ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ Εργάτες για τις ελιές ψάχνει το ΕΚΗ

Έφυγαν οι αλλοδαποί και οι παραγωγοί δε βρίσκουν εργάτες για τα χωράφια τους! Η κατάσταση είναι γνωστή και εν όψει της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου τη βρίσκουμε και πάλι μπροστά μας.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καλεί όσους επιθυμούν να εργαστούν κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο στη συγκομιδή ελαιοκάρπου, να προσέρχονται στο ΕΚΗ (Λεωφόρος Δημοκρατίας 10) ή να τηλεφωνούν στο 29810 281981 και ώρες 8 το πρωί με 8 το απόγευμα, ώστε να δηλώνουν την επιθυμία τους για εργασία.

Το ΕΚΗ τονίζει ότι «όπως κάθε χρόνο η ζήτηση για εργατικά χέρια στην ελαιοκομική περίοδο είναι μεγάλη και δεδομένου ότι οι αλλοδαποί εργάτες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν τον πρώτο λόγο για να εργαστούν στα κρητικά χωράφια, πλέον δεν υπάρχουν ή κάποιοι από αυτούς έρχονται μόνο για την ελαιοκομική περίοδο και αμέσως μετά αποχωρούν η ζήτηση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ήδη στις λίστες του ΕΚΗ είναι εγγεγραμμένοι παραγωγοί, που ψάχνουν για εργατικά χέρια από διάφορες περιοχές του νομού, αλλά και άτομα που ζητούν εργασία στην ενδοχώρα.»

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοριάς, αναφέρει πως κάθε χρόνο η έλλειψη εργατικών χεριών γίνεται εντονότερη. Μέχρι στιγμής, μόλις πέντε με έξι εργάτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δουλέψουν σε λιόφυτα, βέβαια, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε σαφή εικόνα.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι οι αλλοδαποί εργάτες που έδιναν ζωή στην ύπαιθρο έφυγαν για χώρες, όπου οι συνθήκες εργασίας και τα μεροκάματα είναι καλύτερα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Εκεί δεν έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, οπότε η ζωή τους γίνεται πιο εύκολη, από όσο ήταν στη χώρα μας.

Ο κ. Βοριάς
o κ. Βοριάς

Ο κ. Βοριάς τονίζει πως δεν υπάρχει καμία στήριξη από την Πολιτεία για την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

Ακόμα και μέτρα προς όφελος των εργαζομένων, δε γίνονται γνωστά. Για παράδειγμα, όσοι εργάζονται ως εποχικοί εργαζόμενοι, μπορούν να κάνουν ως και 75 μεροκάματα σε χωράφια χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας τους.

Όσο αφορά στα μεροκάματα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ αναφέρει πως δε βρίσκεις πλέον κάτω από 35 ευρώ, μπορεί να δίνει κανείς και 50 ευρώ την ημέρα, περισσότεροι οι ετεροεπαγγελματίες, όσοι δηλαδή έχουν αγροτική περιουσία αλλά διαφορετικό κύριο επάγγελμα.

Τα προηγούμενα χρόνια, τα μεροκάματα της ντροπής έφταναν και τα 23 ευρώ ενώ οι αλλοδαποί έπεφταν θύματα και συμπατριωτών τους ή κυκλωμάτων που έπαιρναν και ποσοστά από τα πενιχρά χρήματα που λάμβαναν.

Ο κ. Βοριάς αναγνωρίζει το γεγονός ότι και οι αγρότες, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, βρίσκονται σε δύσκολη θέση και δεν είναι εύκολο να δίνουν υψηλά μεροκάματα.