Η Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ την οποία διευθύνει η καθηγήτρια Αιμτολογίας κα Ελένη Παπαδάκη είναι η κλινική με την μεγαλύτερη κίνηση στο νοσοκομείο. Ποια είναι η φιλοσοφία των ανθρώπων που αποτελούν την επιστημονική της ομάδα; Ότι όλοι οι ασθενείς δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και αυτό υπηρετούν με όλες τους τις δυνάμεις.
Πρόκειται για μια κλινική-πρότυπο που παρέχει στους ασθενείς της πρωτοποριακές θεραπείες όπως αυτή που θα εφαρμόσει στις αρχές του 2022 και βασίζεται στο “ζωντανό φάρμακο”.
Η θεραπεία που αφορά στους ασθενείς με ανθεκτικό λέμφωμα τείνει να αντικαταστήσει την μεταμόσχευση και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται δότης αφού χρησιμοποιούνται τα κύτταρα τα ίδια του ασθενούς.
Για την σημαντική δουλειά που γίνεται στο τμήμα μιλά στην “Π” η κα Ελένη Παπαδάκη.
Τα επιστημονικά αντικείμενα
Η Αιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνει 23 κλίνες στο τμήμα, τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, τη Μονάδα Αυτόλογης Μεταμόσχευσης, τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) και το Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης.
Η Αιματολογική Κλινική νοσηλεύει ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα όλου του φάσματος της Αιματολογίας χωρίς καμία εξαίρεση. Μάλιστα, δέχεται τους ασθενείς από τις υπόλοιπες Αιματολογικές Κλινικές της Κρήτης που χρειάζονται Αυτόλογη Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων (πχ ασθενείς που πάσχουν από λεμφώματα και πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες όπως το πολλαπλούν μυέλωμα και η αμυλοείδωση) ή πλασμαφαίρεση.
Η Κλινική έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις χρόνιες ανεξήγητες λευκοπενίες για τη διερεύνηση των οποίων δέχεται ασθενείς από όλη την Ελλάδα. Και βέβαια η Κλινική προσφέρει στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, πέραν των αυτόλογων, τις συλλογές ομφαλικών μοσχευμάτων στη ΔηΤΟΒ Κρήτης και τις συλλογές αιμοποιητικών κυττάρων από υγιείς δότες.
Που εξειδικεύεται και που πρωτοπορεί
Η Αιματολογική Κλινική πέραν του κλινικού της έργου, είχε πάντα διεθνή ερευνητικό προσανατολισμό τόσο σε επίπεδο κλινικών μελετών όσο και σε κλινικοεργαστηριακή έρευνα.
Ενδεικτικά, αυτή την περίοδο συντονίζει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST στο οποίο συμμετέχουν 33 χώρες με θέμα την έρευνα στη χρόνια ουδετεροπενία, συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon που αφορά στη βελτιστοποίηση της ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες, συμμετέχει σε μία Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση για τη βελτιστοποίηση της επεξεργασίας μοσχευμάτων αιμοποιητικών κυττάρων, και συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για τη διάγνωση ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες με βάση το μοριακό προφίλ τους.
Για την ερευνητική δραστηριότητά της η Αιματολογική Κλινική βραβεύτηκε πρόσφατα με το Healthcare Business Award 2021.
Η βράβευση αφορούσε τόσο στο συνολικό έργο της Κλινικής όσο και στην πρόσφατη μελέτη της που ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού της Κρήτης ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας και την ανάγκη εμπλουτισμού του Εθνικού Μητρώου από δότες και ομφαλικά μοσχεύματα κρητικής προέλευσης.
Η κλινική με τη μεγαλύτερη κίνηση στο νοσοκομείο
Πρόκειται για την Κλινική με τη μεγαλύτερη κίνηση στο ΠΑΓΝΗ. Η πληρότητα των κλινών της Κλινικής το 2020 ήταν 155% (5.930 εισαγωγές) και ο αριθμός των ασθενών που διακινήθηκαν στα Εξωτερικά Ιατρεία 5.359. Διενεργεί 20-25 αυτόλογες μεταμοσχεύσεις το χρόνο, διενήργησε 14 συλλογές αιμοποιητικών κυττάρων από υγιείς δότες τον τελευταίο χρόνο και συνολικά έχει δεχτεί πάνω από 3.000 ομφαλικά μοσχεύματα.
Το εκπαιδευτικό έργο
Σύμφωνα με την κα Παπαδάκη, τo εκπαιδευτικό έργο της Κλινικής αφορά σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης δηλαδή προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και Νοσηλευτικής, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές Ιατρικής, Βιοϊατρικών Επιστημών και Βιοηθικής, ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς αλλά ακόμα και μαθητές, ασθενείς και το ευρύ κοινό. Οργανώνει, επίσης, εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διεθνή συμμετοχή στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων.
