Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου κι ενδεχομένως κάποιες, εφόσον υπάρξουν, τον Απρίλιο είναι αυτές που θα καθορίσουν τη στρατηγική της επόμενης ημέρες αναφορικά με τη διαχείριση του νερού στην Κρήτη. Προς το παρόν πάντως, οι ελάχιστες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου δεν έχουν δώσει λύσεις στα προβλήματα, εκτός πιθανώς από τη δυνατότητα σε κάποιους ελαιοπαραγωγούς να λιπάνουν τα χωράφια τους και να αποφύγουν την πιθανότητα μιας καταστροφικής νέες περιόδου.
Κατά τα λοιπά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ύδρευση η Κρήτη παραμένουν, με τον αρμόδιο Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να επεξεργάζεται παρεμβάσεις προκειμένου να περιοριστούν τα όποια προβλήματα.
Ήδη η στάθμη του νερού στο φράγμα Αποσελέμη έχει πέσει στα 10.000.000 κυβικά, χτυπώντας έντονα «καμπανάκια» στους ειδικούς. Το πρόβλημα όμως μοιάζει να είναι γενικότερο, αφού η λειψυδρία φαίνεται να επηρεάζει συνολικά την Κρήτη κι αντίστοιχα προβλήματα να υπάρχουν και στα δυτικά.
Όπως υποστηρίζει μιλώντας στην «Π» ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, το φράγμα Αποσελέμη βρίσκεται στο 41% περίπου της πληρότητας, ενώ ούτε οι έντονες χιονοπτώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου μπόρεσαν να συνεισφέρουν στην ενίσχυσή του.
Είναι χαρακτηριστικό πως από το Οροπέδιο κατέληξαν στο φράγμα το τελευταίο διάστημα μόλις 250.000 κυβικά νερού, το οποίο θεωρείται ελάχιστο, δεδομένων των συνθηκών. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, όπως ήδη έχει γράψει η «Π», να προχωρήσει ένα σχέδιο περικοπών σε νερό προς τους Δήμους που υδροδοτούνται από το φράγμα, που φθάνουν ακόμα και το 50%.
Αυτό που έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Π» και δεδομένων των δύσκολων συνθηκών, είναι ο Δήμος Ηρακλείου να αντλήσει μέχρι το τέλος του χρόνου λίγο περισσότερα από 4.000.000 κυβικά, οι Δήμοι Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου σχεδόν 1.500.000 κυβικά.
Αυτές οι ποσότητες βεβαίως έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την περσινή χρονιά, οπότε η άντληση ήταν σχεδόν διπλάσια. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τη φετινή χρονιά αναμένονται εκατομμύρια τουρίστες στην Κρήτη και ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες για το καλοκαίρι.
Σε σχέση με την πιθανότητα αναπροσαρμογής των παρεχόμενων ποσοτήτων, ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης τόνισε:
«Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουν να υπάρξουν αναπροσαρμογές. Έχουμε ξαναδεί μεγάλο όγκο βροχοπτώσεων μετά τα μέσα Μαρτίου και τον Απρίλιο. Προς το παρόν πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα κάποιες αυξημένες βροχοπτώσεις. Ελπίζουμε πως θα δώσουν κάποια θετικά αποτελέσματα».
Οι συγκεκριμένες συνθήκες βέβαια δεν μπορούν ούτε καν να συγκριθούν με τα περσινά δεδομένα υπερχειλίσεων του φράγματος που είχαν παρατηρηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Με δεδομένο μάλιστα πως οι ποσότητες του φράγματος επαρκούν για μόλις έναν χρόνο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αναπροσαρμογών της στρατηγικής αν η κατάσταση δεν διαφοροποιηθεί κι αν οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις δεν βελτιώσουν κάπως τα δεδομένα.