Η Ελευθερία Ιατράκη και ο Μιχάλης Φωτιάδης βασικοί πυλώνες της “Θάλασσας Αλληλεγγύης”

Μια «Θάλασσα Αλληλεγγύης» έχει ανοίξει στο κέντρο της πόλης με σκοπό να ταξιδέψει στον μεγάλο δρόμο της κοινωνικής ένταξης,  πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και ντόπιους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μέσα από τη γνώση την επιμόρφωση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων…

Εδώ και ένα μήνα στην καρδιά του ιστορικού ιστού στην οδό 1770 αρ.34, η «Θάλασσα Αλληλεγγύης», μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει ανοίξει τις πόρτες της στην τοπική κοινωνία, με αυτοσκοπό να αναπτύξει δράσεις, να παρέχει πληροφορίες και βοήθεια σε πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και γενικότερα σε κατοίκους της πόλης που είναι άνεργοι ή έχουν ανάγκη αυτής της μορφής την υποστήριξη.

Οι βασικοί πυλώνες της προσπάθειας αυτής είναι η Ελευθερία Ιατράκη και ο Μιχάλης Φωτιάδης, δύο άνθρωποι που έχουν ένα σοβαρό βιογραφικό προσφοράς σε δομές αλληλεγγύης σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο, και τώρα θεμελιώνουν μια νέα δομή στην καρδιά της πόλης.

Ο κ. Φωτιάδης, επί σειρά ετών έχει ταξιδέψει με τις αποστολές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» προσφέροντας βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλο τον πλανήτη, και όπως εξηγεί «έχει τεράστια σημασία για τους πρόσφυγες που είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φτάσει εδώ έχοντας ζήσει τη φρίκη του πολέμου, να μην κλείνονται και να απομονώνονται σε ένα σπίτι.

Το να μπορέσουν να ενταχθούν μέσα στην κοινωνία είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση τους και καθορίζει και την ποιότητα της ζωής τους. Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε σε επαφή μαζί τους, και προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τις ανάγκες τους και τι ακριβώς είναι αυτό που θέλουν να κάνουν.

Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει ένα κενό σε δομές που θα έπρεπε να υπάρχουν, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί με τις δυνάμεις που επιθυμεί να αναπτύξει η «Θάλασσα Αλληλεγγύης» που απευθύνει κάλεσμα και σε όσους θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια της συμβάλλοντας με εθελοντική προσφορά».

“Θάλασσα Αλληλεγγύης”
Ένα πλήρως οργανωμένο εργαστήρι ραπτικής λειτουργεί στη “Θάλασσα Αλληλεγγύης”

Όπως σημειώνει η κ. Ελευθερία Ιατράκη «η φτώχεια, η έλλειψη πόρων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εδώ και χρόνια σηματοδοτεί τις μετακινήσεις του πληθυσμού, που τα τελευταία χρόνια εντείνεται από τους πολέμους που δημιουργούν αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πραγματικότητα αυτή και να επιλέγουμε τη λύση που έχουμε μπροστά μας και όχι το πρόβλημα και τη γκρίνια…».

Σε αυτή τη φάση η «Θάλασσα Αλληλεγγύης» δημιούργησε ένα εργαστήρι εκμάθησης βασικών αρχών ραπτικής για τη μετέπειτα εξέλιξη των συμμετεχόντων στον εργασιακό χώρο.

Μικρά γκρουπ προσφύγων και ντόπιων διδάσκονται να ράβουν και να δημιουργούν χρηστικές κατασκευές, οι οποίες και θα πωλούνται μέσα από μπαζάρ για να ενισχύσουν τη λειτουργία της δομής.

Όπως τονίζει η κ. Ιατράκη, «είναι καλοδεχούμενη κάθε βοήθεια από οποιοδήποτε επιθυμεί να διαθέσει ελεύθερο χρόνο, τις ικανότητες του και εξειδίκευση στο εργαστήρι ραπτικής και τα σεμινάρια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να διαθέσει εξοπλισμό ή μηχανήματα ή αναλώσιμα υλικά για τα είδη ραπτικής. Αντίστοιχα μπορεί να δωρίσει το ποσό που επιθυμεί για να καλυφθούν τα τρέχοντα έξοδα. Επίσης μπορεί να αγοράσει τα χειροτεχνήματα που παράγονται στο εργαστήριο.

Ο κ. Φωτιάδης σημειώνει ότι τα σεμινάρια ραπτικής είναι μόνο το πρώτο βήμα καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει ευρύτερες δράσεις που αφορούν σε ελεύθερα σεμινάρια πληροφόρησης, coachihg και ενδυνάμωσης πάνω στην εργασιακή πραγματικότητα και σε δικτύωση με άλλους φορείς και ομάδες στην ενημέρωση τους γύρω από τις σχετικές νομικές λογιστικές και λοιπές διοικητικές διαδικασίες. Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία μικρών γκρούπ στα οποία θα μπορεί να γίνεται εκμάθηση αγγλικών από εθελοντές που μπορούν να διαθέσουν χρόνο για το σκοπό αυτό.

Είμαστε σε επαφή με την τοπική κοινωνία και με φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτό το επίπεδο για να συνεργαστούμε και να συζητήσουμε τις παράλληλες δράσεις που θέλουμε να αναπτύξουμε, ώστε να είμαστε  όσο το δυνατό πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί.

Βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη σχέσεων εκείνων που βοηθούν στην εξέλιξη της κοινωνίας μας σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, αλληλοεκπαίδευσης,  σεβασμού στη διαφορετικότητα και δημιουργικής συνύπαρξης.