Τουλάχιστον μέχρι να γίνει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (18 Μαΐου έχει προσδιοριστεί) ο 27χρονος Βρετανός θα είναι κρατούμενος στις φυλακές Αλικαρνασσού

Πριν από περίπου δέκα ημέρες κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος της Βρετανίας (NCA) συνόδευσε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Αθήνα και Ηράκλειο 27χρονο Βρετανό, ο οποίος το 2019 καταδικάστηκε ερήμην από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου σε κάθειρξη δέκα ετών για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία  του 19χρονου συμπατριώτη του, Tyrell Matthew Burton, στα Μάλια.

Η δολοφονία του Tyrell MatthewBurton είναι μία υπόθεση που απασχολεί τις Αρχές σε Ελλάδα καιβρετανία από το 2013 οπότε και ο άτυχος νέος μαχαιρώθηκε αναίτια μέχρι θανάτου, στις πρώτες διακοπές του στο εξωτερικό, ανήμερα των γενεθλίων του. Τόσα χρόνια μετά, παρά τις αντιξοότητες και τις απογοητεύσεις,  η μητέρα του θύματος εξακολουθεί να παλεύει με όλες τις δυνάμεις της  για δικαίωση.

Ο 27χρονος εδώ και περίπου μία εβδομάδα βρίσκεται στις φυλακές Αλικαρνασσού καθώς η βρετανική δικαιοσύνη αποδέχθηκε να συναινέσει στην εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος και να τον εκδώσει στην Ελλάδα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς που είχε προβάλει για να μπλοκάρει την έκδοσή του. Φέρεται μάλιστα να ειπώθηκε από τον Βρετανό δικαστή ότι δεν μπορεί η Βρετανία να γίνει καταφύγιο εγκληματικών στοιχείων.

Είναι μία σημαντική εξέλιξη αν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι πρότινος οι βρετανικές Αρχές δεν αντιμετώπιζαν με θετικό τρόπο αιτήματα της Ελλάδας για έκδοση κατηγορουμένων, ακόμα και για πολύ σοβαρά αδικήματα. Μάλιστα, χρησιμοποιούνταν κατά κόρον ως επιχείρημα για τη μη έκδοση «οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις Ελληνικές φυλακές».

Μόλις τον περασμένο Μάιο είχαμε αναφερθεί εκτενώς στις επαφές που είχε την περίοδο εκείνη με συναδέλφους της στην Κρήτη Βρετανίδα εισαγγελέας για θέματα δικαστικής συνεργασίας πάνω σε σοβαρές υποθέσεις που  απασχολούν ευρέως την κοινή γνώμη των δύο χωρών. Ένα από τα θέματα συζήτησης που είχαν τεθεί ήταν και η απροθυμία έκδοσης κατηγορουμένων στην Ελλάδα από τη Βρετανία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας δεν εκδόθηκε στην χώρα μας, καθώς η βρετανική Δικαιοσύνη είπε «όχι» στο αίτημα των ελληνικών Αρχών.

Το αίτημα απορρίφθηκε επειδή προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε λάβει κλήση για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Πρωτόδικα είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, ασκήθηκε έφεση κατά της απαλλακτικής πρότασης από τον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε από την αρχή.

Ο Βρετανός κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε ούτε εκπροσωπήθηκε. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Το 2019 είχαμε καταδικαστική ετυμηγορία για δύο ακόμα νεαρούς Βρετανούς που φέρονται να ήταν συνεργοί στην ανθρωποκτονία. Με βάση την πρωτόδικη απόφαση επιβλήθηκε κάθειρξη 10 και 7 ετών αντίστοιχα.

Ο Βρετανός με την 10ετή κάθειρξη είναι αυτός που βρίσκεται σήμερα στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν ήταν καν στον τόπο της φονικής επίθεσης, ωστόσο κατά την πολιτική αγωγή υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που τον διαψεύδουν.

Ο 27χρονος βρισκόταν υπό επιτήρηση για άλλα αδικήματα στη χώρα του, ωστόσο Βρετανός δικαστής επέτρεψε να πάει διακοπές, ήρθε στην Κρήτη και τελικά φέρεται να ενεπλάκη στη δολοφονία καθώς του αποδίδεται ότι διευκόλυνε τον βασικό κατηγορούμενο, «εξουδετερώνοντας» φίλους του θύματος που προσπάθησαν να αποτρέψουν το κακό.

Επιπλέον βρίσκεται σε εκκρεμότητα προσφυγή στον Άρειο Πάγο ως προς την απόφαση που αφορά σε έναν ακόμα Βρετανό κατηγορούμενο, ο οποίος ήταν ανήλικος όταν τελέστηκε το έγκλημα. Του έχει επιβληθεί ποινή πέντε ετών, εκτιτέα σε κατάστημα κράτησης νέων.

Η είδηση της έκδοσης στην Ελλάδα του 27χρονου έγινε δεκτή με αναφιλητά από τη μητέρα του αδικοχαμένου Tyrell που ελπίζει ότι επιτέλους ανοίγει ο δρόμος και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έχει προσδιοριστεί για τις 18 Μαϊου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Ο δικηγόρος Γιάννης Κωνσταντουδάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του  καθώς, όπως σημειώνει, θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή  ανοίγει το δρόμο και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. «Τα Βρετανικά δικαστήρια φαίνεται να αλλάζουν  στάση ως προς την έκδοση υπηκόων τους στην Ελλάδα δεδομένων των δυσχερειών που υπήρχαν και υπάρχουν αναφορικά με την εκτέλεση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης Βρετανών υπηκόων, ακόμα και σε σοβαρές υποθέσεις».