Μενέλαος Σκουλούδης στην «Π»: Πώς αλλάζει η αγορά του Ηρακλείου
Image Online

Την Κυριακή των Βαΐων έκανε πρεμιέρα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στο Ηράκλειο για τις ημέρες του Πάσχα.

Η αγορά μπήκε σε εορταστικό κλίμα και ξεκίνησε να δουλεύει. «Έχουμε θετικά αποτελέσματα σε πρώτη φάση, ο κόσμος κάνει την έρευνα του αλλά και τις αγορές του» αναφέρει στην «Π» ο Μενέλαος Σκουλούδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου. 

«Ξεκινήσαμε με τα βαφτιστήρια, με λαμπάδες, δώρα, παιχνίδια και παιδική ένδυση και τώρα σιγά σιγά μπαίνουμε και στο κομμάτι των ενηλίκων» λέει ο κ. Σκουλούδης και προσθέτει: «Σήμερα (σ.σ. Τετάρτη) περιμένουμε να μπει και το δώρο του Πάσχα και αναμένουμε να κορυφωθεί η κίνηση μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο». 

Επιχειρήσεις στο Ηράκλειο και ηλεκτρονικό εμπόριο

Φεύγοντας όμως από το σκέλος της επικαιρότητας, ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου για την προσαρμογή των επιχειρήσεων του Ηρακλείου στο κομμάτι του ηλεκτρονικού εμπορίου

«Είμαστε σε καλό επίπεδο» αναφέρει αρχικά ο κ. Σκουλούδης για να προσθέσει: «από μήνα σε μένα αυξάνονται οι ενάρξεις e-shop, προσαρμόζεται ο κόσμος σιγά σιγά».

Όπως επισημαίνει όμως ο κ. Σκουλούδης η διαδικασία αυτή κινείται με αργούς ρυθμούς, «δεν είμαστε στο ζενίθ» λέει χαρακτηριστικά. 

Η εξήγηση που δίνει ο κ. Σκουλούδης πώς όλα αυτά που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός e-shop, είναι κόστη τα οποία δεν μπορεί να τα καλύψει μια επιχείρηση. 

«Δεν είναι μόνο να κάνεις ένα e-shop που κάνει χίλια ευρώ και να το βγάλεις στον αέρα, πρέπει να έχεις μια ψηφιακή αποθήκη, πρέπει να έχεις το σύστημα με τα barcode. Επίσης δεν ισχύει στην πράξη η δυνατότητα ότι επιδοτείται και ότι παίρνεις voucher και όλα αυτά» εξηγεί ο κ. Σκουλούδης.

«Για να κάνεις μια οργανωμένη αποθήκη, να πάρεις τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, να ανέβεις στο site χρειάζεσαι πέντε με επτά χιλιάδες ευρώ. Πρώτον, μια επιχείρηση η οποία φυτοζωεί δεν μπορεί να κάνει την επένδυση αυτή. Για να πει δηλαδή ότι θα πάρει τα χρήματα μετά, να καταθέσει το αίτημα ώστε να πάρει την επιδότηση. Δεύτερον, αν δεν έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα δεν μπορείς να πάρεις επιδότηση» αναλύει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου. 

«Το εβδομήντα με ογδόντα τοις εκατό -λένε οι ίδιοι- ότι δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, είτε έχουν μια τελευταία πληρωμή, είτε δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα, είτε τους έχουν φύγει κάποια χρέη. Αν ήθελε η Πολιτεία να επιδοτήσει την πραγματική οικονομία θα έλεγε ότι εσύ μπορείς να πάρεις αυτό και βάλε τα υπόλοιπα και κάνε το e-shop. Θα σου πληρώσω δηλαδή το τιμολόγιο ανεξάρτητα από την φορολογική και την ασφαλιστική ενημερότητα» αναφέρει ο κ. Σκουλούδης. 

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκσυγχρονίζονται βήμα – βήμα, ξεκινάνε να κάνουν τα αναγκαία, -θέλουν δε θέλουν- όπως έγινε την αντικατάσταση των ψηφιακών μηχανών για να διασυνδεθούν με τα μηχανήματα POS και να αποστέλλονται τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ. Στο κομμάτι του e-shop κάποιοι το χτίζουν και περιμένουν μετά να βρουν τα υπόλοιπα χρήματα» καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Ο ανταγωνισμός

Όπως περιγράφει ο κ. Σκουλούδης «Το e-shop είναι το πρώτο που θα έπρεπε να κάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ο επιχειρηματίας λέει ότι αφού δεν παίρνω πρόστιμο για αυτό, άστο για αργότερα».

Επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου βάζει στη συζήτηση και το κομμάτι του ανταγωνισμού: «Ακόμα και το e-shop που έχει κάνει μια μικρή επιχείρηση πρέπει να είναι κατά γράμμα. Θα πρέπει να είναι νομιμότατο, να συνδέονται οι αποδείξεις και από την άλλη μεριά, έχουμε τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τα e-shop τρίτων χωρών τα οποία βάζουν μέσα εμπορεύματα χωρίς απόδειξη, χωρίς τιμολόγιο, χωρίς δελτίο αποστολής. Έχει μόνο τη διεύθυνση του παραλήπτη. Δεν ξέρω τι εισπράττει η χώρα από αυτό. Πώς μπαίνουν τόσες χιλιάδες κοντέινερ χωρίς απόδειξη; Πώς φορολογείται αυτή η εταιρεία που πουλάει; Άμα αγοράζω κι εγώ και πουλάω, χωρίς να φαίνεται τίποτα, μπορώ και να είμαι και ανταγωνιστικός και να ρίξω και τις τιμές μου και όλα καλά. Αυτές είναι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.» αναφέρει χαρακτηριστικά.