Η Ελούντα στο επίκεντρο, 34 χρόνια μετά

Μετά από 34 χρόνια, η Ελούντα ξανά στο κέντρο των εξελίξεων

Από την πάλαι ποτέ τριμερή συνάντηση των Ανδρέα Παπανδρέου, Φρανσουά Μιτεράν και Μουαμάρ Καντάφι στην Ελούντα έχουν περάσει 34 χρόνια.
Τότε με την παρέμβαση Παπανδρέου, είχε αποσοβηθεί μια πολεμική σύρραξη ανάμεσα στη Γαλλία και τη Λιβύη.

Μετά το 1984, το 2018 η Ελούντα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο με μία ακόμα τριμερή σύσκεψη, αυτή τη φορά ανάμεσα σε έναν άλλο Έλληνα πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί.

Από τη συνάντηση Παπανδρέου, Μιτεράν, Καντάφι το 1984 στην Ελούντα
Από τη συνάντηση Παπανδρέου, Μιτεράν, Καντάφι το 1984 στην Ελούντα

Σαφέστατα το πολιτικό εκτόπισμα των πολιτικών της δεκαετίας του ’80, αλλά και η σπουδαιότητα της τριμερούς, δεν μπορούν να συνδεθούν με τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου, ωστόσο οι συνδέσεις και οι συμβολισμοί της Ελούντας είναι αναπόφευκτοι.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με την ατζέντα να περιλαμβάνει θέματα αγωγών, των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας, τις ΑΟΖ, καθώς και τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.

Όπως έχει γράψει η «Π», ήδη υπάρχει μια τεράστια προετοιμασία για τη σύσκεψη, ενώ η Ελούντα αναμένεται να είναι «αστακός» σε επίπεδο μέτρων προστασίας.

H τριμερής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό αλ Σίσι

Σε επίπεδο θεματολογίας, οι τρεις άνδρες, προβλέπεται να αναπτύξουν θέσεις και απόψεις, μεταξύ άλλων, για το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο EuroAfrika Interconnector, που θα συνδέει Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, για τα ελληνικά κοιτάσματα και τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, όπως επίσης και για την ανακάλυψη από πλευράς Αιγύπτου υπερκοιτασμάτων.

Εκτός όμως των βασικών θεμάτων συζήτησης, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί σε σημαντικό βαθμό τη συνάντηση και επικοινωνιακά, τη στιγμή που μια άτυπη προεκλογική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να επιλέγει εσκεμμένα την Ελούντα αλλά και την άμεση σύνδεσή του με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, θέλοντας συμβολικά να δείξει ότι σε επίπεδο πολιτικών και μεταρρυθμίσεων έχει την ικανότητα και το σθένος να προχωρήσει δράσεις αντίστοιχες με αυτές του κραταιού ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80.