Άφαντοι οι διαθέσιμοι σερβιτόροι παρά τα υψηλά ημερομίσθια
Άφαντοι οι διαθέσιμοι σερβιτόροι παρά τα υψηλά ημερομίσθια

Οι ελλείψεις προσωπικού στον  τουρισμό στην διάρκεια της σεζόν συνεχίζονται και έχουν επεκταθεί  αυτή την περίοδο  στον χώρο της  μαζικής εστίασης.

Εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης  δεν προλαβαίνουν  να εξυπηρετούν τον κόσμο λόγω των γιορτών και οι προσπάθειες να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό, είναι σε πολλές περιπτώσεις μάταιες. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα ημερομίσθια είναι υψηλά και υπερβαίνουν τα 100 ευρώ την βραδιά, καθαρά.

Ο κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης
Ο κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης

Η εξήγηση που δίνει ο κ.Μιχάλης Ριζικιανάκης Πρόεδρος στο Συνδικάτο Εργαζόμενων Επισιτισμού Τουρισμού Νομού Ηρακλείου, είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τον κλάδο και δραστηριοποιούνται πλέον σε άλλα επαγγέλματα και επιπλέον εκείνοι που έχουν παραμείνει στη δουλειά στον τουρισμό, δεν θέλουν να ρισκάρουν να χάσουν το ταμείο ανεργίας, αν εργαστούν και ασφαλιστούν σαν έκτακτο προσωπικό.

Σύμφωνα με τον κ.Ριζικιανάκη, ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να εργαστούν μόνο στον πρωτογενή τομέα, χωρίς να χάσουν το επίδομα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού χρόνο με το χρόνο θα διογκώνεται ,αφού πλέον το επάγγελμα δεν είναι ελκυστικό. Είπε ενδεικτικά ότι ο μισθός για ένα σερβιτόρο που εργάζεται σε ξενοδοχείο είναι της τάξης των 1000-1100 ευρώ και σε ένα εστιατόριο δεν ξεπερνάει τα 1000 ευρώ.

Το 2019 οι κενές θέσεις εργασίας στον επισιτισμό-τουρισμό ήταν 17.000, φέτος έφθασαν τις 55.000 και του χρόνου εκτιμάται ότι θα υπερβούν τις 60.000-70.000. Όσον αφορά στα μαγαζιά που αυτές τις γιορτινές μέρες δεν βρίσκουν ανθρώπους να εργαστούν,  οι ιδιοκτήτες τους επιστρατεύουν μέλη της οικογένειας, φίλους και γνωστούς που αναλαμβάνουν χρέη σερβιτόρου.