Η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΠαΓΝΗ, διεθνώς πιστοποιημένη από το 2018 για την παρεχόμενη εκπαίδευση στην ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, είναι ο χώρος που πρωταγωνιστεί η γυναίκα κάθε ηλικίας καθώς και το ξεκίνημα της ανθρώπινης ζωής.
Για τους ανθρώπους με την υψηλή επιστημονική κατάρτιση της Μαιευτικής-Γυναικολογικής κλινικής ΠαΓΝΗ που είναι κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση υψηλού κινδύνου γυναικολογικών και μαιευτικών περιστατικών, τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σύμφωνα με τα διεθνώς σύγχρονα κλινικά πρωτόκολλα αλλά και το όραμα που υπάρχει για το μέλλον, μιλά στην «Π» ο διευθυντής της κλινικής, καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Αντώνης Μακρυγιαννάκης.
Οι άνθρωποι της Κλινικής
Το ιατρικό προσωπικό της Κλινικής αποτελείται από τον διευθυντή κ. Αντώνη Μακρυγιαννάκη (Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας), τον κ.Θωμά Βρεκούση (Επίκ. Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας), και τους Νικόλαο Μαρταβαντζή και Λούϊ-Γεώργιο Μανιδάκη (Διευθυντές ΕΣΥ), Ελευθέριο Ζιώγο, Μαρία Ρασιδάκη, Άρτεμη Ποντικάκη, Δημήτριο Κουτρουλάκη (Επιμελητές Α’ ΕΣΥ), Ελπίδα Βαρδακη και Αλέξανδρο Βελεγράκη (Επιμελητές Β’ ΕΣΥ), Ιωάννη Κοκολάκη και Βασίλειο Μυτάρα (Επικουρικούς Επιμελητές ΕΣΥ) και Μαριάννα Ευστρατιάδου, Γεώργιο Ανδρεαδάκη, Πέτρο Κοντεζάκη, Μαρία Κάββαλου, Μαρία Παπασταματίου, Παρασκευά Αναγνωστόπουλο, Δέσποινα Costa ειδικευόμενους ιατρούς.
Τη Μαιευτική-Γυναικολογική ΠαΓΝΗ στελεχώνουν με επιστημονική κατάρτιση και ειδικές δεξιότητες περί τις 35 μαίες και νοσηλεύτριες υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης της Κλινικής κ. Εύας Βασιλάκη και της προϊσταμένης του Μαιευτηρίου κ. Στέλλας Μαυρογιαννάκη. Γραμματέας της Κλινικής είναι η κ. Μαρία Γαβριλάκη. Επιστημονική συνεργάτης του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής είναι η κ.Μπερδιάκη Κατερίνα, μοριακή βιολόγος.
H κλινική που αντιμετωπίζει τα δύσκολα
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μακρυγιαννάκη η Μαιευτική-Γυναικολογική ΠαΓΝΗ ως κλινική τριτοβάθμιου νοσοκομείου είναι κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση υψηλού κινδύνου γυναικολογικών και μαιευτικών περιστατικών από όλη την Κρήτη, τα νησιά του Ν. Αιγαίου και ενίοτε και τα Δωδεκάνησα.
Παράλληλα καλύπτει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα όλα τα μαιευτικά περιστατικά που παρακολουθεί. Εκτός των υψηλού κινδύνου κυήσεων (πρόωροι τοκετοί, περιστατικά προεκλαμψίας, σακχαρώδους διαβήτη κύησης, επιληψιών κλπ) είναι η μόνη κλινική σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας που αντιμετωπίζει χειρουργικά έγκυες γυναίκες με επιπωματικό, διεισδυτικό πλακούντα, κύηση που απειλείται η ζωή της γυναίκας και του παιδιού.
Τα τελευταία χρόνια ο δ/ντής της Κλινικής και οι συνεργάτες του έχουν αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία μεγάλο αριθμό τέτοιων περιστατικών.
Άλλα τμήματα της Κλινικής που λειτουργούν με τα πλέον σύγχρονα διεθνώς κλινικά πρωτόκολλα είναι της Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (Υστεροσκοπήσεις – Λαπαροσκοπήσεις), της Εμβρυομητρικής Ιατρικής (για τον προγεννητικό έλεγχο των εγκύων) και της Γυναικολογικής Ογκολογίας (για την αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου). Επιπλέον έχει ξεκινήσει τη λειτουργία και ανάπτυξή του το Τμήμα Γυναικολογικής Ουρολογίας.
Επίσης λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία όπως μαιευτικό-γυναικολογικό, κυήσεων υψηλού κινδύνου, υπερήχων, παθολογίας τραχήλου και κολποσκοπήσεων, αποβολών, υπογονιμότητας, οικογενειακού προγραμματισμού και εμμηνόπαυσης καλύπτοντας τις ανάγκες της γυναίκας σε όλες τις φάσεις της ζωής της.
Κατά την περίοδο της πανδημίας Covid19 στη Μαιευτική Γυναικολογική ΠαΓΝΗ λειτούργησε υπομονάδα για την κάλυψη εγκύων που νοσούσαν με Covid19.
Πιστοποιημένη εκπαίδευση και διεθνής καταξίωση
Η Μαιευτική-Γυναικολογική ΠαΓΝΗ είναι από τις λίγες πανελλαδικά που είναι πιστοποιημένη από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Μαιευτικής – Γυναικολογίας (EBCOG) με έδρα τις Βρυξέλλες για το υψηλό επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης στην ειδικότητα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στους γιατρούς της.
Εκτός από το αμιγώς κλινικό έργο και την παροχή πλήρους ειδικότητας στη Μαιευτική Γυναικολογία, η Μαιευτική-Γυναικολογική ΠαΓΝΗ έχει διεθνή ερευνητικό προσανατολισμό σε κλινικές μελέτες αλλά και σε επίπεδο βασικής έρευνας μέσω του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο Εργαστήριο πραγματοποιούνται ερευνητικά πρωτόκολλα παρέμβασης (έλεγχος μικροβιώματος-χορήγηση PRP) προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά κυήσεων στις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης εμβρύου.
Το συνολικό ερευνητικό έργο που επιτελείται είναι αξιόλογο με πολυάριθμες διεθνείς δημοσιεύσεις στη βάση δεδομένων Pubmed σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά-ιατρικά περιοδικά. Οι επιστήμονες της κλινικής συχνά είναι προσκεκλημένοι ομιλητές σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχουν αναλάβει επιστημονικές-διοικητικές θέσεις σε εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς.
Ο διευθυντής της Κλινικής και οι συνεργάτες του εδώ και χρόνια διοργανώνουν ετήσιο διεθνές συνέδριο σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες MSRM και ESHRE εντάσσοντας δυναμικά την Κρήτη στο πεδίο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Ατενίζοντας το μέλλον
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης αναπτύσσεται σύγχρονο υστεροσκόπιο φασματοσκοπίας φθορισμού για την υπογονιμότητα.
Σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια, ελληνικά (Αθήνας, Πάτρας) και ευρωπαϊκά (Μunchen, Friburg), πραγματοποιείται ερευνητικό πρόγραμμα για την αιτιοπαθογένεση και την φαρμακευτική θεραπεία της ενδομητρίωσης ενώ σε συνεργασία με το Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης εκπονείται ερευνητικό πρόγραμμα σχετικό με τη μεταφορά μιτοχονδριακού υλικού για επίτευξη καλύτερης ποιότητας ωαρίων σε γυναίκες μεγαλύτερης αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης η Κλινική συμμετέχει σε πολυκεντρική ευρωπαϊκή μελέτη για τη μη ορμονική θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Πάντως όπως τονίζει ο καθηγητής κ. Μακρυγιαννάκης «σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η Μαιευτική-Γυναικολογική ΠαΓΝΗ να είναι ο φύλακας άγγελος της υγείας των γυναικών κάθε ηλικίας».