ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ “Π”: Έντονες αντιδράσεις για τις εξώσεις

Θεριεύει το κύμα των αντιδράσεων κατά της Κυβέρνησης που βάζει τη θηλιά στο λαιμό σε 11 οικογένειες σεισμόπληκτων να αφήσουν τους οικίσκους επειδή είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιών. «Ο δρόμος για το άδειασμα των οικίσκων, περνά από την απλοποίηση των διαδικασιών για την οικιστική ανασυγκρότηση του Αρκαλοχωρίου που πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη», τονίζουν οι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μινώα που βρίσκονται αντιμέτωποι με το τελεσίγραφο της έξωσης του Υπουργείου Υποδομών υπενθυμίζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες που έμειναν στα χαρτιά  και εξακολουθούν να μη γίνονται πράξη.

«Ποιος θέλει να περάσει τη ζωή του σε ένα οικίσκο 20 τετραγωνικών;» διερωτάται ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος ο οποίος  τονίζει ότι αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα Τρικαλα και τη Λάρισα όπου οι άνθρωποι έχουν ξεσηκωθεί.

Για την έξωση από τους οικίσκους κατέθεσε ερώτηση ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκος Παρασύρης, ενώ με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι «ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να δείξει άλλη αναμονή και ανοχή, αλλά οργανωμένα μέσα από αγώνες να διεκδικήσει την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών στο 100%, στήριξη του εισοδήματός για όσες οικογένειες το έχουν χάσει και δεν έχουν καταφέρει να το αναπληρώσουν».

Πλήγμα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Βαρύτατο πλήγμα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε ανάπηρους, ανθρώπους  σε μονογονεϊκές οικογένειες και αδύναμους οικονομικά ανθρώπους, προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών που προχωρά στην έξωση από τους οικίσκους για 11 οικογένειες παρά το γεγονός ότι έχει γίνει γνωστό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν εκεί οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση και όσα ελάχιστα διατίθενται μισθώνονται με τιμές απλησίαστες.

Οι αντιδράσεις των σεισμόπληκτων στους οικίσκους είναι πραγματικά σπαραχτικές αφού ανάμεσα τους είναι κατάκοιτοι άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν, τους οποίους το υπουργείο πετάει στο δρόμο, όπως αντίστοιχα κάνει και σε άλλες περιπτώσεις συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται όπως των πλημμυρόπληκτων στη Θεσσαλία.  Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Ελπίδα Κ.Γκαντάτσιος σημειώνει ότι «οι οικίσκοι δεν κατελήφθησαν παράνομα από τον κόσμο που μένει σε αυτούς αλλά διατέθηκαν με τη θετική έγκριση του Δήμου. Επίσης θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν λειτούργησε η επιδότηση ενοικίου. Υπάρχει περίπτωση ενοικιαστή σπιτιού που μετά το σεισμό του διατέθηκε οικίσκος έμεινε εκεί για ένα μήνα και στη συνέχεια του εγκρίθηκε επιδότηση ενοικίου.

Δεν έβρισκε σπίτι, μετακινήθηκε σε όμορο Δήμο και του δόθηκε ένα τρίμηνο επιδότηση και έχασε τον οικίσκο και την επιδότηση διότι δεν υπήρχε συνέπεια στην πληρωμή της από την πλευρά του κράτους. Επίσης έχουμε δεχτεί καταγγελία από πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που δρομολογούνται εξώσεις από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούνταν. Χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών και αυτό όλοι το φωνάζουμε  και εμείς, και το ΤΕΕ ΤΑΚ, και ο Σύλλογος Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης.

Τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι σε τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Μπορεί να δόθηκαν 66 εκ ευρώ αλλά δεν έχουν διατεθεί στους πολίτες για να μπορούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Κανείς δε θέλει να μένει σε οικίσκο. Γιατί να μένεις σε 20 τμ ; Γιατί να το κάνεις όταν έχεις τη δυνατότητα να ζήσεις στο σπίτι σου; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί άμεσα μια λύση είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο».

Ερώτηση στη Βουλή

Την άμεση άρση της απόφασης για την έξωση των σεισμόπληκτων από τους οικίσκους, ζητά ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. «Πρόκειται για μια απόφαση που φανερώνει την αναλγησία της κρατικής πολιτικής και την αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης», τονίζει ο Φραγκίσκος Παρασύρης.  Ο ίδιος στο σχετικό κείμενο του τονίζει μεταξύ άλλων:

Κύμα αντιδράσεων μετά την αποκάλυψη της “Π”
«Δύο χρόνια μετά το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου με χιλιάδες κατοίκους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, να έχουν εγκατασταθεί οριστικά σε περιοχές εκτός των διοικητικών ορίων των δύο δήμων, με τις εκατοντάδες επιχειρήσεις να παραμένουν εκτός λειτουργίας, με μαθητές να συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερς, με 7 καταυλισμούς στους οποίους διαμένουν περισσότεροι από 300 άνθρωποι μέσα σε οικίσκους, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με το υπ’ αριθμό 386054/2022 έγγραφό του ενημερώνει ότι οι σεισμόπληκτοι που φιλοξενούνται στους οικίσκους (οι οποίοι δεν ήταν ιδιοκτήτες σπιτιών πριν το σεισμό αλλά ενοικιαστές), είναι υποχρεωμένοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου να αποχωρήσουν από αυτούς.

