Μέχρι το τέλος του χρόνου το Τμήμα Αδειών της Πολεοδομίας Ηρακλείου θα απομείνει με 4 υπαλλήλους, από τους 21 που είχε το 2011, ώστε με αυτό το αποδυναμωμένο προσωπικό να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του Ηρακλείου, της Χερσονήσου, του Μαλεβιζίου και των Αρχανών.
Πρόκειται για μια εφιαλτική- χωρίς υπερβολή- κατάσταση, καθώς μειώνεται αδιάκοπα ο αριθμός των εργαζομένων στην Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου και την ίδια στιγμή οι ευθύνες συνεχώς διογκώνονται. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των υπαλλήλων αναλώνεται στα δικαστήρια όπου το προσωπικό της υπηρεσίας καλείται συνεχώς για διάφορες υποθέσεις.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία, οι εργαζόμενοι καταβάλλουν έναν απίστευτο αγώνα δρόμου για να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο δουλειάς στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, το 2023 εκδόθηκαν μετά από έλεγχο 912 εγκρίσεις, 566 μεταγενέστερες και απορρίφθηκαν 7, έγινε έλεγχος σε 242 και σε μεταβολή είναι 867.
Είναι πολύ μεγάλα τα νούμερα για τον κόσμο που εργάζεται στην υπηρεσία, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, η οποία σημειώνει παράλληλα ότι το 2023 κατατέθηκαν 2.541 εισερχόμενα έγγραφα προς διεκπεραίωση και εκκρεμούν μόνο τα 151. Όλη αυτή η δουλειά περνά από τα χέρια 27 εργαζόμενων, από τους οποίους μέχρι το τέλος του χρόνου θα φύγουν τέσσερα άτομα.
Πρόκειται για στελέχη της υπηρεσίας τα οποία είναι εξαιρετικά έμπειρα και όταν αποχωρήσουν θα δημιουργήθεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου σηκώνει στις πλάτες της το βάρος του Ηρακλείου, της Χερσονήσου και των Αρχανών.
Στην υπηρεσία καταγράφεται μια τραγική κατάσταση εσωτερικής κατάρρευσης, καθώς είναι δραματικά υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν ούτε να αρρωστήσουν, διότι σηκώνουν μόνοι στους στις πλάτες τους τη διαχείριση φακέλων με αιτήματα των πολιτών τα οποία δεν μπορούν να καθυστερούν.
Με οδυνηρές ελλείψεις σε βασικές επιστημονικές ειδικότητες, η Πολεοδομία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και στο τεράστιο εύρος των ευθυνών της, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα.
Ωστόσο αυτό που προκαλεί την αγανάκτηση των εργαζομένων είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους αναλώνεται στα δικαστήρια, όπου συνεχώς οδηγούνται για να καταθέσουν ως μάρτυρες σε διάφορες υποθέσει, ενώ συχνά βρίσκονται και κατηγορούμενοι, καθώς χρεώνονται ως φυσικά πρόσωπα τις απερίγραπτες ελλείψεις του ελληνικού Δημοσίου.
Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για μια κατάσταση που είναι χωρίς υπερβολή αφόρητη, αφού παράλληλα με την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας, καλούνται να απολογηθούν για παραλείψεις για τις οποίες δεν έχουν ευθύνη, ωστόσο τις χρεώνονται.