Σε δις ισόβια για στυγνές δολοφονίες έχουν καταδικαστεί οι δύο Αλβανοί δραπέτες
Σε δις ισόβια για στυγνές δολοφονίες έχουν καταδικαστεί οι δύο Αλβανοί δραπέτες

Ως δύο από τους σκληρότερους κακοποιούς χαρακτηρίζουν οι αρχές τους δύο Αλβανούς ισοβίτες, κρατούμενους των φυλακών Χανίων, οι οποίοι κατάφεραν να αποδράσουν -και έως χθες παρέμεναν ασύλληπτοι-κατά τη μεταγωγή τους από το λιμάνι του Πειραιά προς τη Σούδα.

Και οι δύο έχουν καταδικαστεί σε δις ισόβια για στυγνές δολοφονίες και εκτελέσεις συμβολαίων. Ο ένας εκ των δύο είναι ο 35χρονος «Νίκο», ο οποίος τον Νοέμβριο του 2011 κατά παραγγελία εκτέλεσε με μία σφαίρα στο κεφάλι συμπατριώτη του στην Καλαμάτα, ενώ έσφαξε το μόλις 2,5 ετών αγοράκι του.

Το άψυχο κορμάκι του βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του πατέρα του. Ο «Νίκο» είχε συλληφθεί λίγους μήνες αργότερα στο Πόρτο Ράφτη μετά από επιχείρηση της ΕΚΑΜ. Τότε  είχε προκύψει ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα καθώς το 2008 είχε δολοφονήσει έναν 28χρονο στην Καλαμάτα και το 2009 είχε δολοφονήσει έναν Έλληνα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Για ιδιαίτερα απεχθή εγκλήματα κατηγορείται και ο δεύτερος Αλβανός δραπέτης, ο οποίος επίσης  έχει καταδικαστεί σε ισόβια για δολοφονία.

Συγκεκριμένα, ο δεύτερος δραπέτης κατηγορείται για τη δολοφονία ιδιοκτήτη μίνι-μάρκετ  στην Ελευσίνα αλλά και για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό ηλικιωμένης, την οποία λήστεψε.

Οι δύο κακοποιοί μαζί με δύο ακόμα συγκρατούμενούς τους κατάφεραν να αποδεσμευτούν από τις χειροπέδες-άγνωστο πώς-και έτσι μόλις οι αστυνομικοί των Μεταγωγών Χανίων και Αθήνας άνοιξαν την κλούβα για να τους οδηγήσουν στον ειδικό χώρο κράτησης του πλοίου, τους απώθησαν και κατάφεραν να διαφύγουν.

Με την άμεση κινητοποίηση λιμενικών, οι δύο από τους τέσσερις εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν άμεσα, όχι όμως και οι δύο «μακελάρηδες».

ΕΛΑΣ: «Θα το βρούμε μπροστά μας»

Πρόκειται για μία υπόθεση με σοβαρές προεκτάσεις καθώς φέρει στο προσκήνιο αφενός το προβληματικό καθεστώς των μεταγωγών και αφετέρου καταδεικνύει  το εξαιρετικά σκληρό προφίλ των κρατουμένων των φυλακών Χανίων.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην Κρήτη, μιλώντας στην «Π», δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι το σωφρονιστικό κατάστημα Χανίων έχει εξελιχθεί σήμερα σε μία από τις σκληρότερες φυλακές της χώρας ως προς την ποιότητα των ποινικών κρατουμένων.

«Σήμερα η Κρήτη έχει 750 ποινικούς κρατούμενους. Οι περισσότεροι βρίσκονται στις φυλακές Χανίων και είναι οι πιο σκληροί, επειδή το σωφρονιστικό κατάστημα είναι καινούργιο και πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Κατά συνέπεια γίνονται συνεχώς μεταγωγές σκληρών ποινικών. Η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική για μας και η ανησυχία μας δεν περιορίζεται μόνο στο καθεστώς ασφαλείας των μεταγωγών που γίνονται κάθε εβδομάδα προς Αθήνα. Μας ανησυχούν και οι πληροφορίες που φθάνουν μέσα από τις φυλακές για τις «φατρίες» που έχουν δημιουργηθεί εντός και εκτός».

Την ίδια ώρα, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές αστυνομικών που ζητούν να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας ως προς την αστυνομική δύναμη που αναλογεί στους μεταφερόμενους κάθε φορά κρατούμενους. Ο κανονισμός προβλέπει έναν αστυνομικό προς δύο κρατούμενους. Εξαίρεση αποτελούν οι ειδικές μεταγωγές οπότε και τις αναλαμβάνουν οι Ειδικές Δυνάμεις.

Η μεταγωγή κατά την οποία σημειώθηκε η απόδραση αφορούσε σε 11 ποινικούς Αλβανούς και 8 αστυνομικούς, πέντε του τμήματος Μεταγωγών Χανίων και 3 της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αθηνών. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα.

Αστυνομικοί του Ηρακλείου που έχουν σχέση με μεταγωγές κρατουμένων παραδέχονται ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αστυνομική δύναμη είναι πολύ μικρότερη της προβλεπόμενης αναλογίας με τους κρατούμενους. Έχει δηλαδή συμβεί να γίνει μεταγωγή 30 κρατουμένων με 7 και 8 αστυνομικούς.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, από τα Χανιά όπου βρέθηκε χθες, ερωτηθείς για την υπόθεση δήλωσε: «Υπάρχουν ρητοί κανονισμοί για τις μεταγωγές και τις συνοδείες, αν αυτά δεν έχουν τηρηθεί, κάποιοι θα πρέπει να πάνε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Έχουν φορτώσει τα πάντα στον Έλληνα αστυνομικό, αυτό ήταν αρμοδιότητα της Δικαστικής Αστυνομίας που μένει στα χαρτιά ελλείψει κονδυλίων».

Αστυνομικοί του Ηρακλείου παράλληλα θέτουν και το ζήτημα ακαταλληλότητας του χώρου φύλαξης των κρατουμένων εν πλω. Έχουν γίνει και σχετικές αναφορές. «Δεν είναι μόνο αποπνιχτικός αλλά δεν παρέχει κανενός είδους ασφάλεια». Και δεν αναφέρονται μόνο στις αποδράσεις. Σε μεταγωγές έχουν εκτυλιχθεί απίστευτα σκηνικά με συμπλοκές κρατουμένων αλλά και επιθέσεις κρατουμένων σε βάρος αστυνομικών.