Ο “οδικός χάρτης” που θα ακολουθήσει ο περιφερειακός μηχανισμός αγοράς εργασίας στην Κρήτη, συζητήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης χθες στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης.
Ο περιφερειακός μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς εργασίας της Κρήτης είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο μεγάλης κλίμακας με αντικείμενο τη διαχρονική και πολυεπίπεδη παρακολούθηση των τάσεων και τη διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης.
Το έργο άρχισε το 2016 με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας από το ΠΕΠ Κρήτης, θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, ενώ υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Για “μια σημαντική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την εμπιστοσύνη που έχουμε ως Περιφέρεια Κρήτης απέναντι στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού” έκανε λόγο ο περιφερειάρχης στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης.
Αναφερόμενος στα στοιχεία που έχει συλλέξει ο μηχανισμός, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι “στην Κρήτη είναι μειωμένη η ανεργία όπως δείχνει η έρευνα του μηχανισμού σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, αλλά και πάλι παραμένει υψηλή και ειδικά στις γυναίκες. Δεν θα πορευόμαστε λοιπόν τυφλά, αλλά με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις προτάσεις που θα κάνει το πανεπιστήμιό μας”, ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.
Στη συνάντηση ο κ. Παπαδάκης ανακοίνωσε πως έχει διεξαχθεί η ποσοτική έρευνα στο ανθρώπινο δυναμικό και αναμένεται εντός Νοεμβρίου 2018 η διεξαγωγή της ποσοτικής έρευνας στις επιχειρήσεις. Επίσης έχει αρχίσει η οργάνωση της ποιοτικής έρευνας επικαιροποίησης (2018-2019) σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ακόμα συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση πως τα συνολικά αποτελέσματα της ερευνητικής επικαιροποίησης για το 2018 θα υποβληθούν στην Περιφέρεια Κρήτης στις 31 Ιανουαρίου 2019 σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας εργασίας.
Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Φλουρής, εκπαιδευτής ενηλίκων και σύμβουλος απασχόλησης, υπάλληλος του Τμήματος Διά βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφέρειας Κρήτης παρουσίασε το πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας, που είναι το πρώτο σε επίπεδο χώρας και θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της διαρκούς αξιολόγησης του μηχανισμού.