Oύτε στο skype δεν βλέπει το παιδί του ο μηνυτής
Oύτε στο skype δεν βλέπει το παιδί του ο μηνυτής

Συνεχείς προστριβές, καυγάδες και στη μέση ένα παιδί, ανήλικο που δεν βλέπει τον πατέρα του. Ο τελευταίος έκανε υπομονή, προσπαθούσε να δείξει ότι η κατάσταση θα διορθωθεί, αλλά όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, αποφάσισε να σταματήσει τις υποχωρήσεις. Ο 55χρονος Ηρακλειώτης μη αντέχοντας άλλο, όπως είπε στους αστυνομικούς, μήνυσε τη σύντροφο και μητέρα του παιδιού τους, καθώς δεν τον αφήνει να δει το παιδί ούτε μέσω skype!

Για επικοινωνία από κοντά ούτε λόγος. Εκείνη αρνείται κατηγορηματικά, κι έτσι η «συμφωνία» ήταν να βλέπει το παιδί του έστω και μέσω μιας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο καταγγέλλων απευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και ανέφερε το πόσο τον πονάει που δεν βλέπει το παιδί του, για την παράβαση της δικαστικής απόφασης εκ μέρους της συντρόφου του.

Η καταγγελλόμενη δεν συνελήφθη, ωστόσο αστυνομικοί έλεγαν ότι δεν είχαν ξανακούσει τέτοιο περιστατικό. Πατέρα δηλαδή να μην μπορεί να δει το παιδί του ακόμα και μέσω skype επειδή δεν το επέτρεπε η μητέρα του ανήλικου.

Το άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα για την επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς όταν δεν ζουν μαζί αναφέρει:

«Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται, τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε καθημερινή βάση.

Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

  1. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου.
  2. Τα σχετικά με την επικοινωνία ζητήματα καθορίζονται ειδικότερα είτε με έγγραφη συμφωνία των γονέων είτε από το δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται και η παρ. 4 του άρθρου 1511. Όταν συντρέχει περίπτωση κακής ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας, ο άλλος γονέας ή κάθε ένας από τους γονείς, αν πρόκειται για επικοινωνία με τρίτο, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο τη μεταρρύθμιση της επικοινωνίας».