ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ

Με ανοικτά όλα τα σενάρια, ακόμα και της εμπλοκής ιδιώτη, προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου την ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου. Αυτό αποφασίστηκε χθες στο πλαίσιο της εκτελεστικής επιτροπής της δημοτικής αρχής, όπου δεσμεύτηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Αναστασάκης  να βγάλει  στον αέρα μέσα στον επόμενο μήνα προκήρυξη για την ανάθεση μελέτης, μέσα από την οποία θα εξετάζονται όλα τα σενάρια σε σχέση με τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου. Η μελέτη αυτή κρίνεται αναγκαία, καθώς το κόστος της κατασκευής του έργου είναι εξαιρετικά υψηλό  και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί. Έτσι, μοιραία τίθεται σοβαρό ζήτημα για το πώς θα καλυφθεί. Για την ακρίβεια, νεότερα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν ότι το κόστος ανέγερσης  -το οποίο αρχικά είχε εκτιμηθεί στα δύο εκατομμύρια, τώρα διαπιστώνεται ότι  μπορεί να ξεπεράσει και τα τρία εκατομμύρια, καθώς πρόκειται για μια δομή η οποία είναι προφανές ότι δεν κατασκευάζεται για το στενό πλαίσιο των αναγκών του Δήμου Ηρακλείου αλλά θα έχει υπερτοπική προοπτική που ξεπερνά ακόμα και τα όρια του νησιού.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Αναστασάκη, η μελέτη θα έρθει να δώσει απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα της κάλυψης του κόστους εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια όπως για παράδειγμα τη λήψη δανείου,  ακόμα και αυτό της εμπλοκής ιδιώτη,  προκειμένου το έργο να κατασκευαστεί. Μάλιστα, όπως ο ίδιος σημειώνει, μέσα από την μελέτη που θα ανατεθεί, δεν θα απαντηθεί μόνο το ζήτημα της ανέγερσης, αλλά και της προοπτικής λειτουργίας της δομής, που είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα. Δηλαδή η μελέτη θα δώσει συγκεκριμένα σενάρια και απαντήσεις για το λειτουργικό κόστος και το προτεινόμενο καθεστώς λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου.  Έτσι θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος Ηρακλείου όχι μόνο για να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου αλλά και για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του.

Όπως έχει γράψει η «Π», σε σχέση με το ζήτημα της ανέγερσης του αποτεφρωτηρίου, το μόνο θέμα το οποίο έχει κλείσει είναι αυτό της χωροθέτησής του που έχει αποφασιστεί να γίνει σε μια  έκταση 40 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασού. Η περιοχή επιλέχθηκε, καθώς είναι χωροθετημένη έκταση για την κατασκευή νεκροταφείου. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό (Καποδιστριακό) Δήμο Ν. Αλικαρνασσού  για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά. Εκτός από το γεγονός ότι είναι επιλέξιμη η περιοχή πολεοδομικά, έχει εκτιμηθεί και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και από τον ΒΟΑΚ και από τον οδικό άξονα Ηράκλειο- Βιάννος και από όλες τις πύλες εισόδου.

Όπως έχει αποφασιστεί στην αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για να δρομολογήσει την όλη διαδικασία της ανέγερση του αποτεφρωτηρίου  η εγκατάσταση θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δεν θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή  δεδροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και  σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου. Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, το αποτεφρωτήριο σύμφωνα με τον νόμο χρειάζεται μια έκταση  δύο έως τεσσάρων στρεμμάτων, για  να αναπτυχθούν σωστά οι εγκαταστάσεις του και οι βοηθητικοί χώροι που απαιτούνται.

Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής εκτιμά ότι θα πρέπει να εξαντληθεί το όριο που ο νόμος ορίζει για την απαιτούμενη έκταση, και να αξιοποιηθούν τα τέσσερα στρέμματα του χωροθετημένου νεκροταφείου, για τις ανάγκες του αποτεφρωτήριου, που είναι φανερό ότι δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου Ηρακλείου ή του νομού αλλά θα λειτουργήσει σε παγκρήτιο επίπεδο τουλάχιστον.