Πρόκειται για μια απόφαση που φανερώνει την αναλγησία της κρατικής πολιτικής και την αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Γιατί ενώ στα γραφεία του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. παραμένουν σε εκκρεμότητα χιλιάδες φάκελοι για άδειες ανακατασκευής, γιατί ενώ τα κατασχετήρια αυξάνονται καθημερινά, η Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών καλεί το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, να απομακρύνει από τους οικίσκους κατοίκους, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Η ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου έχει επιβαρυνθεί δημογραφικά. Το συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών που είχε τότε την αρμοδιότητα, αφορά σε 11 -μέχρι στιγμής- οικογένειες σεισμοπαθών, στις οποίες παραχωρήθηκαν οι οικίσκοι, ενώ πριν το σεισμό έμεναν σε σπίτια που νοίκιαζαν, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν γνωρίζουμε αν έχουν προχωρήσει στις εργασίες επισκευής. Πρόκειται για οικογένειες με ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες (μονογονεϊκές, μέλη ΑμεΑ, χαμηλόμισθοι). Ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και των εορτών των Χριστουγέννων, η εκτέλεση αυτής της απόφασης θα δημιουργήσει περισσότερα, από τα ήδη υπάρχοντα, κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή».

Κύμα αντιδράσεων μετά την αποκάλυψη της “Π”

Τ. Ε. Ηρακλείου ΚΚΕ: «Καμία αναμονή καμία ανοχή από τον λαό»

«Δύο χρόνια μετά το σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη και ενώ μόνο 29 φάκελοι έχουν διεκπεραιωθεί, η κυβέρνηση προσφέρει «δώρο» πλειστηριασμούς- κατασχέσεις». Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ με αφορμή την έξωση σεισμόπληκτων από τους οικίσκους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει,  «Τώρα, με την ανοχή, σιωπή και συμβολή της Δημοτικής Αρχής ήρθε η σειρά των σεισμοπαθών που μένουν στους οικίσκους. Οι πρώτες διαταγές έξωσης έφτασαν.

Ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να δείξει άλλη αναμονή και ανοχή, αλλά οργανωμένα μέσα από αγώνες να διεκδικήσει την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών στο 100%, στήριξη του εισοδήματός για όσες οικογένειες το έχουν χάσει και δεν έχουν καταφέρει να το αναπληρώσουν. Με ευθύνη του κράτους να στηριχτούν ολόπλευρα όλες οι οικογένειες που επλήγησαν είτε από τη ζημιά στην οικία είτε στην επαγγελματική στέγη – αγροτική δραστηριότητα, στην αναπλήρωση του εισοδήματος ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν.

Με εμπιστοσύνη στους αγώνες μας να απαιτήσουμε από Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμο εδώ και τώρα να προχωρήσει σε όλα αυτά τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των σεισμόπληκτων. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!».

Επαφές με το Υπουργείο και παρεμβάσεις

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ο Δήμαρχος Μινώα Μανόλης Φραγκάκης  τονίζει ότι βρίσκεται εδώ και μέρες στην Αθήνα όπου έχει επαφές με στελέχη της Κυβέρνησης στην προσπάθεια του να ανατρέψει την επίμαχη απόφαση του Υπουργείου. Την ίδια στιγμή ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Μινώα και του Υπουργείου ώστε να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει σε βάρος των σεισμόπληκτων που είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιών. Παράλληλα σε σχετική ανακοίνωση του τονίζει ότι «θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την διεύρυνση των κριτηρίων με τις οικογένειες ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι:

1.Όσοι πήραν οικίσκο τον πήραν με απόφαση του δήμου και κανείς δεν τον κατέλαβε αυθαίρετα. a

2.Υπάρχουν δεκάδες οικογένειες που μένουν σε συγγενικά σπίτια ή με κίνδυνο της ζωής τους στα κίτρινα!

3.Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου δεν λειτούργησε αποτελεσματικά.

4.Στις σεισμόπληκτες περιοχές δεν υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκευή και ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων κτιρίων, αφού είναι γνωστό ότι από τους 2.700 φακέλους που έχουν κατατεθεί, έχουν δοθεί 30 περίπου εγκρίσεις.

Ασφαλώς μέχρι τότε πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των σεισμόπληκτων και καμιά οικογένεια να μην βρεθεί στο δρόμο και είμαστε αποφασισμένοι να το διασφαλίσουμε!»