Το βλέπουμε και δεν το πιστεύουμε πλέον! Και η πολεοδομική μελέτη του νέου παραθεριστικού οικισμού Ανώπολης εγκρίθηκε από το Υπουργείο! Μετά τη βεβαίωση του συνεταιρισμού ηλεκτροεγκαταστατών, άλλος ένας συνεταιρισμός προχωρά τις διαδικασίες για να ξεκινήσει η δόμηση μετά από 25 χρόνια μάχης με τη γραφειοκρατία!
Το οικόπεδο του Συλλόγου Οικοπεδούχων Ανώπολης έχει εμβαδόν 80 στρέμματα και αξιοποιείται εξολοκλήρου. Τα 40 στρέμματα (50% της έκτασης) διατίθενται για τα 80 ιδιωτικά οικόπεδα εμβαδού 500 τ.μ. έκαστο και τα υπόλοιπα 40 στρέμματα αφιερώνονται σε δρόμους (14,7 στρέμ.), πεζόδρομους (10,5 στρεμ.), πράσινο (6,8 στρέμ.) και κοινωφελείς χώρους (όπως κυλικείο, εστιατόριο, mini market, ειδικές χρήσεις – εμπορικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνα, χώροι στάθμευσης, χώρος δεξαμενής νερού – αντλιοστασίου, υποσταθμός ΔΕΗ, ΟΤΕ: 7,9 στρεμ.).
«Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι η «ΑΝΩΠΟΛΗ» ήταν ο πρώτος παραθεριστικός οικισμός που ανέλαβα να σχεδιάσω ως μηχανικός, το 1993. Σ
ήμερα μετά από 25 έτη συνεχούς μάχης με τη νομοθεσία (που συνεχώς αλλάζει) και με τη γραφειοκρατία, επιτέλους η Πολεοδομική Μελέτη εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Κεντρική ιδέα και θέμα της μελέτης είναι η δημιουργία ενός «Παραθεριστικού Οικισμού στην επικλινή πλαγιά του λόφου, με θέα στο Κρητικό Πέλαγος», τονίζει ο μηχανικός κ.Αλεξάκης.
«Ο αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός σχεδιασμός του χώρου συνδυάζεται με τις αρχές του περιβαλλοντικού – βιοκλιματικού σχεδιασμού και ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της αειφορίας (π.χ. διαμορφώσεις εδάφους, αξιοποίηση όμβριων υδάτων, επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση επεξεργασμένων λυμάτων, ανακύκλωση κ.λπ.).
Τα επόμενα βήματα είναι:
-η Μελέτη και Κατασκευή των Έργων Υποδομής (Οδοποιίας, Ύδρευσης, Άρδευσης, Αποχέτευσης Λυμάτων και Όμβριων) από τον Σύλλογο
-ακολουθεί η κατασκευή των ιδιωτικών κατοικιών από κάθε μεριδιούχο» αναφέρει ο κ.Γ.Αλεξάκης.
Ο κ. Σπύρος Επιτροπάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοπεδούχων Ανώπολης, δεν κρύβει τη χαρά του για την εξέλιξη αυτή.
«Παρά την ταλαιπωρία, η προσπάθειά μας ευοδώθηκε και στέφθηκε με επιτυχία. Υλοποιήσαμε το στόχο που θέσαμε.
Θεωρούμε ότι μια τόσο δύσκολη προσπάθεια, η οποία ολοκληρώθηκε, οφείλεται στον αγώνα που έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οικοπεδούχων Ανώπολης, οφείλεται στον μελετητή που έχει αναλάβει την υλοποίηση του εγχειρήματός μας και τον οποίο ευχαριστούμε.
Επίσης το εγχείρημα ήταν δύσκολο, γιατί σε ένα περιβάλλον που δεν υπήρχε σταθερή νομοθεσία, υπέστημεν όλα αυτά τα 25 χρόνια τη συνεχή αναμόρφωση και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (Απόφαση 16/ΕΣΧΠ και Τροποποίηση της, Μελέτη ΠΕΡΠΟ και ΣΜΠΕ για αυτήν, ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Γουβών και Τροποποίηση του) και τελικά πετύχαμε τον προσδοκώμενο στόχο» τονίζει και καταλήγει:
«Καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου στη Γενική Συνέλευση σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα του ξενοδοχείου Galaxy, όπου θα παρουσιαστεί το ΦΕΚ της Πολεοδόμησης του νέου Παραθεριστικού Οικισμού».
