ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΣΠΗΛΙΕΣ

Στο ακροατήριο η κόλαση που βίωσαν στις σπηλιές

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ… ΒΑΡΒΑΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Οι… άνευρες καταθέσεις των ένστολων εκνεύρισαν την έδρα

Οι φωτογραφίες από τις σπηλιές και τις τρώγλες όπου κρατούνταν επί μερόνυχτα σαν ζώα  113 μετανάστες-ανάμεσα τους και γυναικόπαιδα-είχαν κάνει τον γύρο της Ελλάδος και της Ευρώπης τον Μάρτιο του 2017. Μετά από πολύμηνες έρευνες για τη δράση του διεθνούς εγκληματικού δικτύου που προωθούσε μετανάστες και πρόσφυγες από την Αίγυπτο προς την Κρήτη με σκοπό την περαιτέρω προώθησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στην Ιταλία, άνδρες των ειδικών υπηρεσιών έκαναν έφοδο για την απελευθέρωσή τους, ακινητοποιώντας παράλληλα τους πάνοπλους φρουρούς τους.

Ήταν μία επιχείρηση που είχε κινηθεί στην κόψη του ξυραφιού. Από το υλικό που είχαν συλλέξει ως τότε οι αστυνομικές υπηρεσίες (από τις επισυνδέσεις των τηλεφώνων αλλά και από φυσική παρακολούθηση) δεν είχαν αμφιβολία ότι είχαν να κάνουν με αδίστακτα άτομα.

Η υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται από χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης διαφέρει από άλλες περιπτώσεις διακίνησης που έχουν απασχολήσει μέχρι σήμερα τις αστυνομικές, λιμενικές και δικαστικές αρχές. Τη μεγάλη διαφορά την κάνει η ωμότητα στη συμπεριφορά των διακινητών.

Μέσα σε συνθήκες απίστευτης βρωμιάς και δυσωδίας, μετανάστες πεινασμένοι, διψασμένοι, με το κρύο και την υγρασία να «τσακίζει» τα κόκκαλά τους. Ζητούσαν να κάνουν την ανάγκη τους και τους κλωτσούσαν. Τους σημάδευαν με το όπλο στον κρόταφο και τους απειλούσαν ότι θα τους θάψουν και κανείς δεν θα πάρει χαμπάρι. Μέσα σε αυτές τις «ποντικότρυπες» ένα παιδάκι αρρώστησε βαριά και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να μην τους μείνει στα χέρια.

Την «πρωτοκαθεδρία» στην οργάνωση είχαν  σε τοπικό επίπεδο Σύροι και Αφγανοί με τους Κρητικούς  να είναι μάλλον τα «τσιράκια» των αλλοδαπών. Πολλές φορές στις καταγεγραμμένες συνομιλίες της ΕΛ.ΑΣ προκαλεί αίσθηση ότι εμπλεκόμενοι ντόπιοι κάθονται «σούζα» στις προσταγές του «αρχηγού» και των δύο… υπαρχηγών του.

Μεταξύ των κατηγορουμένων και ένας αστυνομικός.

«Εμβληματική» μορφή της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να ήταν ένας Σύρος με το παρατσούκλι Eshan, τον οποίο έτρεμαν και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του. Περιγράφεται  κυνικός και ανάλγητος. Με τρομακτική ευκολία τραβούσε όπλο και πυροβολούσε για να «καταστείλει» κάθε ίχνος αντίστασης ή διαμαρτυρίας από πλευράς των απελπισμένων, τους οποίους κρατούσαν σε «ομηρεία».

Τους παραλάμβαναν συνήθως από απόκρημνες παραλίες όπου κατέφθαναν τα σκάφη από την Αίγυπτο. Τους περίμεναν με κουκούλες και τα καλάσνικοφ στο χέρι. Πεζοπορία και στη συνέχεια τούς στοίβαζαν σε αυτοκίνητα της οργάνωσης. Τους μετέφεραν σε σπίτια, διαμερίσματα, αποθήκες, στάβλους, σπηλιές, θερμοκήπια.

Οι διακινητές τούς εξουσίαζαν ψυχή και σώμα, προτάσσοντας τα όπλα σε όποιον σήκωνε κεφάλι. Τους αντιμετώπιζαν σαν ένα προπληρωμένο κομμάτι «κρέας».

«Και πάλι δεν μας άφηναν να βγούμε έξω, πεινούσαμε, κρυώναμε, δεν είχαμε να σκεπαστούμε. Όλα ήταν μαύρα. Μας απειλούσαν, κρατούσαν μαχαίρια και όπλα και πυροβολούσαν» περιγράφει μετανάστης.

Όσοι τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν ή να αγγίξουν καμία αραβική πίτα για να ξεγελάσουν την πείνα τους, έτρωγαν το ξύλο της… αρκούδας.

Το συνολικό κέρδος του διεθνικού εγκληματικού δικτύου, το οποίο διαμοιραζόταν στους συμμετέχοντες εγκληματικούς πυρήνες μόνο για τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεταφοράς προσδιορίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. στις 731.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως και αρχές Μαρτίου του 2017.

Εκνευρισμός στην έδρα

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την εξέταση δύο λιμενικών και ενός αστυνομικού που συμμετείχαν στις έρευνες του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Η κατάθεση τους ωστόσο περιορίστηκε σε επιμέρους πτυχές, τις οποίες είχαν χειριστεί προσωπικά (περισσότερο αφορούσαν κατ’ οίκον έρευνες σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους), με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να δώσουν καίριες απαντήσεις σε ερωτήσεις αιχμής της έδρας για την συνολική υπόθεση.

Τα επαναλαμβανόμενα «δεν ξέρω» προκάλεσαν ενόχληση. «Είναι μια υπόθεση που απασχόλησε πολλούς μήνες την υπηρεσία σας. Δεν μπορεί να μην ξέρετε τι έγινε. Ούτε σαν ιστορία δεν ξέρετε να μας πείτε; Να καλέσουμε τότε τον διοικητή να μας τα πει» σχολίασε η εισαγγελέας της έδρας.

Για μία ακόμα φορά συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν ένσταση σε σχέση με την ανάγνωση της έκθεσης επισκόπησης των επισυνδέσεων, δηλαδή των σχολιασμών-συμπερασμάτων των αστυνομικών επί συγκεκριμένων συνομιλιών μεταξύ κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αυθαίρετες κρίσεις και ερμηνείες.

Η εισαγγελέας έδρας τόνισε ότι τα δικαστήρια του Ηρακλείου κατά κόρον συνδέουν το περιεχόμενο των επισυνδέσεων και με άλλα ευρήματα. «Να είστε σίγουροι ότι το δικαστήριο θα ψάξει να βρει το τι πραγματικά έγινε και δεν θα περιοριστεί στο τι λέει ο κάθε αστυνομικός». Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη.