Η Γαστρεντερολογική Κλινική του Βενιζελείου είναι μία κλινική πρώτης γραμμής, τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, από τις καλύτερες της χώρας, με τμήματα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ανάλογα της Βόρειας Ευρώπης.
Συντονιστής διευθυντής είναι ο γιατρός γαστρεντερολόγος κ. Γρηγόρης Πασπάτης, ο οποίος μιλάει στην “Π” για το σήμερα και το αύριο της κλινικής. Μεταξύ άλλων χορηγεί πλήρη εξειδίκευση στην γαστρεντερολογία, πραγματοποιεί κάθε χρόνο χιλιάδες ιατρικές πράξεις, παρέχει σε ασθενείς “προχωρημένες” θεραπείες και λειτουργεί ως βασικό κέντρο αναφοράς στην Περιφέρεια Κρήτης και ενίοτε στη νότια Ελλάδα.
Στους στόχους της συμπεριλαμβάνονται η υποστήριξη του ενδοσκοπικού έργου στα παιδιά.
Οι άνθρωποι της κλινικής
Εκτός από τον κ. Πασπάτη το τμήμα στελεχώνουν ο διευθυντής ΕΣΥ κ. Ε. Βάρδας, η διευθύντρια ΕΣΥ κ. A. Θεοδωροπούλου, ο επιμελήτης Α’ ΕΣΥ κ. Κ. Καρμίρης, η επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ κ. Μ. Φραγκάκη και οι ειδικευόμενοι ιατροί, κ. Μ. Βελεγράκη, η κ. Π. Νικολάου, η. Δ. Αρνά και ο κ. Α. Ψιστάκης.
Φυσικά σημαντικό ρόλο έχει το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό του ενδοσκοπικού τμήματος. Προϊσταμένη η κ. Α. Βιδάκη, υπεύθυνη η κ. Φιλία Πρασανάκη και οι νοσηλεύτριες κ. Μ. Στασινοπούλου, κ. Α. Γουηγούη, κ. Ε. Γενιτσαρίδη, η. κ. Φ. Αξιώτη, η κ. Μ. Καραντινάκη, κ. Ν. Ζαβαλίδου και η κ. Σ. Μαράκη.
Τα επιστημονικά αντικείμενα
Το τμήμα ασχολείται με τη γενική γαστρεντερολογία και καλύπτει το νοσοκομείο τόσο στα τακτικά όσο και στα επείγοντα περιστατικά.
Έχει επαρκώς αναπτυχθεί το ενδοσκοπικό τμήμα τόσο σε διαγνωστικό όσο και επεμβατικό επίπεδο, η κλινική, που νοσηλεύει περίπου 14 ασθενείς ημερησίως, και το τμήμα των γενικών εξωτερικών ιατρείων. Λειτουργούν επίσης ειδικά εξωτερικά ιατρεία όπως αυτά των ιατρείων για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και τα νοσήματα του ήπατος-χοληφόρων παγκρέατος.
Πού εξειδικεύεται και πού πρωτοπορεί
Σύμφωνα με τον κ. Πασπάτη, “το τμήμα εξειδικεύεται σε 2 τομείς. Αρχικά στον τομέα της επεμβατικής ενδοσκόπησης και ιδιαίτερα στο παχύ έντερο και στα νοσήματα χοληφόρων παγκρέατος.
Το τμήμα αποτελεί στα αντικείμενα αυτά το βασικό κέντρο αναφοράς στην περιφέρεια της Κρήτης και ενίοτε της νοτίου Ελλάδος. Σποραδικά αποστέλλονται περιστατικά για συγκεκριμένες επεμβατικές πράξεις από τα νοσοκομεία της Κύπρου.
Επίσης το τμήμα έχει έντονα εστιάσει στη θεραπευτική των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Το τμήμα παρακολουθεί περισσότερους από 1.500 ασθενείς. Μέρος των ασθενών ευρίσκεται σε “προχωρημένες” θεραπείες”.
Στο τμήμα πριν την πανδημία πραγματοποιούνταν κοντά στις 10.000 ενδοσκοπήσεις ετησίως. Περίπου 6.000 διαγνωστικές και επεμβατικές κολονοσκοπήσεις, 3.000 γαστροσκοπήσεις, 450 ERCP και 200 ενδοσκοπικά υπερηχογραφήματα. Πραγματοποιούνται επίσης περίπου 80 capsule endoscopies.
Γιατροί που διαπρέπουν και πλούσιο ερευνητικό έργο
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της κλινικής, “το τμήμα χορηγεί πλήρη ειδίκευση στη γαστρεντερολογία και έχει 3-4 ειδικευόμενους.
Είναι πραγματικά μεγάλη μας χαρά ότι συνάδελφοι που ειδικεύθηκαν στο τμήμα μας διαπρέπουν τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρω τον κ. Τριμπόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, τον κ. Βουδούκη στον Ερυθρό Σταυρό, τον κ. Δήμα στο Ναυτικό Νοσοκομείο, τον κ. Κωσταντινίδη στον ιδιωτικό τομέα στα Χανιά, την κ. Ταβερναράκη στον Άγιο Νικόλαο και την κ. Μπιτούλη στη Θεσσαλονίκη.
Το τμήμα έχει παρουσιάσει σημαντικό ερευνητικό έργο με περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις στο PUBMED και παραπάνω από 2.500 citations. Μελέτες του τμήματος στην επεμβατική κολονοσκόπηση, την ERCP και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά με υψηλούς δείκτες βαρύτητας.
Λόγω των μελετών αυτών ιατροί του τμήματος έχουν επανειλημμένα συμμετάσχει στη συγγραφή ευρωπαϊκών οδηγιών”.
Συνεχής στόχος μας η “πρώτη γραμμή”
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για το αύριο; Ο κ. Γ. Πασπάτης επισημαίνει “Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ή έλλειψη χώρων. Ευελπιστούμε στη μετά COVID εποχή που θα παραδοθούν περισσότεροι χώροι στα τμήματα ότι το πρόβλημα θα μετριαστεί.
Το ενδοσκοπικό τμήμα της κλινικής μας είναι ανάμεσα στα 3 καλύτερα δημόσια της χώρας με επαρκή και ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ανάλογα τμήματα της Βόρειας Ευρώπης. Για να διατηρηθεί το τμήμα σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται συνεχής εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και πρόσθεση νέου που αναπτύσσεται. Αυτό είναι βήμα νέας προσπάθειας.
Σκοπός μας είναι η διατήρηση του τμήματος στην πρώτη γραμμή τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και ερευνητικό. Πρόσφατα στο νοσοκομείο έχει προσληφθεί παιδο-γαστρεντερολόγος, η επιμελήτρια Β ΕΣΥ κ. Μαρία Μαραγκουδάκη. Στόχος μας είναι να στηριχθεί το ενδοσκοπικό έργο στα παιδιά, κάτι που πραγματικά λείπει στην Κρήτη και γενικότερα στη νότιο Ελλάδα.
Αλλά, δυστυχώς η έλλειψη ειδικευμένων ιατρών ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ειδικότητες, η πλήρης έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο μας και οι από 10ετίας εξευτελιστικοί μισθοί των ιατρών δημιουργούν ένα περιβάλλον “δύσκολο”, που η ανάπτυξη των τμημάτων αποτελεί ιδιαίτερα επαχθή προσπάθεια. Έχομε όμως όραμα και συνεχίζουμε”.