερεύνηση σπηλαίων και τις καταδύσεις, δραστηριότητες όμως που είχε εγκαταλείψει χρόνια πριν σπεύσει να βοηθήσει στην επιχείρηση.

Όπως είχε περιγράψει, το πέρασμα του “σιφονιού” ήταν δύσκολο ,γιατί ήταν  στενό, δεν είχε ορατότητα και περιθώριο κινήσεων. Πέρασε το σιφόνι με στολή δύτη και μπουκάλα οξυγόνου. Μόλις βγήκε στην άλλη πλευρά, είδε μπροστά του ένα πηγάδι βάθους δύο μέτρων και αφού πέρασε προσεκτικά, πλησίασε τους τρεις σπηλαιολόγους. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες ακόμα για τον απεγκλωβισμό τους μέχρι να καθαριστεί εντελώς το σιφόνι.

Τις ώρες της αναμονής, τους είχαν ήδη μεταφέρει κουβέρτες για να ζεσταθούν, μέλι, σούπα και καθαρό νερό.