“Θα ήθελα να αναφερθώ, ενδεικτικά” λέει, “σε δύο ιδιαίτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Τη διοργάνωση επί 11 συνεχή χρόνια του «Σχολείου Αιματολογίας» που περιλαμβάνει θεματικές για Κλινικοεργαστηριακή Εκπαίδευση στην Αιματολογία των ειδικευόμενων από όλη την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.
Την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση μαθητών Λυκείου στους χώρους της ΔηΤΟΒ μία εβδομάδα κάθε Νοέμβριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος, με σκοπό τη διάδοση της επιστημονικής πληροφορίας για τη χρήση βλαστοκυττάρων αλλά και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στα θέματα δωρεάς αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Στις αρχές του 2022: Μεταμόσχευση χωρίς δότες
Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το μέλλον και που θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση;
Η διευθύντρια της Κλινικής ανέφερε:
“Στο άμεσο μέλλον, και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές του 2022 θα ξεκινήσουμε τις θεραπείες με CAR-T κύτταρα. Πρόκειται για μια πολύ σύγχρονη, εγκεκριμένη θεραπεία μεγάλης αποτελεσματικότητας, το λεγόμενο «ζωντανό φάρμακο», κατά την οποία λαμβάνουμε τα κύτταρα του ασθενούς που πάσχει από ανθεκτικό λέμφωμα, ακολουθεί επεξεργασία τους για έκφραση στην επιφάνειά τους ενός υποδοχέα που αναγνωρίζει τα κακοήθη κύτταρα, και έγχυση των κυττάρων ξανά στον ασθενή.
Η θεραπεία τείνει να αντικαταστήσει τη μεταμόσχευση και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται δότης αφού χρησιμοποιούμε τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Η Κλινική μας ολοκληρώνει τη διαπίστευσή της για τη χορήγηση των θεραπειών αυτών στους επόμενους 2-3 μήνες και θα έχουμε την ικανοποίηση να προσφέρουμε τη θεραπεία αυτή στους αιματολογικούς ασθενείς της Κρήτης”.
Οι άνθρωποι της Κλινικής
Το προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής αποτελείται από:
Tη διευθύντρια Ελένη Παπαδάκη (καθηγήτρια Αιματολογίας) και τους Χαράλαμπο Ποντίκογλου (αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας), Χριστίνα Καλπαδάκη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας), Γεώργιο Κατρινάκη, Ειρήνη Ξυλούρη, Μαρία Ψυλλάκη (διευθυντές ΕΣΥ), Μαρία Ξημέρη (Επιμελήτρια Β) και Κωνσταντία Παυλάκη (συνεργαζόμενη αιματολόγο).
Ειδικευόμενοι ιατροί είναι οι Σταύρος Παπαδάκης, Άγγελος Ματθαιακάκης, Ερασμία Μπουτάκογλου και Βασιλεία Καλιαφεντάκη.
Προϊσταμένη της Κλινικής είναι η κ. Παρασκευή Ζαχαριουδάκη και στο Νοσηλευτικό προσωπικό ανήκουν οι Βικτωρία Σαρμουσάκη, Ελένη Συρουλιάνη, Γιάννης Πάραλης, Μαργαρίτα Δαφέρμου, Χρήστος Αρχοντάκης, Στέλλα Ματαλλιωτάκη, Μαρία Μπούτα, Κωνσταντίνα Κεντριστάκη, Ελένη Κωστοπούλου, Μαρία Φραγκιαδουλάκη, Σοφία Ασπρά, Αλεξάνδρα Δερτζή και Ελένη Καλαϊτζάκη.
Γραμματέας της Κλινικής είναι η κ. Μαριέττα Τρουλινού και συνεργαζόμενες γραμματείς με συμβάσεις έργου είναι η κ. Πολυξένη Παπαϊωάννου και η κ. Στεφανία Μαρκάκη.
Ψυχολόγος στην Κλινική είναι ο κ. Παναγιώτης Τσιούλος που ανήκει στο επικουρικό προσωπικό.
Η ΔηΤΟΒ Κρήτης στελεχώνεται από την κ. Ιωάννα Γόντικα (τεχνολόγος με διδακτορικό) ως μόνιμο προσωπικό και την κ. Ειρήνη Μαυρουδή (μεταδιδακτορική χημικός) και κ. Ειρήνη Φραγκιαδάκη (βιοχημικός) που έχουν διοριστεί προσωρινά, ως επικουρικό προσωπικό.
Το Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης στελεχώνεται από την κ. Αθηνά Δαμιανάκη (μέλος ΕΤΕΠ) και τους κ. Αριστέα Μπάτσαλη και κ. Γρηγόριο Τσακνάκη (Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές) που εργάζονται με σύμβαση έργου.