η υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη
ΟΜΗΡΙΑ ΜΙΧ. ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

Σχεδόν 2,5 χρόνια από την ημέρα της κινηματογραφικής απελευθέρωσης του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, σημαντικές εξελίξεις επίκεινται στην υπόθεση της πρωτοφανούς στα ελληνικά χρονικά απαγωγής.

Ένα νέο αποτύπωμα που εντοπίστηκε στο τελευταίο κρησφύγετο και ταυτοποιήθηκε προ μηνών αλλά και οι έρευνες που διεξάγονται σε αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο για άλλη υπόθεση-θρίλερ ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα.

Πρόκειται για παράλληλες έρευνες με κοινό παρανομαστή την απαγωγή Λεμπιδάκη που, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει ακόμα κλείσει ως προς το κύκλο των κατηγορουμένων αλλά και των αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί. Αδικήματα που ίσως έχουν σφραγιστεί ακόμα και με αίμα.

Ως προς το νέο αποτύπωμα: οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανήκει σε μεσήλικα κτηνοτρόφο από χωριό της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου.

Το αποτύπωμα αυτό φέρεται να εντοπίστηκε στο τελευταίο κρησφύγετο των απαγωγέων, δηλαδή στη μάντρα με τα σκραπ. Εκεί κρατούνταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης από τα μέσα Αυγούστου του 2017 μέχρι και το ξημέρωμα της 2ας Οκτωβρίου οπότε και έκαναν έφοδο οι ειδικές δυνάμεις για την απελευθέρωση του.

Ο χώρος αυτός είναι και ο μόνος ταυτοποιημένος από τις Αρχές. Τα στελέχη της σήμανσης τον «ξεσκόνισαν» και στα εγκληματολογικά εργαστήρια απεστάλη πλήθος πειστηρίων από κινητές και σταθερές επιφάνειες. Το συγκεκριμένο αποτύπωμα ταυτοποιήθηκε προ μηνών ενώ εκκρεμεί ανάλογη διαδικασία και για άλλα ευρήματα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το άτομο αυτό είχε υποβληθεί σε αστυνομικό έλεγχο στο Ρέθυμνο ενώ ήταν παρέα στο αυτοκίνητο με βασικό κατηγορούμενο (πρόσωπο που τοποθετείται από την Δικαιοσύνη στον πυρήνα των δραστών).

Η ταυτοποίηση του αποτυπώματος  ενδέχεται να τον καταστήσει επισήμως ως τον 13ο κατηγορούμενο στην απαγωγή Λεμπιδάκη. Ανεπίσημα πάντως, με βάση τις έρευνες και τις εκτιμήσεις των Αρχών διαρκούσης της απαγωγής, οι ύποπτοι ήταν δεκάδες, κρητικοί, Αθηναίοι και αλλοδαποί.

Ως προς την υπόθεση-θρίλερ, εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο. Η δικαιοσύνη θα είναι εκείνη που θα αξιολογήσει τα στοιχεία της μυστηριώδους δικογραφίας σε συνάρτηση με μία μαρτυρία-κλειδί αλλά και τις γεωγραφικές και χρονικές συμπτώσεις.

Η δικαιοσύνη θα είναι εκείνη που θα κρίνει αν θα πρέπει να υπάρξει  συσχετισμός με την υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη. Αν τελικά γίνει αυτό, τότε θα έχουμε …εκπλήξεις.

Οι Αρχές (αστυνομικές και δικαστικές) σε τοπικό επίπεδο κινούνται εξαιρετικά προσεκτικά αν και δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για κάποιες διαρροές εξ Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι αυτές «ναρκοθετούν» την έκβαση των ερευνών.

Να σημειωθεί ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους και τους 12 κατηγορούμενους που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο, επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης από 11 έτη έως 26 έτη. Οι δέκα επέστρεψαν στη φυλακή ενώ για δύο η έφεση είχε αναστέλλουσα δύναμη υπό όρους.

Για την απαγωγή Λεμπιδάκη θα ερευνηθούν από την Δικαιοσύνη τέσσερις ακόμα κρητικοί, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται κατά κόρον στην δικογραφία της υπόθεσης, ακούστηκαν όμως και στη δικαστική αίθουσα, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Το δικαστήριο γνωστοποίησε, όπως είχε άλλωστε αναγγείλει και η εισαγγελέα της έδρας, ότι τα πρακτικά της δίκης θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να ερευνηθεί τυχόν εμπλοκή των τεσσάρων στην απαγωγή. Οι τρεις διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, ο τέταρτος στην Αθήνα.