οίκοι ανοχής

Στη χαρτογράφηση της πόλης με στόχο να εντοπιστούν περιοχές στις οποίες μπορεί να νομιμοποιηθεί η λειτουργία των «κόκκινων φαναριών» θα προχωρήσει ειδική επιτροπή που θα συγκροτήσει για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Ηρακλείου, ενώ την ίδια στιγμή θα προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για την αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τους οίκους ανοχής ως αναχρονιστικής.

Αυτό αποφασίστηκε χθες στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πολιτικού προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνου Παττακού και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών και νομικών εκπροσώπων των οίκων ανοχής, που προσπάθησαν να αναζητήσουν από κοινού μια  φόρμουλα διαχείρισης για το πλαίσιο λειτουργίας των «κόκκινων φαναριών» της πόλης.

Είναι η πρώτη φορά που έγινε στη Λότζια τόσο ουσιαστική προσέγγιση σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας των οίκων ανοχής, υπό την πίεση που δημιουργεί το γεγονός ότι δεν έχουν άδειες που τους νομιμοποιούν.

Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των οίκων ανοχής είναι απολύτως αναχρονιστικό, με την έννοια ότι θέτει απίστευτα αυστηρούς περιορισμούς που αν τηρηθούν κατά γράμμα ελαχιστοποιούν στην ουσία τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη λειτουργία των οίκων ανοχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο δεν επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε κτήρια που απέχουν σε ακτίνα λιγότερο από 200μ. από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες, πλατείες, παιδικές χαρές, οικοτροφεία… Όπως είναι φυσικό τις  προϋποθέσεις αυτές δεν τις τηρούν οι οίκοι ανοχής που λειτουργούν στην πόλη.

Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, όπως εξηγεί ο κ. Παττακός, ο οποίος τονίζει ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα έχει υποστηρικτική στάση,  και μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή το όλο θέμα πρόκειται να τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα υπάρξει εισήγηση που να διατυπώνει την ανάγκη της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου.

Ωστόσο, μέχρι να γίνει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που να δίνει άλλες προδιαγραφές αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής, υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στο πώς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι επιχειρήσεις αυτές.

Σε αυτή τη βάση, όπως εξηγεί ο κ. Παττακός, πρόκειται να συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία θα μελετήσει τον νόμο και θα χαρτογραφήσει το Ηράκλειο για να προσδιορίσει ποιες είναι κατάλληλες περιοχές για να μετακινηθούν,  και μέσα από τη διαδικασία αυτή να διαμορφωθούν ζώνες υποδοχής της λειτουργίας τους.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι  πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές επιτελούν σημαντικό ρόλο σε μια πόλη με συνεχώς αυξανόμενα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά.

Είναι σημαντικό αυτές οι υπηρεσίες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να παρέχονται σε οργανωμένους χώρους που διασφαλίζουν όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνει, θα βλέπουμε το θλιβερό θέαμα να εκδίδονται γυναίκες  ανεξέλεγκτα στους δρόμους της πόλης χωρίς κανείς να  μπορεί να προβλέψει το πού μπορούν να οδηγήσουν οι καταστάσεις αυτές.