Στόχος της εκδήλωσης είναι να εμπνεύσει νέα κορίτσια να ασχοληθούν με την επιστήμη
Στόχος της εκδήλωσης είναι να εμπνεύσει νέα κορίτσια να ασχοληθούν με την επιστήμη

Να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες επιστήμονες επιχειρούν μέλη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Το ΜΦΙΚ διοργανώνει εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στον χώρο της έκθεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις επιστήμονες (μεταπτυχιακές, υποψήφιες διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό) να παρουσιάσουν τον εαυτό τους (όνομα, θέση, μήνυμα σχετικό με την ημέρα/κατάθεση εμπειρίας ως γυναίκας στην επιστήμη) μέσα στο περιβάλλον εργασίας τους με ένα μικρό βίντεο (διάρκειας έως ενός λεπτού).

Καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των βίντεο ορίζεται η Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.

Τα βίντεο αυτά θα προβάλλονται στις οθόνες του μουσείου κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι να συστήσει στο κοινό γυναίκες επιστήμονες, να προβάλει το έργο τους και κατά συνέπεια να εμπνεύσει.

Η κ. Ζωή Μαυριτσάκη
Η κ. Ζωή Μαυριτσάκη
Σταυρούλα  Χριστοδουλοπούλου
Η κ. Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου

Οι συντονίστριες της εκδήλωσης, κ.κ. Ζωή Μαυριτσάκη και Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, εξηγούν στην «Π» πως θέλουν να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και ίσως κάποια κορίτσια να εμπνευστούν και να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Μέχρι στιγμής έχει οριστεί να μιλήσουν τέσσερις επιστήμονες από Ρέθυμνο και Ηράκλειο, η Ιωάννα Κεκλίκογλου, από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Παναγιώτα Ποϊράζη, από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, η Βασιλική Παυλίδου, από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, και η Νένα Γαλανίδου, από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Π.Κ.

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε μία περιήγηση σε τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης και σε ινστιτούτα του ΙΤΕ. Τότε διαπιστώθηκε πως τα προφίλ των αντρών, ιδιαίτερα στις υψηλές θέσεις ήταν περισσότερα από των γυναικών. Ακολούθησε η αναζήτηση στοιχείων στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των Φύλων, όπου είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα χάσμα, αν και σιγά- σιγά γεφυρώνεται.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργούν και πάγκοι επιστήμης, όπου οι γυναίκες επιστήμονες θα μπορούν να αναδεικνύουν τη δουλειά τους.

Διεθνής Ημέρα

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/70/212) στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου για να «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, “να μην μείνει κανείς πίσω”».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%), στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).