Εκτενή λόγο για το έργο του ΒΟΑΚ έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ΒΟΑΚ ως την τελευταία εκκρεμότητα στους οδικούς άξονες της χώρας.
Όπως τόνισε το μεγάλο αυτό έργο είναι ένα προσωπικό του στοίχημα και μια παρακαταθήκη οδικής ασφάλειας, αφού κάθε χρόνο πληρώνουμε έναν μεγάλο φόρο αίματος.
Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναίκες
Ερωτηθείς για την ασφάλεια των πολιτών και ειδικά για τις δολοφονίες γυναικών, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Το πρόβλημα έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα να έχει επιλογές να φύγει από ένα αρνητικό περιβάλλον. Είμαστε σε διαδικασία επιμόρφωσης της αστυνομίας, ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που είναι μέρος της δουλειάς της. Εχουμε διαθέσιμη γραμμή βοήθειας στις γυναίκες, έχουμε και το panic button. Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να το εγκαταστήσουν, ώστε αν κινδυνεύουν, να φτάσει αμέσως η Αμεση Δράση για να τις προστατέψει».
Καμία συγκάλυψη για τα Τέμπη
Για την τραγωδία των Τεμπών και τις κατηγορίες για συγκάλυψη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Είναι άδικες οι κατηγορίες για συγκάλυψη. Υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι, κάποιοι απ’ αυτούς προφυλακισμένοι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφερε όλες τις διευκολύνσεις για να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες της δίκης σε χρόνο ρεκόρ. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τις ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων. Οσοι δεν της έχουν, ας βγουν να το πουν. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να μιλήσει για όποια ενδεχόμενη ευθύνη υπουργών. Δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτή τη κατεύθυνση. Αν κατατεθεί αίτημα στη Βουλή, θα συζητηθεί αμέσως. Εχουμε μια ευθύνη και ηθική υποχρέωση. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πώς είναι αυτό συγκάλυψη; Η δεύτερη υποχρέωση μας είναι να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία».
Γιατί δεν καταθέτει ο Κασσελάκης το πόθεν έσχες του;
Απαντώντας, δε, συγκεκριμένα στον Στέφανο Κασσελάκη, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και θέτει ερωτήματα, είπε ότι ο ίδιος θα τον ρωτούσε γιατί ακόμα δεν έχει καταθέσει το «πόθεν έσχες» του, όπως είχε πει ότι θα κάνει, πριν τις ευρωεκλογές. «Η προσωπική του ζωή δεν μας ενδιαφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, ενδιαφέρει τους πολίτες».
«Μένω σε αυτό που είπε ότι θα το καταθέσει πριν τις ευρωεκλογές. Επίσης, από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Τοποθετεί το κόμμα του στην Αριστερά της Ευρώπης, γι’ αυτό και δεν μιλάει πολύ για τις ευρωεκλογές» σχολίασε ακόμη.
Οι πρωτοβουλίες για την ανεργία
Σε ερώτημα για την ανεργία και για το ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την αποκλιμάκωσή της, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ανεργία έχει πέσει από το 17% στο 10%. Οι μισθοί αυξάνονται. Ο εργαζόμενος έχει σήμερα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη γιατί μειώνεται η ανεργία. Έχουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυβερνητικές παρεμβάσεις».
Η μάχη με την ακρίβεια και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη μάχη κατά της ακρίβειας και στην επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές εταιρείες, λέγοντας ότι σε αυτό το θέμα δεν εμφανίστηκαν όλα τα κόμματα με τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδας», αλλά άσκησαν κριτική για μικροκομματικούς σκοπούς. Ερωτώμενος για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είπε «δεν αντέχει ο προϋπολογισμός και όποιος λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοια μείωση, να μας πει ποιες παροχές θα κόψει, ποιους φόρους θα αυξήσει, θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε, δε: «Τον λαϊκισμό των λεφτόδεντρων τον πληρώσαμε πολύ ακριβά. Αυτός ο εύκολος και ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός θα πρέπει να λάβει απάντηση και αυτή είναι η ψήφος στη ΝΔ». Σημείωσε ακόμη ότι η ακρόβεια «είναι μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μόνο που η Ελλάδα βγαίνει από μία κρίση. Δίνω σημασία και στα έκτακτα και στα μόνιμα μέτρα για την ακρίβεια. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις που πιστεύω ότι αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα. Προς Θεού, δεν λέω ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους. Ξαναλέω ότι η αύξηση των μισθών είναι η απάντηση στην ακρίβεια. Πρώτη μας προτεραιότητα η μείωση εργοδοτικών εισφορών μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Οσο οι τιμές είναι πρόβλημα για τον πολίτη, η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα. Όσο για τα επιδόματα, λαμβάνοντας υπόψη της δυνατότητες της οικονομίας μας, είμαστε ένα γενναιόδωρο κράτος. Επιδόματα παιδιών, ενοικίων, για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Επιδόματα που είναι στοχευμένα».