Τα μεγαλύτερα παιδιά διαβάζουν δυνατά βιβλία και παραμύθια στα μικρότερα Η κ. Ελευθερία Καλούδη
Τα μεγαλύτερα παιδιά διαβάζουν δυνατά βιβλία και παραμύθια στα μικρότερα

Κάποτε, είχαμε την εικόνα της γιαγιάς να κάθεται στη μέση του σαλονιού και να διαβάζει ένα παραμύθι σε όλα της τα εγγόνια. Σήμερα, τον ρόλο του αφηγητή αναλαμβάνουν οι μεγαλύτεροι μαθητές που διαβάζουν ένα βιβλίο σε παιδιά μικρότερων τάξεων.

Πρόκειται για μία καμπάνια ενθάρρυνσης της μεγαλόφωνης ανάγνωσης «Διαβάζω Δυνατά», μια δράση που σχεδίασε και εκπονεί εδώ και έξι χρόνια το ηλεκτρονικό περιοδικό για το παιδικό βιβλίο Κόκκινη Αλεπού. Ήδη, στο Ηράκλειο αρκετά σχολεία συμμετέχουν σε αυτή τη δράση με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σχολείο που ξεκίνησε κάτι ανάλογο 13 χρόνια πριν…

Στο 43ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου οι μαθητές έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Μάλιστα, το «Βιβλιοδρόμιο», το ιστολόγιο του σχολείου έχει βραβευτεί από τον IBBY το 2019.

Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, κ. Ελευθερία Καλούδη, αναφέρει πως πρόκειται για μια δράση που γίνεται με αφορμή την Ημέρα Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης, όμως, στο σχολείο έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ολόκληρο μήνα, κάθε Φεβρουάριο.

 Τα μεγαλύτερα παιδιά διαβάζουν δυνατά βιβλία και παραμύθια στα μικρότερα Η κ. Ελευθερία Καλούδη
Ανάλογες δράσεις μπορεί να γίνουν και όλο τον χρόνο. Το σκεπτικό είναι τα μεγαλύτερα παιδιά να διαβάζουν βιβλία στα μικρότερα. Η κ. Καλούδη αναφέρει πως είναι μια πολύ όμορφη δράση, εξάλλου οι μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ αναλαμβάνουν ρόλο βιβλιοθηκάριου. Οι ίδιοι αποφασίζουν ποιος θα διαβάσει, πόσες ώρες, διαβάζουν στα παιδιά μικρότερων τάξεων του σχολείου αλλά και του Νηπιαγωγείου που συστεγάζεται.

Οι μαθητές απολαμβάνουν την όλη διαδικασία. Επιλέγουν βιβλία με βάση την εικονογράφησή τους, γιατί απευθύνονται σε λιλιπούτειο κοινό και προτιμούν τα μικρά κείμενα καθώς ο χρόνος τους είναι περιορισμένος. Αυτή η δράση φέρνει πιο κοντά τους μαθητές όλων των τάξεων, κτίζεται εμπιστοσύνη μεταξύ τους, στηρίζει τα παιδιά με δυσκολίες συναισθηματικές, μαθησιακές.

Η μεγαλόφωνη ανάγνωση βοηθάει τα παιδιά που δεν είναι τα ελληνικά η μητρική τους γλώσσα. Από τότε που ξεκίνησε η βιβλιοθήκη, έχει αλλάξει η κουλτούρα του σχολείου. Οι τίτλοι της διαρκώς ενημερώνονται και συνεχώς γίνονται νέες δράσεις.

Το κακό είναι πως εμπλουτίζεται πλέον μόνο από δωρεές. Το υπουργείο Παιδείας, εφόσον μια βιβλιοθήκη ενταχθεί στο Δίκτυο, δίνει ένα άπαξ ποσό και από εκεί και πέρα δε στηρίζει με κάποιο τρόπο τη λειτουργία της.

Το βιβλιοδρόμιο ανέβασε δύο φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δράση και αναφέρει: «Η μαγεία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης σε δυο φωτογραφίες… Ο Μάνος είναι γέννημα θρέμμα του Βιβλιοδρόμιου.

Μπήκε για πρώτη φορά στη Βιβλιοθήκη πριν έξι χρόνια μια σταλιά παιδάκι! Σήμερα, ως υπεύθυνος Βιβλιοθηκάριος της Έκτης,  διαβάζει στα πρωτάκια κι εγκαινιάζει τον Φλεβάρη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης με τον πιο όμορφο τρόπο. Τη χαρά που έχει νιώσει ο ίδιος την προσφέρει με αγάπη σ’´εκείνους που τώρα την πρωτογεύονται.  Η μεγαλόφωνη ανάγνωση είναι μια μεγάλη αγκαλιά! Δημιουργεί δεσμούς που κρατάνε μια ζωή».

Τα μεγαλύτερα παιδιά διαβάζουν δυνατά βιβλία και παραμύθια στα μικρότερα Η κ. Ελευθερία Καλούδη
Δεν βοηθούν προς το παρόν οι ισχνές βροχοπτώσεις στην ενίσχυση του φράγματος Αποσελέμη

«Διαβάζω Δυνατά»

Κάθε χρόνο, την 1η Φεβρουαρίου, γιορτάζονται οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις και όσοι συμμετέχουν στις δράσεις διαβάζουν δυνατά στο σπίτι, το σχολείο, το πάρκο, το βιβλιοπωλείο, τη βιβλιοθήκη. Η ετήσια καμπάνια, που ξεκίνησε το 2018, έχει μοναδικό στόχο να γνωρίσει στο κοινό – γονείς, φροντιστές, εκπαιδευτικούς – τα οφέλη που έχουν οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις στα παιδιά, από τη βρεφική τους ήδη ηλικία έως και μετά την εφηβεία.

Η “Π” έχει αναδείξει τις δράσεις της Βιβλιοθήκης του 43ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου
Η κ. Ελευθερία

Η εκστρατεία στοχεύει να γίνει ευρέως γνωστή η πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων στα παιδιά, από τους γονείς, τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς τους. Tα οφέλη των μεγαλόφωνων αναγνώσεων είναι πλέον λίγο πολύ γνωστά, οι δε επιστημονικές έρευνες που μιλούν για το πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου η μεγαλόφωνη ανάγνωση από τη βρεφική κιόλας ηλικία πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο.

Τα επτά πιο βασικά οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης είναι: βοηθάει στην εκμάθηση της γλώσσας και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, εξάπτει τη φαντασία, βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν κριτική σκέψη, να μένουν συγκεντρωμένα, προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο να μπορούν τα παιδιά να εξερευνήσουν άγνωστα σε εκείνα δυνατά συναισθήματα, χτίζοντας παράλληλα την ενσυναίσθηση και το πιο σημαντικό προσφέρει στιγμές ψυχαγωγίας και ευκαιρίες να αναπτύξουν δεσμούς με τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς.