Μηνύματα φορέων για τα 51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων, συλλόγων και σωματείων εξέδωσαν μηνύματα.

Στ. Αρναουτάκης: Τιμή στους φοιτητές που πάλεψαν για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Πρόοδο την Παιδεία

Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές, κατάφεραν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις μιας κοινωνίας που πάλεψε για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Πρόοδο και την Παιδεία. Απέδειξαν, επίσης, ότι η πρωτοπορία και οι κοινωνικές ανατροπές εκφράζονται από τους νέους.
Πενήντα ένα χρόνια μετά, ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού

«51 χρόνια από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Από την αρχή του τέλους της χούντας των συνταγματαρχών. Μια επέτειος η οποία μας θυμίζει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ότι η διατήρηση της Δημοκρατίας απαιτεί εγρήγορση και αποφασιστικότητα, ειδικά σε μια εποχή όπου τα σύννεφα του ολοκληρωτισμού επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο στον κόσμο. Αλλά και ότι κανένας αγώνας δεν είναι εκ προοιμίου χαμένος.
Τιμούμε τη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου και διατηρούμε ζωντανό το μήνυμα της θυσίας τους. Τιμούμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές, τις πολλές χιλιάδες των ανθρώπων που δεν δείλιασαν, δεν δίστασαν ούτε στιγμή και όρθωσαν το ανάστημά τους μπροστά στα τανκς των πραξικοπηματιών. Και με την στάση της ζωής τους έβαλαν τα θεμέλια για την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.».

Το μήνυμα του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου

«Ημέρα μνήμης του διαρκούς αγώνα του ελληνικού λαού για Ελευθερία, Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια, η σημερινή. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στην κορυφαία αντιδικτατορική δράση της νεολαίας και του λαού για την προάσπιση του αγώνα για «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ενός αγώνα που ακόμα και στις ημέρες μας είναι διαρκής, δύσκολος αλλά και επίκαιρος.
Τιμάμε εκείνους που δε δίστασαν να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, γράφοντας την αρχή του τέλους της ειδεχθέστερης περιόδου της νεότερης Ελλάδας.
51 χρόνια μετά, παραμένουμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια για ισονομία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων και απέναντι σε κάθε νέα απειλή που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε, απαιτείται μια σύγχρονη ανάγνωση των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου που ακόμα και σήμερα, παραμένει πηγή έμπνευσης για όσους δε σταματούν να αγωνίζονται, να διεκδικούν και να οραματίζονται μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία».

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η ελληνική κορύφωση του πάγιου και αυτονόητου αιτήματος κάθε κοινωνίας για “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”. Ο αγώνας όσων πρωτοστάτησαν και συμμετείχαν, σε μεγάλο βαθμό, δικαιώθηκε. Η Ελλάδα περιήλθε στην πλευρά των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης. Κατοχύρωσε το δημοκρατικό κεκτημένο. Οικοδόμησε ένα στέρεο Κράτος Δικαίου. Προφανώς, σε όλη αυτή την μακρά περίοδο, όπου η χώρα βάδισε εν ειρήνη, ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα, υπήρξαν αρρυθμίες και δυσλειτουργίες, όπως υπάρχουν σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες. Παρόλα αυτά το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, ουδέποτε αμφισβητήθηκε και παραμένει έως σήμερα επίκαιρο.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Το 1967 ήταν μαθητές. Το Νοέμβρη του 1973 δεκαοχτάχρονα παιδιά όλοι τους. Βρέθηκαν την ώρα που έπρεπε, εκεί που έπρεπε. Η εικόνα τους δεν ξεθώριασε ακόμα, τι και αν πέρασαν πέντε δεκαετίες.
Αυτά που βίωσαν εκείνη τη συνταρακτική νύχτα, ανακαλούνται στο μυαλό μας, μια σελίδα στο κοινό μας παρελθόν. Στο Πολυτεχνείο δεν πίστευαν ότι αυτά που ζούσαν, θα γινόταν, σήμερα, μέρος μιας νοσταλγικής αφήγησης.
Η δύναμη της θέλησής τους, οι δυνατοί χτύποι της νεανικής καρδιάς τους, οι ψυχωμένες γροθιές τους, ελπίζω να κρατήσουν τις γωνίες, πριν η λήθη φέρει το ίσιωμα.

Η δήλωση της Ελένης Βατσινά για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μια μαζική, δυναμική εξέγερση αυτή του Πολυτεχνείου. Μια ηχηρή εκδήλωση λαϊκής αντίθεσης απέναντι στη στρατιωτική δικτατορία. Μια εξέγερση – αληθινή επανάσταση που πνίγηκε στο αίμα.
Όσοι έζησαν τα γεγονότα, καθορίστηκαν από αυτά. Όπως καθορίστηκε και ο ρους της Ιστορίας.
Το – διαχρονικά επίκαιρο- Πολυτεχνείο και το πλέον ισχυρό μήνυμα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, που ακούγεται από τα χείλη μικρών και μεγάλων, αποτελούν την ουσία των αγαθών -υλικών και άυλων- που συνθέτουν την θεμελιακή βάση κάθε δημοκρατικής Κοινωνίας.

Μαμουλάκης: Το Πολυτεχνείο παραμένει διαχρονικό σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας

«Το Πολυτεχνείο ήταν και παραμένει διαχρονικό σύμβολο αναγέννησης και ελπίδας. Ήταν και παραμένει το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, το σύμβολο της δύναμης ενός ολόκληρου λαού.

Σήμερα, 51 χρόνια μετά, τα μηνύματα εκείνης της περιόδου, τα μηνύματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, εξακολουθούν να δείχνουν τον δρόμο. Εξακολουθούν να αγγίζουν την ψυχή κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται ενάντια στον αυταρχισμό, που αγωνίζεται για Δημοκρατία, για ένα καλύτερο αύριο, για κοινωνική δικαιοσύνη. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο αγώνας για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, ο αγώνας για την προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας θα παραμένει επίκαιρος. Και θα μας βρίσκει στην πρώτη γραμμή.».

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου

51 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, ο δρόμος που χάραξαν οι νέες και οι νέοι εκείνης της εποχής, ενάντια στο καταπιεστικό, ξενόδουλο και ληστρικό καθεστώς της Χούντας, εξακολουθεί να οδηγεί τα βήματά μας.

Το Πολυτεχνείο αποτελεί αυταξία. Εξακολουθεί να εμπνέει, να συνεπαίρνει και να συγκινεί, γιατί τα συνθήματά του βγήκαν μέσα από τις ανάγκες και τους πόθους του λαού μας: «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία»! Οι λέξεις αυτές μετατράπηκαν σε φλόγα ελπίδας και συνειδητού αγώνα που ηγεμόνευσε στην ελληνική κοινωνία και τη γέμισε υπερηφάνεια.

Κόντρα στα ιδεολογήματα της ισοπέδωσης και της σχετικοποίησης, κόντρα στις καθοδηγούμενες προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας και συκοφάντησης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, υψώνουμε σήμερα τείχος στη λήθη και στην απαξίωση των αγώνων του λαού.

Παλεύουμε για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Δημοκρατικό Μετασχηματισμό του Κράτους, για μια οικολογία με κοινωνικό πρόσημο, για ισότιμες και δίκαιες συνθήκες καθολικής πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, τον ψηφιακό κόσμο, την καθαρή ενέργεια, την παιδεία, την υγεία, τα πολιτιστικά αγαθά. Για Οικονομική Δημοκρατία, Ασφάλεια και Κοινωνική Ευημερία. Διεκδικούμε μια καλύτερη, αξιοβίωτη ζωή!

Στις μέρες μας η παρακαταθήκη του αγώνα του Πολυτεχνείου μας καθιστά υπεύθυνους για την υπεράσπιση και την ανάκτηση των δημόσιων αγαθών. Ενέργεια, Μεταφορές, Νερό, Υγεία, Παιδεία, Φυσικός Πλούτος, δε μπορεί να γίνονται θυσία στο βωμό της πλήρους και αχαλίνωτης εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας οδηγώντας σε φτωχοποίηση τον λαό.

Την ώρα που ο πολυπρόσωπος φασισμός έχει πλέον εισβάλει από την κυρίως πόρτα και έχει εγκατασταθεί στο σαλόνι της Ευρώπης και του Δυτικού Κόσμου γενικότερα, την ώρα που οι θεσμικές παρεκβάσεις και αντιδημοκρατικές εκτροπές στη χώρα μας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, η αριστερά δίνει υπόσχεση υπεράσπισης, περιφρούρησης και διεύρυνσης των δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων μαζί με τη νεολαία και τον λαό.

Ο κοινωνικός εκφασισμός, το ζήτημα της Ειρήνης, της ίδιας της υπεράσπισης της ζωής στον πλανήτη που μπαίνει πλέον με τον πιο επιτακτικό και δραματικό τρόπο, η Δημοκρατία της Συμμετοχής και των Κοινωνικών Δικαιωμάτων που βρίσκεται στο στόχαστρο, αποτελούν υπέρτερες αξίες που ενώνουν τους δημοκρατικούς πολίτες και την Αριστερά στους αγώνες και τις ευθύνες του αύριο.

Καλούμε τις νέες και τους νέους, τον Ηρακλειώτικο Δημοκρατικό Λαό, σε μαζική συμμετοχή στον εορτασμό του Πολυτεχνείου σήμερα Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.