Ο οικισμός
Ο οικισμός θα αποτελείται: από τα 3 Ο.Τ. του Πολεοδομικού Κέντρου, τα 14 Ο.Τ. με τα αυτοτελή ιδιωτικά οικόπεδα, τα 6 Ο.Τ. με χρήση: πράσινο (κοινόχρηστα πάρκα-ζώνες πρασίνου) και τα 3 Ο.Τ. με κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις.
Η κάθε οικία προβλέπεται είτε ισόγεια είτε διώροφη, με υπόγειους βοηθητικούς χώρους, όσο το περίγραμμα του ισογείου, ακολουθώντας τον εκάστοτε οικοδομικό κανονισμό.
Επίσης, σε καμία ταράτσα δεν θα υπάρχουν μέρη / τμήματα μηχανικού εξοπλισμού, ή άλλα οπτικά εμπόδια, το οποίο αποτελεί επιπλέον εξασφάλιση της ανεμπόδιστης θέας προς τη θάλασσα.
Το κάθε οικόπεδο θα έχει θέση στάθμευσης στο εσωτερικό του για τους ιδιοκτήτες, ενώ έχουν σχεδιαστεί 80 διάσπαρτοι χώροι στάθμευσης για την εξυπηρέτηση έως και 80 επισκεπτών του οικισμού.
Η λειτουργικότητα της πολεοδομικής μελέτης, αλλά και η αισθητική της αξία, έγκειται στην ορθή χρήση του ανάγλυφου του εδάφους από το οποίο εξασφαλίζονται:
α) η σωστή χάραξη των δρόμων που περιορίζει τον όγκο των εργασιών εκσκαφής και επιχωμάτωσης άρα και το κόστος κατασκευής, β) η διατήρηση της θέας προς τη Θάλασσα και γ) η προσβασιμότητα στα οικόπεδα.
Οι μεγάλες κοινόχρηστες ζώνες πρασίνου είναι τοπογραφικά και χωροταξικά στοιχεία που θα διατηρούν αναλλοίωτη τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Έχουν σχεδιαστεί:
α) Δυο μεγάλα πάρκα με παιδικές χαρές στο κέντρο του οικισμού, β) Πάρκα γειτονιάς και ζώνες πρασίνου, γ) Πράσινο στα πεζοδρόμια των δρόμων και στους πεζόδρομους.
Οι δρόμοι είναι διπλής κατεύθυνσης και έχουν πλάτος 10,5 μέτρα και 9 μέτρα.
Η φυσική διαμόρφωση του τοπίου θα διατηρηθεί σε μεγάλη έκταση τόσο στους κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους όσο και στα ιδιωτικά οικόπεδα. Η διαμόρφωση τοπίου θα ενισχυθεί με τη φύτευση που κατά περίπτωση πρασίνου έχει προταθεί.
Για τους οικοδομήσιμους χώρους με χρήση μόνο κατοικίας (στα 14 Ο.Τ.) οι όροι δόμησης είναι:
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: 12 μ.
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΜΒΑΔΟΝ: 500 τ.μ.
ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ: 30% (500 Χ 30% = 150 τμ)
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ : 0,30 (500 Χ 30% = 150 τμ)
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΡΟΦΩΝ: 2
ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΥΨΟΣ: για μονώροφα κτίρια: 4,00 μ, και για διώροφα κτίρια: 7,50 μ. μετρούμενο από το φυσικό ή το διαμορφωμένο έδαφος). Σε περίπτωση κατασκευής κεκλιμένης στέγης το μέγιστο ύψος προσαυξάνεται κατά 1,50 μ. και σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της συνολικής οριζόντιας προβολής των επικαλύψεων του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των ημι-υπαίθριων χώρων.
Επιβάλλεται η εξασφάλιση εντός του οικοπέδου μιας θέσης στάθμευσης.