Μείωση ορίων οικισμών: Κοινό βηματισμό με τους Δήμους της Κρήτης ζητάει ο Φρ. Παρασύρης

Με επιστολή του, προς όλους τους Δήμους της Κρήτης και τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επιδιώκει την εξεύρεση ενός πλαισίου συνεργασίας, για τη αντιμετώπιση του απαράδεκτου Π.Δ. που μειώνει τα όρια των οικισμών και μετατρέπει σε χωράφια χιλιάδες οικόπεδα.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και τους Δημάρχους της Κρήτης

Κύριε Πρόεδρε,

Το ΠΔ 129/2025, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Δ’, αριθμός Φύλλου 129, της 15ης Απριλίου 2025) με τίτλο: «καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης»,  αφαιρεί εν μία νυκτί από τον οικοδομικό χάρτη όλα τα οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και όλης της Κρήτης.

Η συρρίκνωση τον ορίων θέτει στην εκτός σχεδίου δόμηση ιδιοκτησίες, οι οποίες έως τώρα θεωρούνταν εντός των οικισμών και βεβαίως είχαν σαφώς μικρότερες απαιτήσεις οικοδομησιμότητας. Οι ιδιοκτήτες θεωρούσαν μέχρι πρότινος ότι ήταν κάτοχοι οικοπέδων και σε μια νύχτα μετατράπηκαν σε ιδιοκτήτες χωραφιών! 

Όπως τόνισα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ερώτηση που κατέθεσα στις 21 Μαρτίου του 2025, «αρκετοί Δήμοι εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους, καθώς το Π.Δ βαίνει προς υπογραφή, τόσο για τη φημολογούμενη δραστική συρρίκνωση των σημερινών ορίων των οικισμών της χώρας, όσο και για τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις δόμησης, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ελληνικής υπαίθρου που παλεύει να κρατηθεί ζωντανή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για την Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, όπου συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας (Διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου), η λειτουργία του οποίου αναμένεται να τριπλασιάσει τον πληθυσμό της εν λόγω περιοχής». 

Η εξέλιξη των πραγμάτων επιβεβαιώνει την ανησυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς με τις διατάξεις του Π.Δ. περιουσίες χάνουν την αξία τους, ενώ απαγορεύεται και η διεύρυνση των ορίων των οικισμών με βάση τις νέες πραγματικές ανάγκες που θα προκύπτουν μετά τον καθορισμό τους.

Επιπλέον, το οξύ στεγαστικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο εντοπίζεται και σε Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου, θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο από τις συνέπειες της αδικαιολόγητης και απαράδεκτης κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την έκδοση του συγκεκριμένου Π.Δ.

Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της από 17 Φεβρουαρίου 2025 επιστολής μου, με την οποία σας είχα ζητήσει την πραγματοποίηση μιας συνάντησης με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης, για τα θέματα της ενέργειας (ΑΠΟΛΛΩΝ, Ενεργειακό Κόστος), σας παρακαλώ με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, να ορίσετε, το συντομότερο με βάση τον προγραμματισμό σας, μια συνάντηση για όλα τα παραπάνω θέματα, καθώς και για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική αυτοδιοίκηση, με κυρίαρχο τον εν λόγω Π.Δ.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία.