Το κύκλωμα στοίβαζε μετανάστες σε σπηλιές της νότιας Κρήτης

Με τον αντίκτυπο που είχε στη διεθνή κοινότητα και στα ευρωπαϊκά όργανα η υπόθεση του εγκληματικού δικτύου διακινητών που προωθούσε μετανάστες και πρόσφυγες από την Αίγυπτο προς την Κρήτη, με σκοπό την περαιτέρω προώθησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στην Ιταλία, ξεκίνησε την αγόρευσή της η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Όπως έχει γράψει η «Π»,  οι φωτογραφίες από τις σπηλιές και τις τρώγλες όπου κρατούνταν επί μερόνυχτα σαν ζώα  113 μετανάστες-ανάμεσα τους και γυναικόπαιδα-είχαν κάνει τον γύρο της Ελλάδος και της Ευρώπης τον Μάρτιο του 2017, οπότε και οι διωκτικές αρχές του Ηρακλείου προχώρησαν σε συντονισμένη επιχείρηση σύλληψης διακινητών και συνεργών μετά από πολύμηνες έρευνες.

Στο εδώλιο κάθονται 21 συνολικά κατηγορούμενοι ως εμπλεκόμενοι. Ανάμεσά τους και Κρητικοί αλλά και ένας αστυνομικός που υπηρετούσε σε τμήμα της ενδοχώρας. Στις απολογίες τους κάποιοι αρνήθηκαν πλήρως τις κατηγορίες, άλλοι ομολόγησαν μέρος των πράξεων, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχαν  γνώση της δράσης του κυκλώματος ή ότι η ενασχόλησή τους ήταν ευκαιριακή και όχι σε βάθος χρόνου και κάποιοι άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ενεπλάκησαν σε δευτερεύοντες ρόλους (φύλακες, μάγειρες κλπ) ως αντάλλαγμα για τη δική τους μεταφορά στην Ιταλία.

Υπήρξε και κατηγορούμενος που ισχυρίστηκε ότι “χρησιμοποιήθηκε” από το Λιμενικό για να… διεισδύσει στο κύκλωμα για την παροχή πληροφοριών “και τώρα με άφησαν ακάλυπτο”, όπως διαμαρτυρήθηκε.  Ισχυρισμοί ωστόσο που έχουν πέσει στο κενό από το στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Ζήτησαν χίλιες φορές συγνώμη (ακόμη και από τον ελληνικό λαό, όπως είπε κάποιος χαρακτηριστικά) και ας μην είχαν εμπλοκή, όπως ισχυρίστηκαν, ενώ ζήτησαν και δεύτερη ευκαιρία. «Ήταν η πρώτη και προτελευταία φορά που έμπλεξα σε κάτι τέτοιο» υποστήριξε αλλοδαπός που δεν γνωρίζει καλά τα ελληνικά. «Τελευταία φορά θέλετε να πείτε» τον παρατήρησε η πρόεδρος.  Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας έδρας αναφέρθηκε σε έναν προς έναν στους κατηγορούμενους,  επιχειρηματολογώντας για την πρότασή της σχετικά με την ενοχή ή την απαλλαγή τους.

Από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους, πρότεινε απαλλαγή λόγω αμφιβολιών για τέσσερις. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αδελφός του φερόμενου ως αρχηγού του πυρήνα της Κρήτης, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν έγκλειστος για άλλη παρεμφερή υπόθεση. Πρότεινε την απαλλαγή του επειδή, όπως επισήμανε, τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του δεν είναι αρκετά για την ενοχή του.

Για πέντε κατηγορούμενους πρότεινε ανά περίπτωση ενοχή για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Μεταξύ αυτών είναι ο 30χρονος Εξάν από τη Συρία, ο αποκαλούμενος ως «το αφεντικό». Οι καταγεγραμμένες συνομιλίες είναι άκρως αποκαλυπτικές για τη δράση του και τον καθιστούν ως το κεντρικό πρόσωπο του κυκλώματος στην Κρήτη.

Οι άλλοι τέσσερις είναι πρόσωπα με ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, υπάρχουν καταθέσεις μεταφερόμενων μεταναστών, οι οποίοι τους αναγνωρίζουν και τους περιγράφουν ως ιδιαίτερα βίαιους. Οι πέντε επιβαρύνονται και με άλλες κατηγορίες για τις οποίες επίσης πρότεινε την ενοχή τους η εισαγγελέας.

Για τους άλλους 11 η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε μεταξύ άλλων να κηρυχθούν ένοχοι για την κατηγορία της μεταφοράς από το εξωτερικό και παραλαβής από σημεία εισόδου με σκοπό την προώθηση στο εσωτερικό της χώρας και σε έδαφος κράτους-μέλους Ε.Ε. πολιτών τρίτων χωρών, εκ κερδοσκοπίας, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση. Για τρεις από τους έντεκα πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για απλή συνέργεια.

Μεταξύ αυτών και ο κατηγορούμενος αστυνομικός, για τον οποίο επίσης πρότεινε ενοχή για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. «Εις μάτην προσπάθησε να αποσείσει την κατηγορία με μη λογικά επιχειρήματα» σχολίασε η εισαγγελέας για την περίπτωση του αστυνομικού. Η δική διακόπηκε για τις 22 Μαΐου.