Ισχυρές υποψίες ότι οι τρεις Αιγύπτιοι διακινητές, οι οποίοι ανέλαβαν να μεταφέρουν τους 50 πρόσφυγες και μετανάστες από τη νότια Κρήτη στην Ιταλία, ενδεχομένως αποτελούν παρακλάδι του διεθνούς εγκληματικού δικτύου που κινεί τα νήματα από την Αίγυπτο, εκφράζουν οι Αρχές.
Και όλα αυτά ενώ ο βασικός πυρήνας της Κρήτης και συνεργοί του βρίσκονται στην τελική ευθεία της δίκης που εκδικάζεται εδώ και μέρες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Μεταξύ των κατηγορουμένων, για τους οποίους η εισαγγελέας έδρας πρότεινε ενοχή για τις κατηγορίες της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, είναι ο φερόμενος αρχηγός της οργάνωσης στην Κρήτη και οι υπαρχηγοί του, άτομα στα οποία αποδίδεται ηγετικός ρόλος αλλά και βίαιη συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούσαν υπό την απειλή όπλων σε στάνες και σπηλιές μέχρι να τους «διώξουν» στην Ιταλία.
Το συγκεκριμένο εγκληματικό δίκτυο που χαρακτηρίζεται ως «ρευστό» από τους ειδικούς επειδή ακριβώς έμπαιναν και έβγαιναν μέλη, αποτελούνταν από τέσσερις συνεργαζόμενους πυρήνες σε Αίγυπτο, Τουρκία, Αθήνα και Κρήτη.
Οι Αρχές, λαμβάνοντας υπόψη και το mondus operandi, πιθανολογούν ότι η νέα περίπτωση των τελευταίων 24ώρων ίσως εντάσσεται στη δραστηριότητα του συγκεκριμένου δικτύου που επιδιώκει να… ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Πίσω βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν διακαώς να φθάσουν στην Ιταλία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εμπλοκή της Κρήτης. Οι Αρχές εργάζονται μεθοδικά πάνω σε αυτό το κομμάτι, προσπαθούν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για να φθάσουν και πάλι στην άκρη του νήματος.
Από την Κρήτη ξεκίνησε το ταξίδι
Από την προανάκριση προκύπτει ότι οι 50 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και επτά ανήλικοι (και ασυνόδευτοι), είχαν φθάσει σταδιακά στην Κρήτη ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά. Μέλη του δικτύου τους μετέφερε σε διάφορα καταλύματα μέχρι να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες του ταξιδιού και να συμπληρωθεί ο επιθυμητός αριθμός επιβαινόντων. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι είχαν πληρώσει από 4.000 ευρώ έκαστος.
Στο αλιευτικό επιβιβάστηκαν χθες τα ξημερώματα από κάποιον απόμερο κολπίσκο της νότιας Κρήτης. Μέχρι που άρχισε να βάζει νερά και με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κάποιοι τρομοκρατήθηκαν. Η κλήση που έκανε από το κινητό του στην ευρωπαϊκή γραμμή εκτάκτου ανάγκης ένας από τους επιβαίνοντες, ήταν σωτήρια για τις ζωές τους.
Μέσω της κλήσης αυτής εντοπίστηκε το στίγμα του σκάφους και έτσι υπό τον συντονισμό του Θαλάμου Επιχειρήσεων ξεκίνησε μία γιγαντιαία προσπάθεια έρευνας και διάσωσης. Στην επιχείρηση πήραν μέρος οι Λιμενικές Αρχές Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Ιεράπετρας, Καλών Λιμένων, Αγίας Γαλήνης, Χώρας Σφακίων και Παλαιοχώρας με τη συμμετοχή τριών περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφους του FRO- NTEX, του Ρ/Κ «ΠΥΡΡΟΣ» καθώς και τριών παραπλέοντων πλοίων.
Με νόμιμα έγγραφα οι μισοί
Από τους Καλούς Λιμένες όπου μεταφέρθηκαν με ασφάλεια και μετά από διαπραγματεύσεις καθώς αρχικώς υπήρξε άρνηση να επιστρέψουν στην Κρήτη, οδηγήθηκαν στο Ηράκλειο. Από τη διαδικασία της ταυτοποίησης διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισοί διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν για προσωρινή φιλοξενία στην αίθουσα των ναυτεργατών, στο λιμάνι.
Μάλιστα δεν έλειψαν οι γκρίνιες από το σωματείο καθώς όπως υποστηρίζεται ο χώρος είναι παντελώς ακατάλληλος για την φιλοξενία τόσων ανθρώπων δεδομένου ότι διαθέτει μία μόλις τουαλέτα.
Οι τρεις Αιγύπτιοι διακινητές, ηλικίας 23, 25 και 43 ετών, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας, τους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Πέμπτη.