Η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη
Η Μαρία Καναβάκη

Νευροψυχιατρικό ιατρείο αποκτούν τα ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ (πρώην ΚΑΠΗ) του Δήμου Ηρακλείου από τις αρχές της νέας χρονιάς, που αναβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, καθώς έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες του νευροψυχολογικού ελέγχου και της αδρής ψυχιατρικής και νευρολογικής εκτίμησης ηλικιωμένων ατόμων.

Πρόκειται για μια σημαντική νέα δομή, που αναμένεται να καλύψει σε επίπεδο πρόληψης αλλά και έγκαιρης διαχείρισης το σοβαρό πρόβλημα των γνωστικών διαταραχών και συναφών ψυχοκοινωνικών δυσκολιών που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η  ήπια γνωσιακή διαταραχή χαρακτηρίζεται από σημαντική έκπτωση σε μια ή περισσότερες γνωστικές λειτουργίες (συχνότερα στη μνήμη) και εκτιμάται ότι αφορά περίπου το 30-35% του γενικού πληθυσμού άνω των 60-65 ετών στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται πρόδρομος ή παράγοντας υψηλού κινδύνου για τη μελλοντική εμφάνιση μη αναστρέψιμων συνδρόμων άνοιας. Συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης νευροψυχιατρικών διαταραχών (άγχους και κατάθλιψης) δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα και επιβαρύνοντας την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους.

Όλος ο σχεδιασμός φέρει τη σφραγίδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «καινοτόμες δράσεις ανίχνευσης και ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην κοινότητα για ηλικιωμένους με ήπια γνωσιακή διαταραχή» και υλοποιείται μέσα από τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΙΤΕ.  Το Ιατρείο θα λειτουργεί εκ περιτροπής μία φορά την εβδομάδα σε κάθε ένα από τα δέκα ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ιατρείου θα μπορεί να εξεταστεί όποιος πολίτης επιθυμεί, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος του ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ. Συγκεκριμένα, μετά τη λήψη ιστορικού και την κλινική εκτίμηση θα γίνεται παραπομπή για παραπέρα διαγνωστικό έλεγχο (νευροψυχολογικό, εργαστηριακό, ή/και απεικονιστικό), σχεδιασμός θεραπευτικού πλάνου και συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Μία τυπική διαδικασία ατομικής νευροψυχιατρικής αξιολόγησης διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες (περιλαμβάνεται τρίωρη συνέντευξη, χορήγηση ειδικών ψυχομετρικών δοκιμασιών και κλιμάκων και μία περίπου ώρα για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και τη συγγραφή λεπτομερούς γνωμάτευσης).

Με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μαρία Καναβάκη, τόνισε ότι «στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την εκπόνηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είχε κατατεθεί η εν λόγω πρόταση που εστιάζει στους πολίτες με ήπια γνωστική διαταραχή, η οποία αφορά ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού των ηλικιωμένων (~15-20%) και πολύ συχνά αποτελεί την πρόδρομη μορφή της νόσου Alzheimer.

Ήρθαμε αμέσως σε επαφή με τους κ. Σίμο και Τσικνάκη, καθώς πρόκειται για μια πραγματικά καινοτόμα αλλά και σημαντική δράση, η οποία μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθώς απευθύνεται σε ηλικιωμένο πληθυσμό, πληθυσμό ο οποίος καθημερινά επισκέπτεται τις Δομές των Τμημάτων ΚΕΚΟΦ-ΑΠΗ του Δήμου μας.

Με την πολύτιμη συμβολή των εργαζόμενων στα ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου προσπαθούμε συνεχώς μέσα από δράσεις και προγράμματα να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αλλά και να τις βελτιώνουμε και να τις ενισχύουμε. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος σίγουρα θα ενισχύσει τη μέριμνα και τη φροντίδα μας προς αυτούς τους ανθρώπους αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον τους και θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ή να προλάβουν ένα τόσο σοβαρό θέμα».