Το τεχνικό πρόγραμμά του παρουσίασε χθες η δημοτική Αρχή στην Επιτροπή Διαβούλευσης.
Το τεχνικό πρόγραμμά του παρουσίασε χθες η δημοτική Αρχή στην Επιτροπή Διαβούλευσης.

Ένας «έξυπνος» Δήμος, ανθεκτικός, με ισχυρή πολιτισμική και τουριστική ταυτότητα. Αυτό είναι το όραμα δημάρχου, αντιδημάρχων και υπηρεσιακών για το Δήμο Ηρακλείου, έτσι όπως παρουσιάστηκε στη χθεσινή ενημέρωση της νέας Επιτροπής Διαβούλευσης για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ηρακλείου έτους 2019.

Το Πρόγραμμα αναμένεται να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 15 Νοεμβρίου από το σώμα, ωστόσο η δημοτική Αρχή, εκφράζοντας την πρόθεση της για ανοιχτές και διαλογικές διαδικασίες με τους δημότες, προχώρησε στη χθεσινή διαδικασία διαβούλευσης.

Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είναι αυξημένο κατά 9 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018, ενώ υπολογίζεται σε 45 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγιναν εκτενείς αναφορές στις δυσκολίες των ετών της κρίσης και ειδικότερα στις περιόδους 2015 – 2016, όπου η χώρα, όπως ειπώθηκε, βρισκόταν σε μια άτυπη χρεοκοπία, με τις δυσκολίες κατάρτισης προγραμμάτων και προϋπολογισμών να γίνονται ανυπέρβλητες.

Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους των δυσκολιών, τα παριστάμενα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, ενημερώθηκαν πως πριν την κρίση τα επιχειρησιακά προγράμματα του Δήμου Ηρακλείου έφθαναν τα 105 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα στην κρίση κοστολογούνταν ακόμα και κάτω από τα 30 εκατομμύρια.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον χθεσινό σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμος Ηρακλείου χρησιμοποιεί τη διαβούλευση ως χρήσιμο εργαλείο προς όφελος του συνόλου των πολιτών. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε αντίστοιχες διαβουλεύσεις όπως για το πάρκο Γεωργιάδη, το Πολιτιστικό Κέντρο και τα ΣΧΟΑΠ, οι οποίες, όπως τόνισε, απέδωσαν καρπούς.

ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σε συνεδρίαση του Δήμου Ηρακλείου 

Μειώσεις τελών

Στις πολύ δύσκολες περιόδους του 2015 – 2016 αναφέρθηκε στη σύντομη εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, τονίζοντας πως η δημοτική Αρχή με δεμένα χέρια και χωρίς καμία επιλογή προχώρησε σε εξορθολογισμό των δαπανών και σε αναγκαστική διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, κυρίως στους έχοντες και σε εκείνους που δεν είχαν πληρώσει ποτέ.

Όπως τόνισε ωστόσο ο κ. Καραντινός, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούσαν στις δημοτικές Αρχές κυβέρνηση και υπουργεία, ο Δήμος Ηρακλείου κατόρθωσε να προχωρήσει σε μειώσεις όλων των τελών και να έχει επιτύχει συνολικές μειώσεις της τάξεως του 30%.

Όπως ανέφερε παράλληλα ο αντιδήμαρχος οι μειώσεις άρχισαν από το 2015 σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για τη δημοτική Αρχή λόγω κυβερνητικών χειρισμών, υποστηρίζοντας πως πρόθεση της δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις τελών, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Όπως ανέφερε τέλος ο κ. Καραντινός, ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο Δήμος που διατηρεί στα χαμηλότερα επίπεδα πανελλαδικά τα δημοτικά τέλη.

Τεχνικό πρόγραμμα

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος Πέτρος Ινιωτάκης αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα έργα και στη συνολικότερη στόχευση του Δήμου Ηρακλείου για μια δημιουργική πορεία που ατενίζει το μέλλον και δεν βλέπει μόνο κοντόφθαλμα.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ενδεικτικά έργα, όπως τις διαμορφώσεις των νέων πεζόδρομων στο κέντρο της πόλης, τη διαμόρφωση στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τη βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Ελευθερίας και τη βιοκλιματική αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων, τη μαρίνα στο Παγκρήτιο Στάδιο, την παραλία στον κόλπο Δερματά, το πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στην Κνωσό, τη μετεγκατάσταση της ιχθυαγοράς, καθώς και τη δημιουργία έξυπνων χώρων στάθμευσης, την αντικατάσταση δικτύων και ηλεκτρονική καταγραφή κατανάλωσης και δικτύων.

Όπως τόνισε ο κ. Ινιωτάκης, το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου λαμβάνει υπόψη του όλες τις σύγχρονες συνθήκες, τη δυσμενή οικονομική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τα ζητήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε πως κυρίαρχα ζητήματα για τον Δήμο είναι η διαβούλευση ως τρόπος συνδιαμόρφωσης και χάραξης δράσεων, η ευκαιρία ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας και κυρίως της επιχειρηματικότητας των νέων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ενίσχυση των δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και η ενίσχυση της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας του Δήμου.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του ανέφερε ότι πρωταρχική στόχευση ήταν η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, με σημαντικές βελτιώσεις να παρατηρούνται το 2016 και το 2017.

Ειδικότερη μνεία έκανε ο δήμαρχος στα θέματα της καθαριότητας και στον εκσυγχρονισμό του στόλου, με την επισήμανση πως σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες, η αποτελεσματικότητα του Δήμου εξαρτάται από συμβάσεις που εγκρίνει η κυβέρνηση και παρατάσεις τους, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν συνολικά τα θέματα ορθής λειτουργίας. Παρ’ όλα αυτά τόνισε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε η αποτελεσματικότητα του Δήμου να είναι η καλύτερη δυνατή.

Στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς υποστηρίζοντας ότι η δημοτική Αρχή είχε να αντιμετωπίσει την περιδίνηση της χώρας σε καθεστώς άτυπης χρεοκοπίας, τα προβλήματα που προέκυψαν από την επιβολή capital controls, τις αλλαγές του νόμου για τις συμβάσεις και προμήθειες, όπως επίσης και τις 250 και πλέον αλλαγές που ήρθαν στον νέο νόμο και καθιστούσαν τη χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών σχεδόν αδύνατη.

Ο κ. Βαρδαβάς έκανε σαφές πως παρ’ όλα αυτά ο Δήμος κινείται εντός πλαισίου, ξεπέρασε και συνεχίζει να ξεπερνά δυσκολίες τονίζοντας πως μέσα στις πολλαπλές δυσκολίες, η νέα δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε και πολλά έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής που κινδύνευσαν με απένταξη.

«Είμαστε αισιόδοξοι πως θα ολοκληρώσουμε το έργο μας με σεβασμό στους πολίτες και τους υπηρεσιακούς μας παράγοντες» τόνισε καταληκτικά.