«Δεν διαπραγματευόμαστε με τους εκβιαστές» υπογραμμίζει με έμφαση η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και κλινική εγκληματολόγος κ. Καλλιόπη Ιωάννου, όταν της ζητάμε καθοδήγηση για το πώς πρέπει να ενεργήσει ένα εκβιαζόμενο άτομο.
Νιώθουν τη γη να χάνεται από τα πόδια τους, φοβούνται τον διασυρμό και τον αντίκτυπο των «αποκαλύψεων» στο οικογενειακό, εργασιακό ή σχολικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται όλο και περισσότερο σε μία ασφυκτικά νοσηρή κατάσταση.
Πριν λίγα 24ωρα μία 25χρονη βρήκε το σθένος και προσέφυγε στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταγγείλει 22χρονο σπουδαστή, ο οποίος φέρεται να την εκβίαζε με τη δημοσιοποίηση προσωπικών της φωτογραφιών για να εξασφαλίσει οικονομικό αντάλλαγμα. Σε άλλες περιπτώσεις το κίνητρο είναι η εκδίκηση.
Είχαν γνωριστεί μέσω δημοφιλούς σάιτ γνωριμιών. Η υπόθεση βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η 25χρονη φοιτήτρια συμπεριφέρθηκε ψύχραιμα και απευθύνθηκε άμεσα στην Αστυνομία. Δυστυχώς σε άλλες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ακόμα και αυτοκτονίες επειδή δεν άντεξαν την πίεση, δεν μίλησαν και δεν ζήτησαν βοήθεια.
Η κ. Ιωάννου είναι κατηγορηματική στα βήματα αντίδρασης σε μία τέτοια κατάσταση.
«Σε τέτοιες υποθέσεις εκβιασμού είναι μονόδρομος η άμεση καταγγελία στις Αρχές. Σημαντικά βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθεί το θύμα εκβιασμού είναι επίσης:
-αποθήκευση απειλητικών μηνυμάτων (screenshot)
-επικοινωνία με ένα άτομο εμπιστοσύνης (οικογένεια, καθηγητή, φίλο κοκ) που θα το υποστηρίξει καθόλη τη διαδικασία και θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως μάρτυρας υπεράσπισης
-διακοπή οποιασδήποτε επικοινωνίας με τον εκβιαστή
-δεν καταβάλλουμε ούτε ένα ευρώ στον εκβιαστή ούτε προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε το ποσό μαζί του
-αλλαγή των ιδιωτικών μας ρυθμίσεων και κωδικών στους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κα στο mail μας
-επικοινωνία με δικηγόρο εξειδικευμένο σε θέματα cyberlaw
Σαφείς ομοιότητες μεταξύ των θυμάτων βιασμού και των θυμάτων εκδικητικής πορνογραφίας
Η Διευθύντρια του CSI Institute, στο οποίο έδωσε σάρκα και οστά ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μανόλης Σφακιανάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος, τονίζει ότι θα πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό που βιώνουμε γιατί όταν δεν μιλάμε, ο ψυχολογικός εκβιασμός και πόλεμος με τον οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι, μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή μας.
«Τα θύματα συνήθως δεν μιλούν γι’ αυτό που βιώνουν κυρίως λόγω ντροπής και αμηχανίας που μπορεί να αισθάνονται αλλά και της στιγματοποίησης που φέρει η αναγνώριση της θυματοποίησης τους (δευτερογενής θυματοποίηση).
Η έρευνά μου σε υποθέσεις διαδικτυακού σεξουαλικού εκβιασμού έχει καταδείξει ότι υπάρχουν σαφείς ομοιότητες μεταξύ των θυμάτων βιασμού/σεξουαλικής κακοποίησης και των θυμάτων εκδικητικής πορνογραφίας.
Συγκεκριμένα, αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών έχουν εντοπίσει κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος, κατάχρηση ουσιών και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται απ’ όλους κατανοητό κατά ποιον τρόπο ο διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός μπορεί να συνδεθεί με την αυτοκτονικότητα.
Οι παιδόφιλοι καραδοκούν στο διαδίκτυο για… babyshower
Έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα προσωπικά μας δεδομένα και τα όσα διακινούμε μέσω του διαδικτύου. Παρόλα αυτά παρασυρόμαστε εύκολα και αυτό μπορεί να στοιχίσει…
Βλέπουμε, για παράδειγμα, τι γίνεται με τις φωτογραφίες μικρών παιδιών που παρά τις συστάσεις και τις προειδοποιήσεις, οι γονείς εξακολουθούν να τα εκθέτουν στο διαδίκτυο. Η διευθύντρια του CSI Institute επισημαίνει ότι οι γονείς μπορούν αν θέλουν να αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους αλλά με μέτρο και προσοχή.
«Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να είναι ακατάλληλες και επίσης δεν πρέπει να αναρτώνται ανεξέλεγκτα τόσο ως προς την ποιότητα αλλά όσο και ως προς τη συχνότητά τους.
Πολλές φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με απόπειρες διαδικτυακής αποπλάνησης ανηλίκων από παιδόφιλους και παιδεραστές που καραδοκούν στο διαδίκτυο και ψάχνουν για τη λεία τους απλά και μόνο αναζητώντας hashtags οπως #babynap, #babyshower όπου γνωρίζουν ότι θα βρουν ημίγυμνες ή γυμνές φωτογραφίες ανηλίκων και βρεφών”.
Οι “ηλεκτρονικές baby-sitter” βλάπτουν σοβαρά την ανάπτυξη των παιδιών
Το θέμα του διαδικτυακού εθισμού δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός συζήτησης. Βλέπουμε μωρά που ακόμα μπουσουλάνε και εντούτοις ξέρουν να χειρίζονται με άνεση κινητά και τάμπλετ. Παιδιά περνούν ώρες ατελείωτες μπροστά από ένα κινητό, ακόμα και στη διάρκεια οικογενειακών εξόδων.
Αντί να απασχολούνται δημιουργικά ή να επικοινωνούν ουσιαστικά με τους γονείς ή άλλα παιδιά, παραμένουν καθηλωμένα στο διαδίκτυο. Έφηβοι και νέοι εξουσιάζονται από το διαδίκτυο, η ύπαρξή τους ορίζεται από τη χρήση του και σε κάποιες περιπτώσεις αυτή είναι ολοκληρωτική, ισοπεδωτική, ολέθρια.
Ας μην μιλήσουμε για τις περιπτώσεις εκείνες που οι χρήστες έγιναν… σκιά του εαυτού τους και χρειάστηκαν ακόμα και να νοσηλευτούν. «Για το κομμάτι του διαδικτυακού εθισμού τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η οικογένεια.
Οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να θέτουν όρια και αυτό δεν αφορά μόνο την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο αλλά και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες και συνήθειές τους που έχουν καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους.
Δυστυχώς όμως για πολλούς γονείς το τάμπλετ, ο υπολογιστής, η τηλεόραση είναι η εύκολη λύση. Έχουν γίνει αυτό που ονομάζω ως “ηλεκτρονικές babysitter” υπογραμμίζει η κ. Καλλιόπη Ιωάννου.
«Υπάρχουν γονείς οι οποίοι μάς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη και αυτό σε ηλικία 5 ή 6 ετών.
Αυτό δικαιολογείται απόλυτα αν λάβουμε υπόψη ότι μέσα στην οικογένεια δεν υπάρχει πλέον επικοινωνία, τα παιδιά δεν ακούν διάλογο μεταξύ των γονέων ή των μεγαλύτερων αδελφών της οικογένειας και ως εκ τούτου δυσκολεύονται να μάθουν να μιλάνε.
Η ορθή χρήση λοιπόν του διαδικτύου που αφορά τόσο την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών μας όσο και εν γένει τις διαδικτυακές τους συνήθειες και συμπεριφορές θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για όλους μας και αυτό είναι ένα στοίχημα που έχουμε βάλει στο CSI Institute, ούτως ώστε όλοι μας να μάθουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη της τεχνολογίας και να μείνουμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από τις αρνητικές της πλευρές».