Και με τη βούλα τεσσάρων Υπουργείων εγκρίθηκε η μετακίνηση του καταυλισμού των Ρομά πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο, καθώς υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ανοίγει το δρόμο της νέας χωροθέτησης.
Την Απόφαση υπογράφουν το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και γεγονός που ξεμπλοκάρει το Δήμο για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα του σχεδιασμού του για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά.
Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή εκφράζει με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη η οποία σημειώνει ότι πλέον είμαστε σε καλό δρόμο στο κρίσιμο ζήτημα της μετακίνησης του καταυλισμού των Ρομά, και το επόμενο βήμα που θα πρέπει να γίνει αφορά στη διασφάλιση της χρηματοδότησης του εγχειρήματος που πρέπει να προχωρήσει για να αποκτήσουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί, καλλίτερες συνθήκες διαβίωσης με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες υποδομές που δικαιούνται.
Το κρίσιμο ζήτημα του κόστους
Όπως είναι γνωστό, οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου προχωρούν το σημαντικό έργο των αναγκαίων μελετών που πρέπει να γίνουν για τη μετακίνηση του καταυλισμού, από τις οποίες θα προκύψει εκτός των άλλων και το κόστος της μετεγκατάστασης στο οποίο οφείλει να είναι καθολική η κρατική συνδρομή, διότι είναι αδιανόητο να φορτωθεί στις πλάτες του δημοτικού ταμείου.
Αυτό είναι και το επόμενο βήμα το οποίο καλείται να κάνει ο Δήμος με αφετηρία τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες κονδυλίων όπου η πρώτη αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξεως του 1.750.000 ευρώ το οποίο διατίθεται για την κατασκευή δικτύων. Η δεύτερη κατηγορία αφορά στο ποσό των 3.500.000 ευρώ που διατίθεται για τη δημιουργία καταυλισμού.
Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή την οποία φαίνεται να έλκει το ενδιαφέρον του Δήμου και για να έχει πρόσβαση σε αυτή, έχει ήδη αποστείλει για έγκριση όλο το σχέδιο μεταφοράς του καταυλισμού.
Η σημερινή πραγματικότητα
Όπως είναι γνωστό στο εσωτερικό του καταυλισμού υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες Ρομά, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν τριβές. Με βάση τα στοιχεία της καταγραφής του πληθυσμού στον καταυλισμό των Ρομά εκεί σήμερα ζουν αθροιστικά 652 άτομα, που αντιστοιχούν σε 203 οικογένειες 189 άνδρες, 186 γυναίκες, 277 παιδιά.
Από αυτούς 68 είναι έμποροι, στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται 59 άτομα, στο δημόσιο τομέα απασχολούνται 46 άτομα, συλλέκτες παλιοσίδερων 7 άτομα, επαιτούν 7 άτομα και χωρίς δουλειά είναι 190 άτομα. Ο πληθυσμός του καταυλισμού χωρίζεται σε δύο ομάδες όπου στην πρώτη έχουν ενσωματωθεί 297 και στη δεύτερη 355 άτομα.
Ο καταυλισμός δε διαθέτει σύνδεση με ύδρευση, δεν διαθέτει σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα. Κάποιες κατοικίες εξυπηρετούνται με φωτοβολταϊκές διατάξεις ή γεννήτριες ρεύματος, ενώ απουσιάζει παντελώς δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και αντιπλημμυρική προστασία.
Το σχέδιο του Δήμου
Όπως είναι γνωστό η πρόταση της Λότζια προβλέπει την μετακίνηση του καταυλισμού πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο με την προοπτική να διαμορφωθούν εκεί δύο διαφορετικές γειτονιές που θα απορροφήσουν τους Ρομά που ζουν σήμερα στον καταυλισμό οι οποίοι έχουν ζητήσει να μπουν όρια στη χωροθέτηση των σπιτιών που θα διαμορφωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός της Λότζια είναι στο τμήμα του ακινήτου που θα αξιοποιηθεί για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, να διαμορφωθούν δύο διαφορετικές γειτονιές. Στη μία γειτονιά προβλέπεται να γίνουν 95 κατοικίες και στην άλλη 109 κατοικίες. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εύρυθμης και ασφαλούς διαβίωσης των πληθυσμών που θα μετεγκατασταθούν στην περιοχή, προβλέπεται η χωροθέτηση κοινόχρηστων κτιριακών υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο αίθουσες, μία για κάθε σύλλογο εμβαδού 80τ.μ., που θα λειτουργήσουν ως αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και δραστηριοτήτων, καθώς και γραφείων διοίκησης κάθε συλλόγου. Επίσης θα υπάρχει αίθουσα διδασκαλίας για να γίνονται μαθήματα στο πλαίσιο του κοινωνικού φροντιστηρίου, ιατρείο στο οποίο θα παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και γραφείο διαχείρισης, παιδική χαρά, υποσταθμός της ΔΕΗ, δίκτυα αποχέτευσης.
Στον περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευαστούν χώροι καθιστικού με πλακοστρώσεις και πέργκολες σκίασης καθώς και χώροι φύτευσης, δημιουργώντας ένα ενιαίο αισθητικά σύνολο.