Εντός του Μοναστηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων λειτούργησε από το 1845 μέχρι και το 1909 σημαντικότατη Θεολογική Σχολή με αξιόλογη προσφορά τόσο για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όσο και για την απανταχού Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαιτέρως για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Μέση Ανατολή.
Κατά την περίοδο λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, μέχρι και το 1909, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οργάνωσε και συνέχισε να εμπλουτίζει με μοναδικές εκδόσεις την cc της Σχολής, η οποία και αναδείχθηκε σε περιώνυμο Πνευματικό Κέντρο. Η μοναδική συλλογή σπανίων Παλαιτύπων της Σχολής ξεπερνά τους 20,000 τόμους. Οι εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδόσεις Θεολογίας, Ιστορίας, Γεωγραφίας, Νο,z vcμικής, Ιατρικής καθώς και οι ξεχωριστού ε†,,dνδιαφέροντος εκδόσεις Παλαιστινολογίας, μέχρι και σήμερα αποτελούν σημείο αναφοράς και πόλο έλξης μελετητών και πανεπιστημιακών ερευνητών.
Κατόπιν πρότασης του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου Γ’, ο κ. Σταύρος Ανδρέου, σύμβουλος της UNESCO ο οποίος εργάζεται για την διατήρηση της γραπτής κληρονομιάς, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού, τον Νοέμβριο του 2019.
Η επίσκεψη είχε ως σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρισκόταν η συλλογή παλαιτύπων της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής. Ο κ. Ανδρέου μετά από την εκτίμηση της καταστάσεως, πρότεινε και ανέλαβε την εκτέλεση σειράς σημαντικών αλλά και επειγουσών εργασιών, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι σπανιότατες εκδόσεις και να διασωθεί η συλλογή παλαιτύπων της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού. Απώτερος σκοπός της προσπάθειας είναι τόσο η διαφύλαξη των Παλαιτύπων αλλά ακόμη περισσότερο η διάθεση και μελέτη τους από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Με την έγκριση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ’ εκκίνησαν οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών το συντομότερο δυνατόν.
Δυστυχώς, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν με την εξάπλωση της πανδημίας, οδήγησαν στην αναστολή των προγραμματισμένων εργασιών μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και με την ευλογία του Μακαριωτάτου, την έγκριση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και σε συνεννόηση με τον Γέροντα Αρχιγραμματέα Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο, ο κ. Ανδρέου επέστρεψε στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού όπου και εργάζεται αόκνως προκειμένου να επιτευχθεί η αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση της, ανεκτιμήτου αξίας, συλλογής Παλαιτύπων.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης του Οργανισμού (European Law and Governance School).
Η ίδρυσή της Διεθνούς Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας ομάδας κορυφαίων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής νομικής σκέψης, με επικεφαλής τον συνταγματικό δικαστή και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας καθηγητή Τζουλιάνο Αμάτο. Ενώ ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα έχει θέσει υπό την αιγίδα του τη νέα πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια.
Η συμπλήρωση του πρώτου κύκλου εργασιών, και η καταγραφή της συλλογής σε ψηφιακό αρχείο υποστηρίζεται οικονομικά από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά, σύμφωνα και με τον κ. Ανδρέου απαιτείται σημαντική ηθική και υλικοτεχνική συνδρομή για την διάσωση των σημαντικότατων παλαιτύπων της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής και για την αναβάθμιση του κτηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Ιεροσολύμων η οποία αποτελεί ιδιαίτερο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.